Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Κούδας: «Κανένας δεν έχει μαγικό ραβδί»

Στον απολογισμό της φετινής πορείας του ΠΑΟΚ προχώρησε ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος προτείνει στον Ιβάν Σαββίδη να μην ακούει τους συμβούλους του και να υπάρξει ένας τριετής προγραμματισμός.

Κούδας: «Κανένας δεν έχει μαγικό ραβδί»
Στον απολογισμό της φετινής πορείας του ΠΑΟΚ προχώρησε ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος προτείνει στον Ιβάν Σαββίδη να μην ακούει τους συμβούλους του και να υπάρξει ένας τριετής προγραμματισμός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Live Sport»

Ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για τον φετινό ΠΑΟΚ;

«Το καλοκαίρι άνοιξε μία νέα σελίδα για την ομάδα. Ο Σαββίδης “έχασε” τα δύο προηγούμενα χρόνια και φέτος έβαλε τον ΠΑΟΚ σε νέα τροχιά, δίνοντας τα κλειδιά στους Άρνεσεν και Τούντορ. Το βέβαιο είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, τουλάχιστον για έναν χρόνο, ίσως και για δύο. Κανένας δεν έχει το μαγικό ραβδί για να αλλάξει μέσα σε μία μέρα τα πράγματα προς το καλύτερο. Γίνονται κάποια πράγματα σωστά και, αν συνεχίσουν στον δρόμο που χάραξαν, τότε θα έρθουν και οι επιτυχίες. Έγιναν, βέβαια, και λάθη, υπήρξε βιασύνη στη διαχείριση του υλικού και, αναγκαστικά, θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο. Από την άλλη, δίνω κάποιο δίκιο και σε αυτούς που βαρέθηκαν να ακούν τη λέξη υπομονή, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ έχει μείνει πολλά χρόνια χωρίς τίτλο και η έλευση Σαββίδη δεν δικαίωσε, στον αγωνιστικό τομέα, τις προσδοκίες. Δεν υπάρχει, όμως, άλλος δρόμος, πέρα από την υπομονή».

Πώς κρίνετε το μοντέλο του νεαρού και φιλόδοξου, πλην άπειρου προπονητή;

«Πέρασα από πολλά χέρια προπονητών, που είχαν διαφορετικές λογικές πάνω στο άθλημα. Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι σαν το σφουγγάρι και να παίρνει τα θετικά πράγματα από τον κάθε τεχνικό. Για μένα, δεν υπάρχει η έννοια του νέου προπονητή, υπάρχουν νέες λογικές».

Ξεχωρίζετε κάποιον παίκτη από τη φετινή ομάδα;

«Το μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι κάθε φορά ψάχνουμε τον νέο Κούδα. Ε, λοιπόν, Κούδας δεν ξαναβγαίνει. Πάει, το καλούπι χάλασε. Αλλά κι εγώ δεν θα είχα αναδειχθεί, αν δεν είχα δίπλα μου έναν Τερζανίδη, έναν Σαράφη, έναν Αποστολίδη, ένα Παρίδη, έναν Ασλανίδη. Η ομάδα χτίζεται με έντεκα παίκτες, όχι με έναν. Αυτή είναι η λογική του ποδοσφαίρου. Και εγώ σεβάστηκα τους νόμους του ποδοφαίρου, για αυτό και έφυγα με το κεφάλι ψηλά στα 38 μου χρόνια. Ναι, είχα το ταλέντο, αλλά δούλεψα σκληρά για να το αναπτύξω αλλά και για να το εντάξω στο σύνολο. Γιατί το ταλέντο πρέπει να γίνει ένα με την ομάδα, να αφομοιωθεί από το σύνολο».

Πόσο μπορεί να εξελιχθεί ο Πέλκας στο μέλλον;

«Ήταν ευτύχημα για μένα που αυτός ο παίκτης πήγε στην Πορτογαλία και έπαιξε μπάλα στο εξωτερικό, έστω και για έναν χρόνο. Ναι, έχει τα στοιχεία, αλλά θα πρέπει καθημερινά να φροντίζει, μέσα από τη δουλειά, να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Εγώ αποχώρησα από την ενεργό δράση στα 38 μου χρόνια και λέω ότι ακόμη δεν το έμαθα το ποδόσφαιρο. Φυσικά, πέρα από το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά για έναν παίκτη απαιτείται να έχει ψυχή, καρδιά και κουράγιο».

Λένε ότι τα χρήματα είναι η βασική προϋπόθεση για το στήσιμο μιας ανταγωνιστής ομάδας. Τι φταίει και ο ΠΑΟΚ ακόμη… ψάχνεται, αν και είναι απαλλαγμένος από οικονομικά προβλήματα;

«Η φετινή σεζόν άρχισε άσχημα για τον ΠΑΟΚ. Και εξηγούμαι. Άλλη ομάδα ήταν αυτή που ξεκίνησε προετοιμασία, κι άλλη βλέπουμε τώρα. Κάπου στη μέση της προετοιμασίας άρχισαν να καταφθάνουν οι νέοι παίκτες, τη στιγμή που η ομάδα ήταν υποχρεωμένη να αρχίσει νωρίς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ό,τι έγινε, έγινε. Ήδη από τώρα θα πρέπει να δούμε τις επιλογές μας για τη νέα σεζόν, και όχι να περιμένουμε να έρθει το καλοκαίρι. Ειδάλλως, θα γίνουμε μάρτυρες της ίδιας κατάστασης. Επιμένω ότι χρειάζεται ένας τριετής προγραμματισμός και να προχωράμε βήμα-βήμα».

Ποια είναι η ευθύνη του Σαββίδη για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει βρει αγωνιστικά ακόμη το δρόμο του; Μήπως δεν αρκούν μόνο οι οικονομικές του δυνατότητες και οι καλές του προθέσεις;

«Έναν άνθρωπο που βάζει τα λεφτά, πρέπει να τον σεβαστούμε. Φυσικά και δεν αρκούν μόνο τα λεφτά. Όσοι είναι δίπλα στον Σαββίδη, δεν θα πρέπει να τον αποπροσανατολίζουν, αλλά να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα. Ήταν λάθος του Σαββίδη να πει ότι πάμε για πρωτάθλημα, όταν υπάρχει στη μέση ο Ολυμπιακός. Μία ομάδα, δηλαδή, που αγοράζει παίκτες σε λογικές τιμές και τους πουλάει με υπεραξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω ισχυροποίησή του. Οι σύμβουλοί του, λοιπόν, να μην του λένε πράγματα, που προς το παρόν δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, όσα χρήματα κι αν δαπανήσει».

Πόσο πιθανό είναι, όσο δεν έρχονται τα αποτελέσματα, κάποια στιγμή η υπομονή του Σαββίδη να στερέψει και να πάρει την απόφαση να φύγει από τον ΠΑΟΚ;

«Πεποίθησή μου είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ήρθε για να μείνει. Οι Πόντιοι είναι δυνατοί και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Θα έρθουν οι καλές ημέρες για τον ΠΑΟΚ, αυτό λέει η λογική».

Θα περίμενε κανείς να είστε ενεργό μέλος της ομάδας. Σας έγινε κάποια πρόταση την τελευταία τριετία για την ανάληψη κάποιου συγκεκριμένου πόστου;

«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ιβάν Σαββίδη και παρακολουθήσαμε μαζί τον αγώνα με την Ντόρτμουντ. Του είχαν μεταφέρει κάποια λόγια, που δήθεν είχε πει εγώ για εκείνον, και ότι τον είχαν πειράξει. Εγώ σέβομαι τα τέσσερα γράμματα του ΠΑΟΚ, και σέβομαι δίπλα όποιον τα υπηρετεί. Καταλάβαμε κάποια πράγματα και μου είπε να βρεθούμε ξανά κάποια στιγμή για πιο αναλυτική κουβέντα. Περιμένω να οριστεί το ραντεβού. Αλλά θέλω να είμαι σαφής. Δεν διεκδικώ γαλόνια, ούτε αστέρια, ούτε θέσεις. Δικαιούμαι αυτά που κατέκτησα, δικαιούμαι τον σεβασμό, γιατί, πολύ απλά, πάντα με αξιοπρέπεια λειτουργούσα στον ΠΑΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: