Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Γουίλιαν: Φως στο σκοτάδι της Τσέλσι!!

O Βραζιλιάνος μέσος δείχνει εξαιρετικά στοιχεία στους «Μπλε», παρά το φετινό χάος...  
Σε μία πολύ άσχημη σεζόν από το ξεκίνημά της, υπάρχουν πολύ λίγα για τα οποία μπορούν να χαρούν οι οπαδοί της περσινής πρωταθλήτριας. Τα θετικά είναι δύσκολο να βρεθούν. Ένας  άνθρωπος, ωστόσο, αξίζει τα εύσημα για τον τρόπο που δουλεύει με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και πάθος. Αυτός ο άνθρωπος, φυσικά, είναι ο Γουίλιαν. Ο Βραζιλιάνος δεν υπολείπεται σε τίποτα φέτος. Παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της ομάδας του Μουρίνιο, το μαχητικό πνεύμα και ο ηγετικός χαρακτήρας του ξεχωρίζουν.

Ελευθερία στις κινήσεις

Αν και κυρίως ξεκινάει στα δεξιά, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του Γουίλιαν του επιτρέπουν να βγαίνει και στα αριστερά, ή ακόμα και να παίζει ως δεκάρι, όπως έκανε απέναντι στη Μπόρνμουθ. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς ρόλους κατά τη διάρκεια των αγώνων τον ευνοεί στο να εναλλάσσεται με τους συμπαίκτες του στην επίθεση και να προκαλεί πονοκεφάλους στους αμυντικούς.

Ο Γουίλιαν είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για τους αντιπάλους που προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν, διότι δεν βρίσκεται ποτέ σε ένα σημείο και δεν επιτρέπει στους αμυντικούς να βρίσκουν ρυθμό στο μαρκάρισμά του. Ανεξάρτητα με το πλάνο για την αντιμετώπισή του πριν τα ματς, όταν βγαίνει στο γήπεδο τα όποια σχέδια πάνε στράφι.
Για να το αναπτύξουμε λίγο παραπάνω: Παρόλο που η ακούραστη εργατικότητά του είναι παράγοντας-κλειδί στην ικανότητά του να βρίσκει χώρους στο επιθετικό 1/3, όπου οι επίμονες κάθετες και οριζόντιες κινήσεις του πάντα έχουν ως αποτέλεσμα την αναζήτηση των συμπαικτών του, η ευφυΐα στο παιχνίδι του είναι ίσης σημασίας.

Τα ταλέντα σε παράταξη

Οι γρήγορες σε ανάπτυξη και έκφραση κινήσεις του του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται που είναι καλύτερα να τοποθετηθεί σε σχέση με τους συμπαίκτες και τον αντίπαλο. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν κάνει επιθετική κίνηση για να πάρει θέση ανάμεσα στο κέντρο και την άμυνα του αντιπάλου για να εκμεταλλευτεί και τα ελάχιστα κενά, που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά στο ξεκλείδωμα μιας άμυνας...
Με το να παίρνει κατοχή σε τέτοιες θέσεις, μπορεί να εκμεταλλευτεί την υποτιμημένη ικανότητά του στο πάσινγκ γκέιμ, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από ξαφνικά χτυπήματα της μπάλας και παιχνίδι με τη μία, για να βγάλει σε καλή θέση του συμπαίκτες του με πάσες ακριβείας.

Επιπλέον, το να βρίσκεται σε τόσο επικίνδυνες ζώνες τον βοηθά να συνεργάζεται καλύτερα με τους Αζάρ, Όσκαρ, Ντιέγκο Κόστα και Σεσκ Φάμπρεγας, με τους οποίους διατηρεί κοντινές αποστάσεις και έτσι αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία ευκαιριών.
Όταν η Τσέλσι εκτελεί ελεύθερο, μια συνηθισμένη τακτική της είναι να πηγαίνει η μπάλα στον Ιβάνοβιτς και από εκεί να ξεκινάει η επίθεση. Η ετοιμότητα του Γουίλιαν σε τέτοιες καταστάσεις είναι απολαυστική. Όσο απλό κι αν δείχνει, οι γρήγορες κινήσεις του για να χάσει τον αντίπαλό του και να βρεθεί στην τέλεια θέση προκειμένου να πάρει την κατοχή δείχνουμ την ποδοσφαιρική ευφυΐα του.
Προικισμένος με σωματικά και τεχνικά χαρίσματα, όποτε οι αμυντικοί προσπαθούν να τον κλείσουν, η δύναμη και το χαμηλό κέντρο βάρος του σημαίνει ότι είναι εύκολο να τους αφήσει πίσω. Επίσης, το τρομακτικό κοντρόλ του και οι απίστευτες εναλλαγές ταχύτητας και κατεύθυνσης του επιτρέπουν να απελευθερωθεί από τις προβληματικές καταστάσεις. Είναι εντυπωσιακό. Τη μία στιγμή φαίνεται ότι οι αμυντικοί θα τον νικήσουν και την άλλη του έχει ξεφύγει σε κλάσματα του δευτερολέπτου.


Απειλή από στημένα

Ένα σημαντικό κομμάτι του οπλοστασίου του που δεν γίνεται να μην αναφερθεί είναι η ικανότητά του στα στημένα. Ο Γουίλιαν δείχνει ακρίβεια από τις νεκρές μπάλες και έχει κρατήσει την ομάδα του ζωντανή σε αρκετά σημεία της σεζόν. Ήδη μετρά τρία γκολ από απευθείας φάουλ, με τα τέσσερα να έρχονται στο Champions League.
Aυτά τα τέσσερα χτυπήματα στην Ευρώπη τον έκαναν να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο οποίος επίσης σημείωσε 4 απευθείας φάουλ το 2005/06 με τη Λιόν. Ο Zoυνίνιο απόλαυσε το επίτευγμα του συμπατριώτη του λέγοντας: «Είναι καλό που το έκανε Βραζιλιάνος και από τη νέα γενιά των καλών παικτών. Είναι καλό για μένα διότι όταν έβαλα εγώ τα τέσσερα γκολ δεν έλεγε κανείς τίποτα Τώρα όμως με θυμούνται όλοι λόγω του επιτεύγματος του Γουίλιαν. Νομίζω έχει ό,τι χρειάζεται για να σπάσει το ρεκόρ». Ο Ζουνίνιο στη συνέχεια εξήγησε ότι ο Γουίλιαν είναι μόνο πίσω από τον Νεϊμάρ σε ποιότητα. Αρκετά σημαντικό σχόλιο, με δεδομένο το πόσο special παίκτης είναι σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα.

Μιλώντας πρόσφατα ο Γκάρι Κέιχιλ φρόντισε να αναγνωρίσει το πόσο εξαιρετικός είναι μέχρι σήμερα ο συμπαίκτης του. «Από το ξεκίνημα της σεζόν είναι φανταστικός. Το έχει πάει σε άλλο επίπεδο», τόνισε. «όταν εκτελεί ένα φάουλ οπουδήποτε τριγύρω από την περιοχή, έχεις αυτή την διαίσθηση ότι θα γίνει γκολ, Τον βλέπουμε στις προπονήσεις να εξασκείται και δεν είναι τύχη, έχει δουλέψει σκληρά γι' αυτό». Αν και δικαιολογημένα παίρνει τα εύσημα για τα στημένα του, ο πρώην παίκτης της Ανζί και της Σαχτάρ έχει πολλά περισσότερα θετικά στο παιχνίδι του.

Σκληρή δουλειά

Στην κορυφή των επιθετιλών του ταλέντων και της αμυντικής πονηριάς, βρίσκεται η παραδειγματική εργατικότητά του. Θα γυρίσει πίσω να βοηθήσει τον μπακ, θα πιέσει με ένταση και συγκέντρωση και ποτέ δεν φοβάται να πέσει για τάκλιν. Η all around συνεισφορά του είναι τεράστια φέτος. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον 27χρονο για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Μουρίνιο. δίνει τα πάντα κάθε φορά που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά την όχι και τόσο αναγνωρισμένη προσφορά του στον περσινό τίτλο, είναι σημαντικό που επιτέλους παίρνει τα εύσημα που του αξίζουν. Κανείς δεν απορεί που το όνομά του είναι πάντα πρώτο στις επιλογές του Μουρίνιο αφού συνδυάζει δύναμη, τεχνική, δημιουργία και σκληρή δουλειά. Ο Γουίλιαν δείχνει φέτος σε όλους πως μπορεί να βγει η ομάδα από το τέλμα. Πλέον είναι καιρός να ακολουθήσουν και οι συμπαίκτες του...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: