Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο πόλεμος με τη διαφθορά: To χρονικό της εκκαθάρισης στη FIFA!!


Ο πόλεμος με τη διαφθορά: To χρονικό της εκκαθάρισης στη FIFA

Η προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά από τη FIFA ξεκίνησε στα μέσα της χρονιάς και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Όποιος έλεγε εκεί στα μέσα του Μάιου ότι πριν να τελειώσει ο χρόνος η FIFA θα έχει αποβάλλει από τον ποδόσφαιρο τους Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί και θα πολεμούσε με νύχια και με δόντια το βασίλειο της διαφθοράς και του παράνομου κέρδους που είχε στηθεί, θα τον βλέπαμε σαν τρελό.

Το τέλος του χρόνου έφτασε και πλέον οι Μπλάτερ και Πλατινί έχουν «τελειώσει» από το ποδόσφαιρο, ενώ το ξεσκέπασμα υποθέσεων του παρελθόντος είναι συνεχές.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια καταγραφή των εξελίξεων από εκείνο το πρωινό της 27 Μαΐου με τις συλλήψεις μέχρι και σήμερα.

27 Μαΐου: Οι ελβετικές αρχές συλλαμβάνουν συνολικά 14 στελέχη της FIFA ως αποτέλεσμα έρευνας για εκτεταμένη διαφθορά στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Το FBI κάνει φύλλο και φτερό τις εγκαταστάσεις ψάχνοντας για στοιχεία. Όλα αυτά δύο ημέρες πριν τις εκλογές στη FIFA.

inner

29 Μαΐου: Παρά το βαρύ κλίμα και τις σκιές που έχουν πέσει πάνω από την παγκόσμια ομοσπονδία, ο Ζεπ Μπλάτερ επανεκλέγεται ως πρόεδρος μετά την απόσυρση του πρίγκιπα Αλι Μπιν Αλ Χουσείν λίγο πριν τον δεύτερο γύρο.

2 Ιουνίου: Ενώ τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της διαφθοράς συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό, ο Ζεπ Μπλάτερ ανακοινώνει την απόφαση του να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές για τον διάδοχο του.

7 Αυγούστου: H FIFA ξεκινά τη δική της εσωτερική έρευνα για τα θέματα της διαφθοράς.

17 Σεπτεμβρίου: O Γενικός Γραμματέας της FIFA Ζερόμ Βάλκε, τίθεται σε διαθεσιμότητα μετά από πληροφορίες ότι πούλησε εισιτήρια του παγκοσμίου κυπέλλου σε φουσκωμένες τιμές.

25 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά ποινική διαδικασία εναντίον του Ζεπ Μπλάτερ για την πληρωμή 2 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μισέλ Πλατινί το 2011. Οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι το μεμπτό και υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δόθηκαν ως πληρωμή για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Γάλλος ως σύμβουλος του Μπλάτερ από το 1998 έως το 2002.

inner

2 Οκτωβρίου: Μεγάλοι χορηγοί της FIFA όπως η Coca Cola η Visa και τα McDonald’s ζητούν την άμεση παραίτηση του Μπλάτερ.

8 Οκτωβρίου: Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA επιβάλλει ποινές απαγόρευσης με το ποδόσφαιρο για 90 ημέρες στους Μπλάτερ και Πλατινί.

16 Οκτωβρίου: O Μπλάτερ δίνει λεπτομέρειες για τη συνεργασία του με τον Πλατινί την περίοδο 1998-2002 αλλά τονίζει ότι δεν υπήρχε γραπτό συμβόλαιο παρά μόνο προφορική συμφωνία.

11 Νοεμβρίου: O Μπλάτερ μπαίνει στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από το στρες και το άγχος.

inner

13 Νοεμβρίου: H FIFA εγκρίνει πέντε υποψηφιότητες για τις εκλογές του Φεβρουαρίου αλλά όχι του Πλατινί που παραμένει τιμωρημένος.

6 Δεκεμβρίου: Το όνομα του Μπλάτερ συνδέεται με ένα ακόμα σκάνδαλο. Αυτή τη φορά για δωροδοκία 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπόθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του 90.

17 και 18 Δεκεμβρίου: Πρώτα ο Μπλάτερ και μετά ο Πλατινί παρουσιάζονται μπροστά στον δικαστή της επιτροπής δεοντολογίας και απολογούνται.

21 Δεκεμβρίου: Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA ανακοινώνει την απόφαση της. 8 χρόνια αποκλεισμός από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και για τους δύο άνδρες.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: