Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αποτυχία ή χαμένη ευκαιρία ένας αποκλεισμός;


Αποτυχία ή χαμένη ευκαιρία ένας αποκλεισμός;

Ο Κώστας Μιαούλης καταθέτει την άποψη του για το αν ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Άντερλεχτ, θα δώσει αρνητικό πρόσημο στη σεζόν.
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω, πως αφορμή για να γράψω αυτό το κομμάτι, στάθηκε η κουβέντα που έγινε στην εκπομπή της Τρίτης, μαζί με τον Γιώργο Νοικοκύρη και φίλους του Ολυμπιακού. Το πώς ο καθένας ερμηνεύει το αν μία σεζόν επιτυχημένη ή αποτυχημένη, είναι κάτι υποκειμενικό. Πολλοί «ερυθρόλευκοι» φίλοι και οπαδοί θεωρούν πως η κατάκτηση του φετινού τίτλου, ειδικά με τέτοια διαφορά δυναμικής στο πρώτο κομμάτι του Πρωταθλήματος, ήταν δεδομένη. Οπότε αυτό που περίμεναν ήταν το βήμα παραπάνω, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν συνέβη, είτε στο Europa League.

Οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν πολλές υποσχέσεις με την παρουσία τους, στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του ομίλου. Η ήττα με την Άρσεναλ έγινε δεκτή με νορμάλ αντίδραση σε γενικές γραμμές, υπό την έννοια πως δεν υπήρξαν φωνές που να ισχυρίστηκαν πως ο νταμπλούχος απέτυχε. Όμως η προοπτική μιας καλής πορείας στο Europa League, ειδικά αν βοηθάνε και οι κληρώσεις (κάτι που σε πρώτη φάση έγινε με την Άντερλεχτ να προκύπτει σαν αντίπαλος) αποτελεί πόθο κάμποσων ετών τώρα. Για πολλούς φίλους του είναι απαίτηση από την ομάδα που έχει χάσει τέτοιες ευκαιρίες για προκρίσεις, με αντιπάλους όπως η Λεβάντε ή η Ντνίπρο.

Η πιο δυνατή εικόνα που βαραίνει την πλάστιγγα, πως αποκλεισμός από αυτή την Άντερλεχτ θα αποτελέσει αποτυχία, είναι το παιχνίδι στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Ολυμπιακός, χωρίς να βρεθεί σε κάποια σούπερ μέρα, για 70 λεπτά ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και αυτό φαινόταν μέσα στο γήπεδο. Η βελγική ομάδα δεν θύμιζε σε τίποτα, την προ διετίας ομάδας που ναι μεν οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 3-0 εκτός έδρας, αλλά ήταν κλάσεις ανώτερη από την φετινή. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε ένα φτηνό γκολ, ο προπονητής του άργησε ν’ αντιδράσει και το ματς χάθηκε. Η διαφορά του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ όπως αποτυπώθηκε στο πρώτο παιχνίδι είναι σαφής.

Ο Ολυμπιακός σίγουρα είναι καλύτερος απ’ αυτή την αντίπαλο του. Θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να ξορκίσουν το κακό από τους σερί αποκλεισμούς στα διπλά ματς. Οφείλουν να παρουσιαστούν εξαιρετικά προσεκτικοί, να περιορίσουν τα λάθη που θα παλέψουν να αξιοποιήσουν οι Βέλγοι που ίσως αντιμετωπίσει κι εκείνοι πιο επιθετικά στο παιχνίδι. Θεωρώ πως και για την ίδια την ομάδα και για τον προπονητή, ο αγώνας αυτός θ’ αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να βάλουν αρνητικό ή θετικό πρόσημο στην φετινή χρονιά.

Επειδή πάντοτε γράφω την άποψη μου, αρέσει δεν αρέσει στα δικά μου στάνταρ από τη φετινή χρονιά του Ολυμπιακού, με βάση τα όσα είδα στα ματς του ομίλου, θ’ αποτελέσει αποτυχία το να μην προχωρήσουν οι «ερυθρόλευκοι» στο θεσμό. Όχι γιατί είναι εύκολο. Η Άντερλεχτ, στο κάτω της γραφής, για να περάσει στους «32» άφησε απ’ έξω τη Μονακό. Μα γιατί η δυναμική του τουλάχιστον στο πρώτο μισό της χρονιάς, έδειχνε πως στο Europa League, μπορούσε να έχει μια καλή πορεία.

Ορισμένα πράγματα δεν τα καταλαβαίνεις μόνο στο γήπεδο και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποδόσφαιρο ή τις φυσικές δυνάμεις και την φθορά των ποδοσφαιριστών μέσα στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός του πρώτου μισού έμπαινε στα παιχνίδια με έναν αέρα που έκανε τον αντίπαλο να καταλαβαίνει σε ψυχολογικό επίπεδο πως δεν γλιτώνει. Η αίσθηση αυτή, του αέρα της ανωτερότητας, στα παιχνίδια του 2016 έχει χαθεί. Αυτό είναι ένα σημείο που αφορά τον προπονητή. Ο καλός σε απόδοση Ολυμπιακός, αλλά και συνάμα έξυπνος και αποφασιστικός, το 1-0 σε βάρος του, μπορεί να το ξεπεράσει εύκολα.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: