Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Στο κυνήγι της 5άδας και του ΠΑΟΚ!!


Στο κυνήγι της 5άδας και του ΠΑΟΚ!

Τα δεδομένα, αλλά και τα θολά ως εντελώς σκοτεινά σημεία της κούρσας για τη συμμετοχή στα πλέι οφ, που μπαίνει στην τελική ευθεία.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Κατά κοινή ομολογία, το φετινό πρωτάθλημα είναι ένα από τα πιο βαρετά των τελευταίων ετών. Παρά το γεγονός δύο σπουδαίων επιστροφών, της ΑΕΚ και του Ηρακλή, ο συναγωνισμός στη Σούπερ Λίγκα υπέστη βαρύ πλήγμα. Και στην κορυφή και στην ουρά. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα χωρίς αντίπαλο, ενώ αμαχητί σχεδόν μπήκαν στο μονοπάτι για τη Football League η Καλλονή και ο Πανθρακικός. Αυτή τη βαρεμάρα έρχεται (και φέτος) να διώξει η κούρσα για τα πλέι οφ.

Μια κούρσα που έχει όλων των ειδών τους συμμετέχοντες: τους εξασφαλισμένους (ΑΕΚ, ΠΑΟ), τους αγχωμένους (ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης), τον άνετο (Πανιώνιο) και αρκετούς που περιμένουν στραβοπάτημα των προπορευόμενων. Με άγνωστο ακόμα το αν θα ολοκληρωθεί ή όχι το πρωτάθλημα, με ασαφές το σκηνικό γύρω από τις αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ, με εκκρεμείς σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που ενδεχομένως επιφέρουν μειώσεις βαθμών είναι δύσκολο να βγάλεις την 4άδα που θα κοντραριστεί στο έξτρα πρωτάθλημα.

Μπορείς, όμως, να βάλεις κάτω τα δεδομένα για κάθε έναν από τους «δρομείς» που μπαίνουν στην τελική ευθεία και να καταλάβεις περίπου τι θα δεις μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

ΑΕΚ (50)
Με σύμμαχο και το πρόγραμμα

Αδιαμφισβήτητα η ομάδα του Πογέτ είναι το μεγάλο φαβορί για τη 2η θέση της κανονικής διάρκειας και την πρωτιά στα πλέι οφ. Όχι μόνο λόγω της διαφοράς των 5 βαθμών που έχει από τον 3ο Παναθηναϊκό αλλά και επειδή το πρόγραμμά της ως το φινάλε δεν το λες και βουνό. Η ΑΕΚ μπορεί να έχει 3 ταξίδια στις τελευταίες 5 αγωνιστικές αλλά και στις 3 περιπτώσεις μπορεί να γυρίσει με όλους τους βαθμούς στις αποσκευές της. Πάει στο Αγρίνιο, που είναι και το δυσκολότερο από τα εναπομείναντα ματς, στη Μυτιλήνη για να παίξει με την πεσμένη Καλλονή ενώ παίζει με τον πολύ άνετο Λεβαδειακό στη Βοιωτία. Στο ΟΑΚΑ περιμένει τον Πανιώνιο αλλά και τον επίσης πεσμένο Πανθρακικό. Με την απαραίτητη υποσημείωση ότι η «Ένωση» ενδεχομένως βρει μπροστά της αφαίρεση βαθμών για όσα έγιναν στο ματς με τον Ατρόμητο μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι αδύνατο η ομάδα του Πογέτ να τερματίσει με 5 στα 5.

Παναθηναϊκός (45)
Υψηλά εμπόδια εκτός έδρας

Μπορεί εσχάτως και μέχρι την εντός έδρας νίκη με τον Ατρόμητο η ομάδα του Στραματσόνι να υπέφερε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, όμως, τα δύσκολα είναι εκτός. Διότι πέρα από το ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάει και στην Τρίπολη. Κι αν κάποιοι σκεφτούν ότι οι «πράσινοι» έχουν πάρει τον αέρα των Αρκάδων, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η ομάδα του Χάβου «καίγεται» για τους βαθμούς διότι μόνο σίγουρη δεν είναι η συμμετοχή της στα πλέι οφ. Μέσα ο ΠΑΟ περιμένει τους Ηρακλή, Βέροια και Πανθρακικό, ομάδες, δηλαδή, που δεν απαγορεύουν το 3 στα 3 εντός έδρας. Όχι, βέβαια, ότι απειλείται η ομάδα του Στραματσόνι να μείνει εκτός πλέι οφ. Απειλή μοναδική είναι να ξεφύγει πολύ η ΑΕΚ και να αναγκαστεί να μπει στο έξτρα πρωτάθλημα με σημαντικό μειονέκτημα. Στα 5 ματς που απομένουν, πάντως, ο Παναθηναϊκός πέρα από βαθμούς μπορεί να κερδίσει και αλλού: να δέσει ακόμα περισσότερο τους νέους με τους παλιούς για να έχει καλύτερη εικόνα στα πλέι οφ.

ΠΑΟΚ (38)
Κόντρα σε ταξίδια και θλάσεις

Δεν ξέρει πόσους βαθμούς έχει, καθώς εκκρεμεί σίγουρα μία τιμωρία για τη διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό, δεν ξέρει πόσους και ποιους παίκτες θα έχει διαθέσιμους καθώς κάθε εβδομάδα μετρά τουλάχιστον 2 θλάσεις. Το μόνο δεδομένο για τον Ίβιτς (πλέον) και την ομάδα του είναι το πρόγραμμά του ως το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Και δεν το λες και περίπατο: ο ΠΑΟΚ έχει δύο εύκολα ματς εντός έδρας, με Καλλονή και Λεβαδειακό, αλλά και τρεις επικίνδυνες εξόδους σε Αγρίνιο, Νέα Σμύρνη και Χανιά. Μόνο αισιόδοξο για τους Θεσσαλονικείς το ενδεχόμενο ο Πανιώνιος να αποτύχει στην προσπάθεια εξασφάλισης της άδειας και άρα να αυξηθεί ο βαθμολογικός «αέρας» της ομάδας. Και κάτι ακόμα: ο Αστέρας που κυνηγά ως 6ος έχει πρόγραμμα «βουνό»…

Πανιώνιος (37)
Εντός έδρας θα ρίξει τη ζαριά

Μπορεί να έχει ξεχάσει τελευταία την τέχνη της νίκης αλλά παραμένει σε θέση ισχύος κυρίως λόγω της κακής πορείας και του Αστέρα που τον καταδιώκει. Μεγαλύτερη θολούρα στην υποψηφιότητα του Πανιωνίου για συμμετοχή στα πλέι οφ προκαλεί η μάχη που θα δώσει για την εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής. Το πρόγραμμα, αντίθετα, δεν το λες και εύκολο, έχει, όμως, την ευκαιρία η ομάδα της Νέας Σμύρνης να δώσει τα σημαντικά ματς εντός έδρας: εκεί θα παίξει με Ξάνθη, ΠΑΟΚ αλλά και Ατρόμητο ενώ εκτός έδρας παίζει με ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν το λες απίθανο ένα καλό φινάλε, αν και πολλά θα εξαρτηθούν και από το κίνητρο που θα ή δεν θα έχουν οι αντίπαλοι των «κυανέρυθρων» στις 5 τελευταίες αγωνιστικές.

Αστέρας Τρίπολης (34)
Με πρόγραμμα-«βουνό»

Πρώτο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι Αρκάδες έχουν ξεχάσει πώς είναι να σκοράρεις. Έχουν μείνει στο «0» στα 6 από τα τελευταία 7 παιχνίδια τους. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα το απίστευτα δύσκολο πρόγραμμα: η ομάδα του Χάβου θα παίξει εντός έδρας με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και εκτός με Ατρόμητο, Ηρακλή και Βέροια. Πόσο εύκολο, λοιπόν, είναι για την ομάδα της Τρίπολης να μαζέψει στα 5 τελευταία παιχνίδια 3 βαθμούς περισσότερους από τον Πανιώνιο;

Επαρχιώτες κυνηγοί

Ακόμα, όμως, και αν ο Πανιώνιος βγει εκτός εξίσωσης λόγω αποτυχίας στην προσπάθεια εξασφάλισης της άδειας συμμετοχής ο Αστέρας πρέπει να ανησυχεί για όσους έχει αυτήν την ώρα στην πλάτη του. Το ερώτημα, βέβαια, για τον Λεβαδειακό (32), την Ξάνθη (31), τον Παναιτωλικό (31), τον ΠΑΣ Γιάννινα (31) και τον Ηρακλή (30, ματς λιγότερο) είναι κατά πόσο είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν την ευρωπαϊκή έξοδο μέσω της συμμετοχής στα πλέι οφ. Αν το παλέψουν, πάντως, έχουν αρκετές πιθανότητες να καταφέρουν κάτι που στην αρχή της χρονιάς θα έμοιαζε σχεδόν απραγματοποίητο. Χωρίς να γίνει ιδιαίτερη ανάλυση επί του θέματος πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημαντικότερα ματς αυτής της ομάδας – συλλόγων είναι την 27η αγωνιστική (Ξάνθη – Λεβαδειακός), την 28η (Ηρακλής – Αστέρας, Λεβαδειακός – ΠΑΣ) και την 30η (Ξάνθη – ΠΑΣ, Ηρακλής – Παναιτωλικός). Απαραίτητη σημείωση επίσης: ο Παναιτωλικός μοιάζει να έχει το δυσκολότερο πρόγραμμα από τους «διώκτες» καθώς έχει να παίξει με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Ηρακλή και Ατρόμητο.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: