Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η καινοτομία του μηδέν!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόλυση του Μάρκους Γκίζντολ από τη Χόφενχαϊμ και την επιλογή του Χουμπ Στέφενς.
Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Μάρκους Γκίζντολ να απολυθεί μετά το 85ο του ματς στον πάγκο της Bundesliga. Όσα είχε και ο Ραφλ Ράνγκνικ. Ο Σίπλοκ κάνει το γύρισμα και ο Λασόγκα «σκοτώνει» τη Χόφενχαϊμ. Ο πρώτος δεν το πανηγυρίζει απέναντι στην πρώην του ομάδα. Ξέρει τι σημαίνει η ασίστ του.
Η κάμερα πιάνει τον πρόεδρο Χοπ στην εξέδρα να έχει πιάσει το κεφάλι του από απόγνωση. Ο τεχνικός του Αμβούργου, Μπρούνο Λαμπαντία, πηγαίνει προς τον Γκίζντολ και του δίνει μία αγκαλιά της παρηγοριάς. Δεν είναι και μυστικό ότι ο συνάδελφός του μετράει ώρες στον πάγκο. Σταυρώνει τα δάχτυλα για καλή τύχη και του το λέει, πριν εκείνος χαθεί στις κατακόμβες του σταδίου.

«Όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα σίγουρα δε μου προσέφεραν ασφάλεια», τόνισε στη συνέντευξη τύπου μετά το ματς ο 46χρονος τεχνικός. Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «από τη στιγμή που είμαι ο λάθος άνθρωπος…». Γνώριζε ότι το τέλος ήταν απλά θέμα χρόνου. Ο «σωτήρας» δεν είχε πλέον την εμπιστοσύνη της διοίκησης.
Πριν το ματς ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Μετά τη νέα ήττα ήταν τελειωμένος. Ο πρώτος που πλήρωσε το μάρμαρο ήταν ο CEO Πέτερ Ρέτιγκ, που το Σάββατο (25/10) απολύθηκε και τη θέση του πήρε το Πέτερ Γκέρλιχ, μέχρι πρότινος υπεύθυνος των ακαδημιών. Ο Γκίζντολ ήταν ακόμα στο πόστο του εκείνη την ημέρα και έκανε κανονικά την προπόνηση.
«Η αλλαγή προπονητή δεν είναι πανάκεια», είχε τονίσει πριν το ματς με το Αμβούργο ο αθλητικός διευθυντής Ρόζεν. «Δεν γνωρίζω για κανένα τελεσίγραφο». Φυσικά, η αλήθεια ήταν διαφορετική. Διότι και ο ίδιος διάβασε στις εφημερίδες για τη συνάντηση που είχε ο Χοπ με τρεις παίκτες. Ο ιδιοκτήτης κάλεσε τους Φόλαντ, Σβέγκλερ και Πολάνσκι, ώστε να διαπιστώσει αν έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στον προπονητή τους.

«Στηρίζουμε τον προπονητή και είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε μαζί αυτή την κατάσταση», είπε ο Φόλαντ. «Προπονούμαστε πολύ καλά. Δεν μπορούμε, όμως, να το δείξουμε και στον αγωνιστικό χώρο». Οι φήμες ήθελαν το κλίμα να έχει χαλάσει και τη σχέση του Γκίζντολ με τους παίκτες να είναι κάκιστες. Εκείνοι έκαναν συνεχώς παράπονα για το γεγονός ότι στο τέλος κάθε ματς έμεναν από δυνάμεις και αυτό στοίχισε πολύτιμους βαθμούς. «Δεν είναι καλό να διαβάζεις τέτοια πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό η σχέση με την ομάδα να είναι καλή και έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ καλή», τόνισε ο Γερμανός τεχνικός.
Τελικά, τον έπεισαν να δώσει στον Γκίζντολ ακόμη μία ευκαιρία, όμως φαίνεται ότι είχε πάρει την απόφασή του. Διότι, οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαταραχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την περασμένη άνοιξη για νέο συμβόλαιο, όταν ο Χοπ θεώρησε υπερβολικές τις απαιτήσεις του προπονητή του, ο οποίος τελικά υπέγραψε μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Το γυαλί είχε ραγίσει.
Στα τελευταία 35 ματς η Χόφενχαϊμ κατάφερε να πάρει 33 βαθμούς. Στο 2015 ο μέσος όρος της ήταν στο 0,92. Για μία ομάδα που έχει τα φόντα να κυνηγήσει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και αυτός είναι ο κρυφός της πόθος, αυτή η επίδοση είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι για ομάδα, που δίνει μάχη για την παραμονή.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γκίζντολ είχε αναδειχθεί σε ήρωα. Είχε σώσει την ομάδα. Είχε πετύχει το ακατόρθωτο. Τουλάχιστον, αυτό εκμεταλλεύτηκε το τμήμα marketing του συλλόγου. Ένας - σχετικά - νέος σε ηλικία τεχνικός, με καινοτόμες και φρέσκες ιδέες. Αυτό ήταν το προφίλ του, όταν έσωσε τη Χόφενχαϊμ και ανέλαβε το πρότζεκτ να την οδηγήσει σε επιτυχίες στην Bundesliga.
Στη συνέχεια κλήθηκε να γίνει το νέο πρόσωπο του συλλόγου. Ένας προπονητής προσγειωμένος, καινοτόμος, μετριοπαθής. Που έπρεπε να αφήσει εκείνο το περίφημο «Hurra-Fußball» (μέσος όρος 4,5 γκολ στα παιχνίδια τους) και να βελτιώσει την άμυνα. Διότι, για κάποιον λόγο η ομάδα έπρεπε να «σοβαρευτεί», αν ήθελε να διεκδικεί μία θέση στην 7άδα.
Κανένας δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο δρόμος κάπου χάθηκε. Όχι κυρίως με ευθύνη του Γκίζντολ. Ο Χοπ για ακόμη μία φορά έδειξε ότι η υπομονή δεν είναι μία από τις αρετές του. Πέφτει στα ίδια λάθη, επιστρέφει αυθόρμητα στις παλιές συνήθειες. Από τον Ράνγκνικ μέχρι τον Γκίζντολ είχε αλλάξει 5 προπονητές μέσα σε 2,5 χρόνια. Εκεί που βρήκε μία συνέχεια, αποφάσισε από τον Οκτώβριο ότι η ομάδα δεν μπορεί να σωθεί. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση.
Αυτή η κίνηση δείχνει ότι επιστρέφουμε στις ημέρες, όπου δεν υπήρχε ξεκάθαρη στρατηγική. Ή πιο σωστά επιβεβαιώνει ότι ο Γκίζντολ απλά ήταν η εξαίρεση τα τελευταία χρόνια. Το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε συνάντηση του Ρόζεν με ανθρώπους του ΔΣ. «Υπάρχουν άνθρωποι πάνω από εμένα, που βρίσκονται σε συζητήσεις», είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα. «Είναι δυνατός χαρακτήρας, πιστός προπονητής, καλός άνθρωπος», τόνισε για τον 46χρονο τεχνικό σε κάτι που έμοιαζε με αποχαιρετιστήριο λόγο. «Το μέλλον μας δεν αλληλοσυνδέεται», ολοκλήρωσε, καθώς μαζί είχαν ξεκινήσει το πρότζεκτ και μαζί ανανέωσαν πριν λίγους μήνες.

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Αλλαγές, που θα απαιτούσαν χρόνο προσαρμογής και, όπως και να το κάνουμε, κατέβαζαν τον πήχη. Τα χρήματα από την πώληση του Φιρμίνο δεν ξοδεύτηκαν, καθώς το όραμα του Χοπ είναι ο σύλλογος να μπορεί να ζει με τις δικές του δυνατότητες. Το θέμα, όμως, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον αφήσει να ζει και με τα δικά του λάθη, όχι με εκείνα του ιδιοκτήτη του…
Ο άνθρωπος που καλείται να αλλάξει τα πράγματα είναι ένας «ειδικός σε καταστάσεις κρίσης», όπως τον χαρακτήρισε η Süddeutsche, ο Χουμπ Στέφενς. Ο έμπειρος τεχνικός κατάφερε να σώσει τη Στουτγκάρδη στις δύο τελευταίες σεζόν. Το έκανε, όμως, αναλαμβάνοντας τον Μάρτιο και όχι τον Οκτώβριο. Διότι, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βρεθεί η Χόφενχαϊμ με την ταμπέλα του υποψήφιου προς υποβιβασμό και να χρειάζεται ριζικές αλλαγές, για να τα καταφέρει.
Οι ιδέες του Στέφενς, πλέον, εφαρμόζονται σε ειδικές συνθήκες και μάλλον μπορούν να κάνουν τη διαφορά για μικρό χρονικό διάστημα. Η απόφαση είναι παράξενη, καθώς υποτίθεται ότι πάνω από όλα στη Χόφενχαϊμ είναι το όραμα. Πλέον, στον πάγκο κάθεται ένας προπονητής του «τώρα» και όχι του «αύριο».
Ο «Feuerwehrmann», όπως έγραψε η Welt, καθώς πλέον βρίσκει δουλειά αντικαθιστώντας απολυμένους, είναι η ένδειξη ότι ο Χόφενχαϊμ αποφάσισε να πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο με αντάλλαγμα την παραμονή. Όσο και να υπάρχει η πίστη ότι θα καταφέρει, κάτι τέτοιο πάντα ενέχει κινδύνους. Πάντα έχει τίμημα και το ποιο θα είναι αυτό μένει να το δούμε. Η φιλοσοφία του Στέφενς είναι γνωστή. «Die Null muss stehen», «πρέπει να κρατάμε το μηδέν». Από την αναζήτηση της καινοτομίας, η Χόφενχαϊμ κατέληξε στην καινοτομία του μηδέν…
*Το κείμενο γράφτηκε πριν ο 28χρονος, Γιούλιαν Νάγκλεσμαν, νυν προπονητής της U19, ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει από τη σεζόν 2016-17.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: