Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τα πρώτα “limit-ups and downs” στην Α1!!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει τις πρώτες  “αλήθειες” της Basket League. Ο πιθανότερος  “πρωταθλητής χειμώνα”, η διαφορετικών δεδομένων ρεβάνς του ΣΕΦ, η “κιτρινόμαυρη” μάχη για την 3η θέση και οι ευχάριστες εκπλήξεις από Ρόδο και Αμαλιάδα.
Μπορεί ακόμη να έχουμε διανύσει λίγο περισσότερο από το 1/10 της διαδρομής, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά αν μιλούσαμε για την Ευρωλίγκα, όπου το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι πολύ υψηλό και κάθε εβδομάδα, μπορούν να συμβούν ουκ ολίγα απίθανα αποτελέσματα, τότε ναι, θα ήταν υπερβολικά νωρίς για συμπεράσματα. Στην περίπτωση του ελληνικού πρωταθλήματος, έχω την αίσθηση ότι – έτσι όπως διαμορφώνονται οι ισορροπίες – μπορούμε ήδη να σχολιάσουμε έχοντας κάποια επιχειρήματα.
ADVERTISEMENT
Σίγουρα πρώτος μέχρι την 15η αγωνιστική...
Η ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής και το ιδιαιτέρως πειστικό, δεύτερο “διπλό” του Παναθηναϊκού (84-60) σε ισάριθμες δύσκολες έδρες μακριά από την Αθήνα (Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο), καταδεικνύει ότι η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, εύκολα ή δύσκολα, θα “κλείσει” το 2015 αήττητη και με μοναδικό δύσκολο ματς το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ, στην κοινή έδρα του ΟΑΚΑ, θα αναδειχθεί “πρωταθλήτρια χειμώνα” ακόμη κι αν χάσει από την “Ένωση”... Εκτός κι αν πιστεύετε ότι οι “πράσινοι” μπορούν να σκοντάψουν σε Πάτρα, Τρίπολη, Λαύριο ή Αμαλιάδα, μέχρι να τελειώσει ο πρώτος γύρος... Με τον Διαμαντίδη σε δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά ορεξάτο και φρέσκο όσο ποτέ, τον Γκιστ να “αναβλύζει” ενέργεια, διάθεση και αγωνιστικότητα και όλους τους υπόλοιπους να συνθέτουν ένα σύνολο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου βγάλει και διαφορετικό πρωταγωνιστή (βλ. Φέλντιν που πέτυχε 23π. με 9/14 σουτ στο Ρέθυμνο), το “τριφύλλι” έχει φέτος πληθώρα μπασκετικών προσωπικοτήτων για να βγάλει ανώδυνα κι αναίμακτα όλες τις εναπομείνασες υποχρεώσεις στις εγχώριες διοργανώσεις και να στρέψει την προσοχή του στο επόμενο συναπάντημα με τον “αιώνιο αντίπαλο”.
Με Χάντερ δύσκολα θα είχε 0/2 με ΠΑΟ!
Πάμε στον Ολυμπιακό τώρα, για τον οποίο δεν μπορούν να εξαχθούν πολύ ασφαλή συμπεράσματα από την ευρεία νίκη (89-44) επί του νεοφώτιστου Αρκαδικού. Απ’ αυτό το παιχνίδι, όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια που σε συνδυασμό με την ανάλυση της δουλειάς και του προγραμματισμού του προπονητικού επιτελείου, της σταδιακής προσαρμογής αλλά και του προγράμματος της ομάδας, μπορούν να χρησιμεύσουν στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Οι “ερυθρόλευκοι” μπορεί να μετρούν 3 νίκες και 3 ήττες στους πρώτους έξι αγώνες τους στην εφετινή σεζόν, ωστόσο, έχοντας αλλάξει τα 6/15 του ρόστερ τους και με τον Σπανούλη να αρχίζει τη σεζόν με 12/59 σουτ (20,3%), δεν θα μπορούσαν να περιμένουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ο τραυματισμός του Οθέλο Χάντερ, του ψηλού που βγάζει ενέργεια σε άμυνα κι επίθεση, ξέρει το σύστημα και τις συνεργασίες της ομάδας και παίζει πιο αποτελεσματικά απ’ όλους του pick’n’roll, πλήγωσε πάρα πολύ τους πρωταθλητές και η παρουσία του και μόνο, ίσως να είχε αποτρέψει μία από τις δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό. Πάρα την ήττα στη Βιτόρια, η επιστροφή του με την Λαμποράλ Κούτσα, βελτίωσε αρκετά την εικόνα της ομάδας του. Αμφιβάλετε ότι αν οι Πειραιώτες είχαν κερδίσει τον “αιώνιο αντίπαλο”, είτε στο Κύπελλο, είτε στο πρωτάθλημα, η πίεση και η γκρίνια θα ήταν σχεδόν μηδενική στο “λιμάνι”, παρ’ ότι η ομάδα θα εξακολουθούσε να είναι ανέτοιμη;

Σταθερή βελτιωση από παιχνίδι σε παιχνίδι...
Η εξαιρετική αμυντική προσπάθεια επί του αδύναμου Αρκαδικού, αποδεικνύει ότι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, διαθέτουν πείσμα και αθλητικό εγωισμό, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα, που χρόνο με τον χρόνο - καθώς θα αφομοιώνονται οι ρόλοι και μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια, η ομάδα θα αποκτήσει ρυθμό - θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Μόνο καλύτερες μέρες, λοιπόν, έρχονται για τον Ολυμπιακό, που έχει ήδη την καλύτερη άμυνα κι επίθεση του πρωταθλήματος, περιμένει τη βελτίωση του Σπανούλη κι έχει και ευνοϊκό πρόγραμμα μέχρι τη ρεβάνς του ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό, για το +5, που αν επιτευχθεί, θα τον καταστήσει φαβορί για την πρωτιά της κανονικής περιόδου. Έτσι όπως είναι ο ΠΑΟΚ φέτος, μόνο με θαύμα θα τον απειλήσει την ερχόμενη Δευτέρα (02/11, 18.00) στην Πυλαία, ενώ τον Δεκέμβριο που θα υποδεχθεί ΑΕΚ και Άρη στο Φάληρο, θα είναι τουλάχιστον ενα επίπεδο πιο πάνω σε σχέση με την τωρινή του εικόνα.
Αρης και ΑΕΚ για μία θέση στην Ευρωλίγκα;
Ο χαρακτήρας που παρουσιάζουν οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη μέσα στο γήπεδο, η πολύ δυνατή έδρα που θυμίζει Αλεξάνδρειο της δεκαετίας του ’80, το βαθύ ρόστερ και οι εμπειρίες που θα αποκομίζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα στο Eurocup, αποτελούν παράγοντες που θα λειτουργούν συνεχώς προς όφελος του Άρη. Η “καθαρή” νίκη (84-72) στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, παρά την μέτρια εμφάνιση, είναι δείγμα ομάδας που μαθαίνει να κερδίζει χωρίς να παίζει καλά. Αν περάσει νικηφόρα από όλα τα επαρχιακά ματς του 1ου γύρου και χάσει με προσιτή διαφορά στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ, τότε ο “πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ” θα έχει τον πρώτο λόγο για την 3η θέση, που του χρόνου, ίσως να οδηγήσει στην Ευρωλίγκα μέσω wild-card. Οι προϋποθέσεις άλλωστε πληρούνται...
Ο "δικέφαλος του Νότου", ευτύχησε να βρίσκεται στο 3-0 και λόγω πολύ βατού προγράμματος, ίσως να φτάσει και στο 8/8, τώρα που, επέστρεψε ο Κατσίβελης, "έστριψε" λίγο ο πρώτος "πασέρ" της Α1 (μ.ο. 7,3ασ.), Κρις Γουόρεν, που με τα Τρίκαλα ήταν πολύ θετικός (10π. & 14ασ.) και "ανεβάζει στροφές" ο Χέρστον. Με ευχάριστη έκπληξη τον Βόσνιο πρώτο ριμπάουντερ της λίγκας (μ.ο. 10,3ρ.), Μίλαν Μιλόσεβιτς και σταθερή αξία τον 2ο σκόρερ (μ.ο. 18,3π.) Λουκά Μαυροκεφαλίδη, η "Ένωση" μένει να φανεί κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει σε σταθερά ανοδική τροχιά την απόδοσή της, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τη φυσιολογική τη φθορά και την κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια στο δυνατό όμιλό της στην Ευρώπη. Όποια από τις δύο "κιτρινόμαυρες" ομάδες, διαχειριστεί καλύτερα την ευρωπαϊκή της συμμετοχή και έχει τις λιγότερες απώλειες με τους ασθενέστερους αντιπάλους, θα εξασφαλίσει και το πάνω χέρι για την μάχη της 3ης θέσης. Για την ώρα, ο Άρης δείχνει λίγο πιο ομοιογενής, αν και οι δυο ομάδες έχουν φτιαχτεί από την αρχή...
Limit up
O Κολοσσός και ο Κόροιβος! Οι Ροδίτες, μετά την επιβλητική νίκη επί του Ρεθύμνου με ΜVP τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, πιστοποίησαν ότι είναι δουλεμένη ομάδα κι έχουν αφομοιώσει την αμυντική φιλοσοφία του προπονητή τους, περνώντας σαν σίφουνας (74-58) από την Πάτρα και το κλειστό της Περιβόλας κι έδειξαν ότι έχουν προοπτική πλέϊ-οφ, ίσως και εξάδας. Καθώς φαίνεται, για δεύτερη σερί αγωνιστική, ο Άρης Λυκογιάννης δεν βασίζεται τυχαία στον 22χρονο σούτινγκ γκαρντ, που "έβγαλε μάτια" (20π., 6ρ., 3ασ.) και κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών και αν συνεχίσει έτσι, οδεύει για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη... Δύο λεπτομέρειες: Οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά χρόνια από την εποχή που ήταν μαζί στον Ίκαρο Καλλιθέας, ενώ η ομάδα των Δωδεκανήσων είναι η μόνη που έχει υπερδιπλάσια αναλογία σε ασίστ (52) και λάθη (23).
Στην ομάδα της Αμαλιάδας, ο Χάρης Μαρκόπουλος δείχνει ότι δουλεύει σκληρά και αποτελεσματικά, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στον τομέα της ψυχολογίας. Για μία επαρχιακή ομάδα που έχασε εντός έδρας στην πρεμιέρα, το να πάει και να κερδίσει δύο σερί εκτός έδρας παιχνίδια και μάλιστα το δεύτερο με περίπατο και με καλό μπάσκετ, αποτελεί τεράστια υπόθεση. Ο 33χρονος προπονητής έχει βρει καλούς Αμερικανούς για την περιφέρεια, έναν σέντερ-"χρυσάφι" (Ντάρελ Χάρις) και με αξιόλογους νέους (Χριστοδούλου, Σλαφτσάκης, Γεωργάκης, Πουλιανίτης) κι έμπειρους Έλληνες (Βασιλόπουλος και Χαριτόπουλος) παίκτες, έχει φτιάξει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, που ειδικά κόντρα στην Καβάλα (89-74) έπαιξε κι όμορφο μπάσκετ. Αναμένεται ενδιαφέρον παιχνίδι, το Σάββατο (31/10, 17.00) με την ΑΕΚ, μπροστά σε γεμάτο γήπεδο...

Οι μικρές αποστάσεις
Ίσως είναι πρόωρο και άδικο για την ομάδα της Κηφισιάς (2-1), που έχει έμπειρο τεχνικό επιτελείο, το οποίο δουλεύει σκληρά και αποτελεσματικά, τηρουμένων των δυνατοτήτων του συλλόγου, να συμπεριληφθεί σ' αυτό το γκρουπ, ωστόσο, η "γκέλα" (79-82) από το μαχητικό και νεοφώτιστο Λαύριο, παρά το "double-double" του Μαυροειδή (24π. & 11ρ.), μας έβαλε σε σκέψεις για το κατά πόσο το αρχικό 2/2 είχε λίγο και τη συνδρομή της τύχης.
Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη, είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στα δύο πρώτα παιχνίδια, χάνοντας στις λεπτομέρειες από Καβάλα και ΑΕΚ και στο "Ζηρίνειο", όπου έβαλε τα σουτ και είχε και μάλλον... ευγενικό "καλωσόρισμα" από την διαιτησία, πήρε μία νίκη ψυχολογίας, που δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον ανηφορικό δρόμο που ακολουθεί. Credit στο Νίκο Μπάρλο, που στα πατημένα 36 του, ξεκίνησε φουριόζος (μ.ο. 14,0π. & 6,0ρ.) και δείχνει ότι θα είναι παίκτης-κλειδί για τους Λαυριώτες.
Για τα Τρίκαλα, σας είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν δεν αντικαταστήσουν επάξια τον Ισλανδό point-guard Βίλιαμσον που έφυγε, προϊόντος του χρόνου θα έχουν πρόβλημα, ενώ στο Ρέθυμνο, η κούραση και η υπερφόρτωση (από το Ευρωμπάσκετ) των διεθνών Ολλανδών Κλουφ και Σάφτενααρ, που "τραβούν πολύ κουπί" στο παιχνίδι των κρητικών, βγήκε στο 2ο μέρος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό και γι' αυτό επήλθε η κατάρρευση από το 25ο λεπτό και μετά.     
Limit down
Ο "δικέφαλος του Βορρά" και ο Απόλλων! Με ξεκίνημα 0-3 και πιθανά και 0-4 γιατί στο "κλείσιμο" της 4ης αγωνιστικής, υποδέχεται τον Ολυμπιακό, ο εμφανώς λιγότερο ποιοτικός φέτος ΠΑΟΚ, έχει χάσει σχεδόν... καθαρά και τα τρία πρώτα ματς και με δεδομένο ότι στους επόμενους τέσσερις αγώνες, εκτός των πρωταθλητών, παίζει στο Ρέθυμνο, υποδέχεται τον Κολοσσό και "κατεβαίνει" στο ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό, δεν θέλω να ξέρω ποιος θα είναι ο απολογισμός του, πριν φιλοξενήσει τον Αρκαδικό... Ο "μπόμπερ" Κώστας Βασιλειάδης, που ηγείται του πρωταθλήματος στο σκοράρισμα (μ.ο. 19,3π. με 13/26 τριπ.), μοιάζει πολύ μόνος στην επιθετική λειτουργία της ομάδας και με καλύτερο ψηλό τον συμπαθητικό Σέρβο, Νίκολα Μάρκοβιτς (μ.ο. 7,0π. & 5,0ρ.), όσο ηρωικός και να είναι ο Μαργαρίτης (μ.ο. 9,7π.), οι Θεσσαλονικείς δεν θα αργήσουν να "σκάσουν" και λόγω Eurocup. Δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα, αλλά η ανάγκη ενίσχυσής τους μοιάζει επιβεβλημένη.
Όσο για τους Αχαιούς; Με 0/2 εντός έδρας κόντρα σε ομάδες (Κόροιβος και Κολοσσός) που πρέπει να κερδίσει για να εξασφαλίσει την παραμονή της, η ομάδα της Πάτρας (0-3) προβλημάτισε αισθητά με την απόδοσή της και ίσως γι' αυτό ο Δημήτρης Παπαχατζής έγινε ο πρώτος προπονητής του εφετινού πρωταθλήματος που "κατέβηκε από το τρένο" και μάλιστα ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Ο Κώστας Μέξας, που ανέλαβε το δύσκολο (κυρίως λόγω ρόστερ) έργο της σωτηρίας, έχει αφήσει πολύ καλά δείγματα στο πέρασμά του από τον ΚΑΟ Δράμας. Τώρα πάει στην Καβάλα και ακολουθούν "απαγορευτικά" ματς με Παναθηναϊκό εντός και ΑΕΚ εκτός...
Η πιο δύσκολη αποστολή
Έχοντας εισπράξει δύο σερί "40άρες" από Άρη και Ολυμπιακό και με σαφές επιθετικό πρόβλημα αν δεν σκοράρει από την περιφέρεια, η νεοφώτιστη ομάδα της Τρίπολης, δείχνει για την ώρα, ότι ακόμη δεν μπορεί να "κολυμπήσει" με ασφάλεια στα "βαθιά νερά" της Α1 Κατηγορίας και το επόμενο ματς με το Ρέθυμνο εντός έδρας, μοιάζει με τον πρώτο εφετινό "τελικό". Η εικόνα που θα παρουσιάσει και το τελικό αποτέλεσμα, θα δείξουν αν και κατά πόσο ο Αρκαδικός μπορεί να αντέξει την πίεση αυτού του πρωτόγνωρου για τα δεδομένα της "μαραθωνίου" και να παλέψει για τον πολυπόθητο "τερματισμό", ίσον παραμονή, που για την ώρα μοιάζει με μακρινό θαύμα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: