Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Προβλημάτισε και... πέρασε

sisesrtoyrm.jpg Αν ισχύει αυτό που λέει ο σοφός λαός ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τότε όλα καλά για τον Παναθηναϊκό που με το 1-0 επί της Στουρμ Γκρατς και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της Πόλης (νίκησε η Γαλατά την Ντιναμό) ουσιαστικά εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Όμως αν αφήσουμε στην άκρη την γλώσσα των αριθμών τότε ο Τεν Κάτε και οι παίκτες του πρέπει να άκουσαν το... καμπανάκι που χτύπησε περισσότερο και από το «γκοοοολλλλ» που φώναξαν 35.000 «πράσινοι» στο 60' όταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης πέτυχε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι το γκολ της νίκης. Κακή εικόνα στο πρώτο μέρος, καλύτερη στην επανάληψη με την είσοδο και του Νίνη. Σπουδαίες επεμβάσεις από Τζόρβα. Από ένα δοκάρι οι δύο ομάδες.
Όλοι μέσα

Μπορεί στην Καβάλα να είχε κάποιους από τους διεθνείς στα ... pits για να τους ξεκουράσει και να φρεσκάρει την ενδεκάδα, ωστόσο, απόψε ο Ολλανδός τεχνικός πήγε σε μια δοκιμασμένη... συνταγή χρησιμοποιώντας εξ’ αρχής όλα τα «όπλα» που είχε στα χέρια του.

Κάτω από τα δοκάρια παρέμεινε ο Τζόρβας, αριστερά επέστρεψε ο Σπυρόπουλος, δεξιά ο Γκαμπριέλ και ο Βύντρα με τον Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας. Ζιλμπέρτο και Καραγκούνης τα αμυντικά χαφ, μπροστά τους ο Κατσουράνης, στο «αριστερό» φτερό ο Λέτο, στο δεξί ο Σαλπιγγίδης και στην κορυφή της επίθεσης ο Σισέ, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Europa League, έχοντας εκτίσει την τιμωρία του.

Ζιλμπέρτο και κλίνατε επί δεξιά αλλά...

Το αφεντικό του παιχνιδιού ήταν ο Παναθηναϊκός. Μόνο στο πρώτο εικοσάλεπτο, όμως. Πίεζε καλά τους Αυστριακούς, είχε την κατοχή της μπάλας, έναν Ζιλμπέρτο να παίζει και για τον Καραγκούνη και τον για τον Κατσουράνη στο δημιουργικό κομμάτι αλλά όταν έφτανε η στιγμή για την τελικά πάσα...τρικυμία! Οι «πράσινοι» ενώ από δεξιά δημιουργούσαν ρήγματα με τον Γκαμπριέλ και τον Σαλπιγγίδη, οι σέντρες του «Σάλπι» δεν βρήκαν ποτέ αποδέκτη κάποιον συμπαίκτη του με τους Αυστριακούς να «καθαρίζουν» εύκολα.

Χάλι αλλά δεν το πλήρωσε

Από κει και πέρα, και παρά το ορεξάτο ξεκίνημα οι παίκτες του «τριφυλλιού» αντί να πιέσουν περισσότερο και να έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους, έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, η εικόνα ανάγκασε τον κόσμο να βάλει τις φωνές και το...καμπανάκι χτύπησε για τα καλά στην φάση του 31’ όταν οι αμυντικοί...κοιμήθηκαν αλλά ο Βέμπερ σούταρε ψηλά πάνω από την εστία του Τζόρβα. Μαύρα χάλια με λίγα λόγια και ακόμη ένα πεταμένο πρώτο ημίχρονο στη φετινή σεζόν.

Δύο φάσεις όλες και όλες είχε ο Παναθηναϊκός. Και αυτές από σουτ του Λέτο που έβγαλε εύκολα ο Γκράτσει. Ο Σισέ ήταν αποκομμένος, Καραγκούνης και Κατσουράνης φανερά εκτός κλίματος αγώνα και ένα παιχνίδι...ότι πρέπει για τους «σφιχτούς» αμυντικά Αυστριακούς.

«Σάλπι»σε νίκη και...δοκάρια!

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Τεν Κάτε άλλαξε τον Νίνη με τον πολύ κακό Κατσουράνη. Ο πιτσιρικάς έδωσε φρεσκάδα στην μεσαία γραμμή, ο Καραγκούνης ανέβασε ρυθμούς και ο Σαλπιγγίδης είχε την αποτελεσματικότητα που του έλειψε στο πρώτο μέρος. Στο 58’ έκανε την...μπούκα, κέρδισε το πέναλτι, το εκτέλεσε εύστοχα και έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό!

Πάντως, η απάντηση των Αυστριακών ήρθε στα...καπάκια. Δοκάρι του Σίνεφελντ στο 64’, άμεση απάντηση στον αντίποδα από τον Καραγκούνη με νέο δοκάρι και στο 66’ τριπλή ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους, με τον Τζόρβα όμως να κατεβάζει τα...ρολά και να κρατάει το μηδέν!

Στο 75’ ήρθε και η απαραίτητη κίνηση από τον πάγκο. Ο Σιμάο άλλαξε τον Λέτο, πέρασε στον άξονα, έκλεισε χώρους και στην ουσία «κλείδωσε» την νίκη για την ομάδα του, μιας και οι Αυστριακοί δεν απείλησαν καθόλου. Αν κάποιος θα μπορούσε να πετύχει γκολ, αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός αλλά ο Σισέ δύο φορές δεν βρήκε δίχτυα, όντας σε πολύ καλή θέση.


MAN OF THE MATCH: Με το ζόρι μπορούμε να βρούμε κορυφαίο στο σημερινό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, μιας και λίγοι ήταν αυτοί που ξεχώρισαν. Πάντως, σε μια τέτοια αναμέτρηση που κρίνεται από μια και μόνο φάση τότε εκείνος που την δημιούργησε και την εκτέλεσε κιόλας δεν μπορεί παρά να μην είναι ο κορυφαίος του παιχνιδιού. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος στο 58’ κερδίζει το πέναλτι και δύο λεπτά αργότερα στέλνει την μπάλα στο πλεκτό.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια με την φανέλα του Παναθηναϊκού και μάλιστα σε μια θέση, αυτή του δεξιού μπακ, στην οποία είχε δείξει ότι δεν μπορεί. Ο Γκαμπριέλ, εκτός του ότι δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα αμυντικά, έπαιξε όπως θέλει ο Τεν Κάτε τους πλάγιους μπακ. Ανέβαινε, δημιουργούσε ρήγματα ενώ είχε καλή συνεργασία με τον Σαλπιγγίδη. Από κοντά και ο Τζόρβας που κράτησε όρθιο όποτε χρειάστηκε τον Παναθηναϊκό με τις επεμβάσεις του.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σίγουρα μετά την επιστροφή του από την εθνική δεν είναι σε καλή κατάσταση. Στην Καβάλα αν και εμφανώς μακριά από τον καλό του εαυτό κατάφερε να κάνει την διαφορά με το γκολ και την ασίστ που έδωσε. Απόψε, όμως, ο Κώστας Κατσουράνης που έπαιξε σε έναν ελεύθερο ρόλο μπροστά από Ζιλμπέρτο και Καραγκούνη δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι. Ποτέ. Χωρίς διάθεση στο παιχνίδι του, με λανθασμένες επιλογές, όποτε είχε την μπάλα στα πόδια. Αντικαταστάθηκε δίκαια από τον Τεν Κάτε στην ανάπαυλα.

Η ΓΚΑΦΑ:
Ο...ύπνος που πήρε τον Σαριέγκι στην φάση του 31’ και το πλασέ του Βέμπερ στην ίδια φάση. Ο Μουράτοβιτς εκτέλεσε γρήγορα το φάουλ, ο Βάσκος είχε στο νου κάτι άλλο προφανώς, ο Βέμπερ βγήκε στην πλάτη του ολομόναχος αλλά του έκανε την χάρη και έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Τζόρβα. Ο κεντρικός αμυντικός των «πρασίνων» αλλά και ο άσος της Στούρμ μοιράζονται την γκάφα. Τραγική αντίληψη της φάσης ακόμα πιο τραγικό πλασέ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Σωστή η υπόδειξη του πέναλτι πάνω στον Σαλπιγγίδη από τον Ρασμούσεν, ο οποίος έκανε μια καλή διαιτησία, χωρίς προβλήματα.
.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Γκάμπριελ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης (46' Νίνης), Σαλπιγγίδης, Λέτο (75' Σιμάο), Καραγκούνης (85' Ρουκάβινα), Σισέ.

ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ (Φράνκο Φόντα): Γκρατσάι, Σονλάιτνερ, Βέμπερ, Χιλίνκα, Μπούκβα (63' Γιάντσερ), Μουράτοβιτς, Ερενράιχ, Μπάιχλερ, Χετσλ (81' Χάσλερ), Πρετεντχάλερ (46' Φελντχόφερ), Σίντενφλεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: