Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Giannis… η εκτόξευση!


Giannis… η εκτόξευση

Το «ταβάνι» είναι άγνωστη λέξη για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η εξέλιξή του, στατιστική, σωματική κι όχι μόνο είναι αλματώδης. Και το μυθικό συμβόλαιο είναι θέμα χρόνου.

Όριο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ο ουρανός… Με τις εμφανίσεις και τις προοπτικές περαιτέρω εξέλιξής του έχει θαμπώσει τους πάντες στο ΝΒΑ και είναι ακόμη στην αρχή, καθώς μόλις προ οκτώ ημερών έκλεισε τα 21 του.

Εκτόξευση στα νούμερα

Μια ματιά στους αριθμούς του αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την αλματώδη πρόοδό του όχι χρόνο με το χρόνο, αλλά… μέρα με τη μέρα. Ξεχάστε τον «ψαρωμένο» και αδύνατο 19χρονο έφηβο που άφησε την ελληνική Α2 για το ΝΒΑ πριν καν σταματήσει να ψηλώνει. Ο Giannis δουλεύει σκληρά, στο σώμα και το παιχνίδι του, και τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

inner

Στη ρούκι σεζόν του είχε 6,8 πόντους με απλώς συμπαθητικά ποσοστά (68,3% βολές, 41,4% σουτ, 34,7% τρίποντα), 4,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε 24,6 λεπτά ανά αγώνα ξεκινώντας στην πεντάδα σε 23 από τα 77 ματς που έπαιξε. Η μετάβαση από τον Φιλαθλητικό στους Μπακς ήταν λογικό να χρειαστεί το χρόνο της για έναν πιτσιρικά που δεν είχε βγει ποτέ από την πατρίδα του, πριν το Ευρωπαϊκό Νέων το 2013 στην Εσθονία.

inner

Η έλευση του Τζέισον Κιντ αναβάθμισε το ρόλο του. Ως sophomore, στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ το διάγραμμα πήρε την ανιούσα καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιους πόντους, 12,7, με αισθητή βελτίωση σε βολές (74,1%) και σουτ (49,1%), όχι όμως και στα τρίποντα (15,9%) τα οποία ο νέος κόουτς του… απαγόρευσε να επιχειρεί μέχρι να βελτιωθεί. Αύξησε επίσης τη συγκομιδή σε ριμπάουντ (6,7), ασίστ (2,6) και τάπες (1) μετρώντας πια 31,4 λεπτά ανά αγώνα στο παρκέ και 71 από τα 81 ματς ως βασικός.

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει το καλοκαίρι την εκτόξευση του Αντετοκούνμπο και δεν έκαναν λάθος. Σε 24 ματς της κανονικής περιόδου είναι πλέον μονίμως «πενταδάτος», με 33,4 λεπτά κατά μέσο όρο στο παρκέ και ακόμη καλύτερους αριθμούς: 15,7 πόντους ανά αγώνα με ποσοστό άνω του 50% στα σουτ για πρώτη φορά (50,2%) και αισθητή βελτίωση σε βολές (83,7%) και τρίποντα (28,6%). Το παιχνίδι του παραμένει πλήρες, καθώς το συμπληρώνει με 6,6 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,2 τάπες ανά αγώνα.

Ήδη έχει θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο ΝΒΑ (για το οποίο φαβορί με τα τωρινά δεδομένα είναι ο… MVP Στεφ Κάρι), ενώ παρότι η αγορά του Μιλγουόκι είναι μικρή συγκεντρώνει πιθανότητες να επιλεγεί για το All Star Game, όχι αυτή τη φορά των «μικρών», αλλά τον… μεγάλο αγώνα.

Τα καλύτερα απέναντι στους καλύτερους

Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Αντετοκούνμπο. Είναι ότι ο Γιάννης έχει ξεχωρίσει απέναντι στους κορυφαίους της λίγκας. Έκανε ρεκόρ καριέρας με 33 πόντους στις 19 Νοεμβρίου και την ήττα από τους Καβαλίερς του Λεμπρόν, τους οποίους όμως είχε νικήσει πέντε μέρες πριν με νταμπλ νταμπλ (16π., 11 ριμπ.) στο Μιλγουόκι, ενώ κατέγραψε το πρώτο του τριπλ νταμπλ (11π., 12 ριμπ., 10 ασ.) συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να μπει τέλος στο φετινό αήττητο των Γουόριορς που κρατούσε 24 αγώνες (28 μαζί με τους τέσσερις τελευταίους περσινούς της κανονικής περιόδου).

Έτοιμος για μυθικό συμβόλαιο

inner

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την επιλογή του στο ντραφτ από τους Μπακς υπέγραψε αυτόματα συμβόλαιο για 2+1+1 χρόνια. Ασφαλώς η ομάδα του ενεργοποίησε από πέρσι την οψιόν για φέτος, όπου έχει λαμβάνειν συνολικά 1.953.960 δολάρια, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου έγινε χρήση η οψιόν και για την επόμενη σεζόν, όπου ο Giannis έχει να πάρει 2.995.420 δολάρια. Φέτος ο Αντετοκούνμπο έχει το ενδέκατο μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα του, με τα 16,4 εκατ. δολάρια του Γκρεγκ Μονρό να έχουν την πρωτιά, να ακολουθεί με 14,7 εκατ. ο Κρις Μίντλετον και να έπεται ο Ο Τζέι Μέιο με 8 εκατ.

inner

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέτοια εποχή του χρόνου οι Μπακς δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουν την οψιόν αυτόματης ανανέωσης του 21χρονου άσου για τη σεζόν 2017/18 για 4.187.597 δολάρια, αλλά προτίθενται να του προσφέρουν τετραετές ή πενταετές συμβόλαιο. Μάλιστα λέγεται πως αυτό είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια το χρόνο (!) δεδομένου ότι το salary cap (τα διαθέσιμα χρήματα για τα συμβόλαια κάθε ομάδας) θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. δολάρια από 70 που είναι για την τρέχουσα σεζόν λόγω της υπογραφής νέου τηλεοπτικού συμβολαίου με αυξημένα έσοδα.

Το σλόγκαν των Μπακς είναι Own the Future (το μέλλον μάς ανήκει). Κανείς δεν το ενσαρκώνει όμως καλύτερα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο... *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: