Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Π.Α.Ο.Κ-Έχασε ένα δικό του ματς

http://www.contra.gr/images/m/ael_paok2903001_m.jpgΑπό δυο παιδικά λάθη της άμυνάς του, που είναι και η καλύτερη του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ έχασε μέσα στο Αλκαζάρ ένα δικό του ματς. Ειδικά στο δεύτερο γκολ, κι ενώ ήταν η τελευταία φάση του αγώνα στο «γέμισμα» του Νταμπίζα, κατά ανεξήγητο και παιδαριώδη τρόπο βρέθηκαν δυο παίκτες της Λάρισας μόνοι τους απέναντι στον Χαλκιά.

Σε μια στιγμή μάλιστα που οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 10 παίκτες. Φάνηκε ότι η αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγάλει οφσάιτ τους προωθημένους παίκτες των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα, μετά την κεφαλιά του Κουζάν, να είναι εντελώς άδεια η περιοχή του Χαλκιά. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πλήρωσε την επιπολαιότητα της άμυνάς της και οδηγήθηκε σε μια ήττα, που δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την εικόνα του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε μονότερμα επί 90 λεπτά τη Λάρισα μέσα στο Αλκαζάρ, πίεσε, είχε δυο δοκάρια, αλλά έχασε, προδομένος από την άμυνά του, η οποία στο δεύτερο γκολ, έμοιαζε με ανοχύρωτο κάστρο με ξεκλείδωτη πόρτα. Με τρεις φάσεις σε όλο τον αγώνα η Λάρισα πέτυχε δυο γκολ, παίρνοντας μια αναπάντεχη και ανέλπιστη νίκη, ενώ η ροή του αγώνα έδειχνε, ιδίως μετά την ισοφάριση του Κοντρέρας, ότι η ομάδα που θα μπορούσε να πάρει την νίκη ήταν ξεκάθαρα ο ΠΑΟΚ.

Οι γηπεδούχοι και οι οπαδοί τους στη κερκίδα, ειδικά μετά την ισοφάριση, είχαν «παγώσει», περιμένοντας αμήχανα την λήξη του αγώνα. Κι, όμως, τους ήρθε ως θεόσταλτο δώρο το δεύτερο γκολ από την τραγική ολιγωρία της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Δεν επιτρέπονται σε τέτοιο επίπεδο τέτοια λάθη, όπως αυτό που έκανε η άμυνα του δικέφαλου του βορρά στις καθυστερήσεις του αγώνα. Στο ποδόσφαιρο τα λάθη πληρώνονται και έτσι η ομάδα του Σάντος πέταξε… στα σκουπίδια τρεις βαθμούς, αφού με βάση την εικόνα του αγώνα δικαιούνταν, όχι μόνο την ισοπαλία, αλλά ξεκάθαρα τη νίκη.

Η άμυνα του ΠΑΟΚ πιάστηκε απροετοίμαστη και στο πρώτο γκολ, αφού μετά την ασθενή απόκρουση του Χαλκιά στο μακρινό σουτ του Μετίν, δεν υπήρξε η στοιχειώδη αληλλοκάλυψη για να διώξει κάποιος την μπάλα. Ήταν γενικά μια άμυνα που παρουσίασε την εικόνα της απόλυτης αντίθεσης σε όλο τον αγώνα. Ο Κοντρέρας πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη εμφάνιση με καίριες επεμβάσεις και ένα όμορφο γκολ, βάζοντας… τα γυαλιά στους επιθετικούς της ομάδας του, ενώ ο Τσιρίλο ήταν τραγικός σε όλο το παιχνίδι.

Η ίδια αντίθεση ήταν εμφανής και στα άκρα. Δεξιά ο Σνάουτσνερ ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ενώ αριστερά ο Λίνο με ατέλειωτα χιλιόμετρα «κουβάλησε» πολλές φορές την ομάδα στις πλάτες του, παρότι έκανε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι πολλές άστοχες σέντρες.

Από κει και πέρα, σε επίπεδο τακτικής ο ΠΑΟΚ έπαιξε όπως αρμόζει σε μια ισχυρή ομάδα με υψηλούς στόχους. Ήταν το «αφεντικό» του αγώνα, είχε τον απόλυτο έλεγχο, με πολλές πάσες, υπομονή και καλή κυκλοφορία της μπάλας, περιορίζοντας τη Λάρισα σε παθητικό ρόλο. Η τριάδα Βιτόλο, Φωτάκης, Ίβιτς κυριάρχησε καθαρά στον νευραλγικό χώρο του κέντρο.

Στην επίθεση, όμως, το γκολ αποτέλεσε για τον δικέφαλο του βορρά σε άλλο ένα παιχνίδι… σπάνιο είδος προς εξαφάνιση. Εάν εξαιρέσει κανείς τον παιχταρά Βιερίνια, πάνω στον οποίο έπεφτε σχεδόν όλη η άμυνα της Λάρισας σε κάθε φάση, όλοι οι υπόλοιποι ήταν σαν να μην έπαιζαν. Ο Εντίνιο απογοήτευσε και πάλι. Έβαλε ένα γκολ στο Καραϊσκάκη και αυτό ήταν όλο. Ο Μουσλίμοβιτς έπαιξε για πάνω από μισή ώρα, στο διάστημα που ο ΠΑΟΚ είχε την καθολική υπεροχή, ασκώντας ασφυκτική πίεση στα καρέ των γηπεδούχων και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ο Σορλέν αριστερά σε άλλο ένα ματς είχε μηδαμινή συμμετοχή. Από τις αλλαγές ο Μουν έδειξε τουλάχιστον ένα πάθος στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με τον Κουτσιανικούλη, ο οποίος ελάχιστες φορές ακούμπησε την μπάλα.

Το καλό για την ομάδα του Σάντος είναι ότι τάσεις «αυτοκτονίας» έχει και ο Ολυμπιακός, που έφερε ισοπαλία με τη Ξάνθη στο Καραϊσκάκη. Έτσι στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ, πλέον, ο ΠΑΟΚ έχει δυο βαθμούς, όσους και ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ έναν και ο Άρης κανέναν. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ ξεκινά ναι μεν από την ίδια αφετηρία με τον Ολυμπιακό, αλλά με τις άλλες δυο ομάδες πολύ κοντά του βαθμολογικά, μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες που έκανε στο πρωτάθλημα.

Εάν στα πλέι οφ επανέλθει η σοβαρότητα στην άμυνα του δικέφαλου του βορρά, η οποία ήταν μέχρι πρότινος το μεγάλο «όπλο» του και αρχίσουν να «βρίσκουν», επιτέλους, τον δρόμο προς τα δίχτυα οι δυο βασικοί του φορ, ο Μουσλίμοβιτς με τον Εντίνιο, η ομάδα του Σάντος έχει τις προϋποθέσεις να «χτυπήσει» τη θέση που οδηγεί στα Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι, σε επίπεδο τακτικής, είναι καλά «δουλεμένη», κάτι που την καθιστά «σκληρό καρύδι» για κάθε αντίπαλο.

Όσο για το πανό με το αντεθνικό σύνθημα που κρέμασαν ανεγκέφαλοι οπαδοί της Λάρισας πριν από το παιχνίδι; Καλύτερα να μείνει ασχολίαστο. Όταν αναπαράγει κανείς τέτοιες αθλιότητες, τους δίνει αξία.Πηγη contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: