Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Στην "τσιμπίδα" του ΣΔΟΕ μία ΠΑΕ με σωρεία παραβάσεων

http://www.contra.gr/images/m/ypee_m.jpgΠαραβάσεις πάσης φύσεως και οικονομικά στοιχεία που προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στους ελεγκτές, διαπίστωσε σε μια συγκεκριμένη ΠΑΕ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), η οποία πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή εξονυχιστικούς ελέγχους ταυτόχρονα σε όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.

Από την Υπηρεσία δεν διέρρευσε το παραμικρό για το ποια μπορεί να είναι η εν λόγω ΠΑΕ, ούτε φυσικά για το ποιες ακριβώς είναι οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν. Εκκρεμότητες προς το δημόσιο διαπιστώθηκαν σε πολλές ομάδες, ωστόσο σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, αυτές έχουν διακανονιστεί.

Για κάποιες ΠΑΕ ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, ενώ για ορισμένες θα συνεχιστεί ώστε να διασταυρωθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο σαφή μέχρι το τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της ΥΠΕΕ έχει κυρίως να κάνει με τη συνέπεια των ΠΑΕ στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και κυρίως με το αν τα στοιχεία που δηλώνονται στις αρχές είναι ψευδή ή πραγματικά. Όπως αποκαλύψαμε τη Δευτέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό το πρώην ΣΔΟΕ να προχωρήσει ακόμη και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, αν υπάρξουν ενδείξεις περί απόκρυψης εισοδημάτων. Άλλο εξόχως σημαντικό στοιχείο που ερευνά η ΥΠΕΕ, είναι το αν καταβάλλεται ο φόρος του 20% από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, καθώς και τα έσοδα των συλλόγων από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες.

Το μεσημέρι της Τρίτης εξάλλου, ο γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Καπελέρης, μίλησε στον Sentra 103,3 και δεν διέψευσε ευθέως την αποκάλυψη που κάναμε τη Δευτέρα περί συνολικών παραβάσεων στις ΠΑΕ που πιθανώς να ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καπελέρης είπε ουσιαστικά πως τα νούμερα αυτά δεν έχουν προκύψει από αυτό τον έλεγχο και ίσως να ανάγονται σε ελέγχους που είχαν γίνει παλαιότερα και τα οποία πιθανώς έχουν διακανονιστεί σε μεγάλο ποσοστό. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

"Δεν μπορώ να επαληθεύσω τα δημοσιεύματα. Αυτά ίσως ανάγονται σε άλλους ελέγχους που ενδεχόμενα να είχαν γίνει παλαιότερα. Τέτοια στοιχεία δεν έχουν υπάρξει από την Υπηρεσία στην οποία είμαι υπεύθυνος. Ο έλεγχος των ΠΑΕ είναι ακόμα στην διαδικασία της έρευνας. Εάν υπάρχουν προβλήματα στη νομοθετική διαδικασία θα καταλογιστούν τα όποια πρόστιμα ή οι οφειλόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: