Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η μάχη της παραμονής αν... κοιμηθεί ο Θεός

Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος και θεωρητικά έξι ομάδες δίνουν τη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία. Βέβαια μόνο με απίθανα σενάρια μπορεί να εξασφαλίσουν την παραμονή τους ο Αστέρας Τρίπολης και η Λάρισα. “Αν κοιμηθεί ο Θεός”, που λέει και ο λαός μπορεί κάτι να αλλάξει.


Αν υποθέσουμε ότι ο Πανιώνιος με 34 βαθμούς και ο Ηρκλής με 33 θα την εξασφαλίσουν εύκολα ή δύσκολα, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πιθανότητες έχουν οι υπόλοιπες ομάδες και τι γίνεται στις περιπτώσεις ισοβαθμιών, οι οποίες -θεωρητικά πάντα- είναι πάρα πολλές. Σε κάποιες από αυτές ομάδες πιθανόν να κληθούν να λύσουν τις διαφορές τους σε αγώνες μπαράζ.
 Το πρόγραμμα των αγώνων που απομένουν
Ατρόμητος Κέρκυρα  Αστέρας Τρ.  Λάρισα
 ΠΑΟΚ (εντός)  ΟΣΦΠ (εντός)  ΠΑΟ (εκτός)  ΑΕΚ (εντός)
 ΑΕΚ (εκτός)  Καβάλα (εντός)  Πανιώνιος (εντός)  ΟΣΦΠ (εκτός)


Τετραπλή ισοβαθμία

Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή στην οποία θα ισοβαθμούν τέσσερις ομάδες. Συγκεκριμένα, η Λάρισα, ο Ατρόμητος, η Κέρκυρα και ο Αστέρα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στους 31 βαθμούς. Βάσει των μεταξύ τους αναμετρήσεων η βαθμολογία διαμορφώνεται όπως φαίνεται παρακάτω και υποβιβάζονται ο Ατρόμητος και η Λάρισα.

Κέρκυρα 10
 Αστέρας  9
 Ατρόμητος  8
 Λάρισα  5


Τριπλές ισοβαθμίες

α) Αν ισοβαθμήσουν μόνο Ατρόμητος, Κέρκυρα και Αστέρας στους 31 βαθμούς -με τη Λάρισα δηλαδή υποβιβασμένη, τότε εξασφαλίζει την παραμονή της η Κέρκυρα και Ατρόμητος και Αστέρας θα παίξουν σε αγώνα μπαράζ καθώς ισοβαθμούν στην ειδική βαθμολογία και έχουν ίδια διαφορά τερμάτων. Η ειδική βαθμολογία έχει ως εξής
 Κέρκυρα  6
 Αστέρας  5
 Ατρόμητος  5


β) Αν ισοβαθμήσουν Λάρισα, Κέρκυρα, Ατρόμητος, τότε η πρώτη ομάδα που πέφτει είναι η Λάρισα και στην περίπτωση που ο Αστέρας έχει περισσότερους από 31 βαθμούς, πέφτει και ο Ατρόμητος. Η ειδική βαθμολογία έχει ως εξής:

 Κέρκυρα 7
 Ατρόμητος  6
 Λάρισα  4


γ) Αν ισοβαθμήσουν Λάρισα, Κέρκυρα, Αστέρας, τότε υποβιβάζεται η Λάρισα και αν ο Ατρόμητος έχει 32 βαθμούς τουλάχιστον, υποβιβάζεται και ο Αστέρας. Η ειδική βαθμολογία έχει ως εξής:

 Κέρκυρα 7
 Αστέρας  7
 Λάρισα  2


Διπλές ισοβαθμίες

Η Λάρισα είναι η χαμένη ακόμα κι αν ισοβαθμήσει μόνο με μια ομάδα, δηλαδή Κέρκυρα, Ατρόμητο ή Αστέρα. Αν ισοβαθμήσει ο Αστέρα με την Κέρκυρα, υποβιβάζεται η ομάδα της Τρίπολης και αν ισοβαθμήσουν ο Αστέρα με τον Ατρόμητο, τότε θα λύσουν τις διαφορές τους σε αγώνα μπαράζ.
Τέλος, αν ισοβαθμήσουν Ατρόμητος – Κέρκυρα και μια από τις δύο υποβιβάζεται, αυτή θα προκύψει από αγώνα μπαράζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: