Ένα από τα αιώνια αναπάντητα ερωτήματα είναι το: «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;» Και απ’ ότι φαίνεται, απάντηση δεν θα βρει ποτέ… Ένα παρόμοιο δίλημμα υπάρχει και στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;». Ιδού η απορία;
Πολλοί… ειδικοί και μη έχουν επιχειρήσει να δώσουν απάντηση, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του επιχείρημα. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία και μάλλον είναι και η σωστότερη.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα σας παρουσιάσουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της φετινής Super League και θα σας αφήσουμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Δύο παραδείγματα με κοινό παρονομαστή, τον οποίο θα διαπιστώσετε λίγο παρακάτω.
Παράδειγμα 1ο: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Η ομάδα της Μαγνησίας ξεκίνησε την σεζόν με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της, ο οποίος την… ανέβασε στην Super League. Η πορεία που πραγματοποιούσαν οι «ερυθρόλευκοι» στο πρωτάθλημα ήταν εκπληκτική, θεωρούνταν (όχι άδικα) μία από τις ομάδες που παίζουν το ωραιότερο ποδόσφαιρο στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα εύσημα αποδίδονταν τόσο στην ποιότητα των ξένων παικτών της, όσο και στο ότι ο Καρδιτσιώτης τεχνικός είχε καταφέρει να μετατρέψει σε πρωταγωνιστές, ποδοσφαιριστές που πολλοί δεν τους πίστευαν. Ποδοσφαιριστές όπως ο Μάριο Μπρέσκα, ο Ηλίας Σολάκης, ο Κώστας Καπετάνος και πολλοί άλλοι.
Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός Βόλου είχε φτάσει στην 23η αγωνιστική, να βρίσκεται (μαζί με την Καβάλα) στην 5η θέση της βαθμολογίας, με 32 βαθμούς (7 νίκες, 11 ισοπαλίες, 5 ήττες) και 25-21 γκολ. Κάπου εκεί, όμως, οι Βολιώτες… κούνησαν μαντήλι στον Τσιώλη, λόγω του αποκλεισμού στα ημιτελικά του Κυπέλλου, από τον Ατρόμητο.
Τη θέση του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» πήρε ο Μάκης Κατσαβάκης. Και όποιος περίμενε ότι ο Ολυμπιακός Βόλου θα παρουσίαζε διαφορετικό πρόσωπο στη συνέχεια, διαψεύστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και λένε ότι με τον Μάκη Κατσαβάκη στον πάγκο, οι Βολιώτες μετράνε σε πέντε ματς, τέσσερις νίκες και μία ήττα και βρίσκονται μια… ανάσα από την είσοδο στα play-off.
Φαίνεται, λοιπόν, πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που «ανήκει» στους ποδοσφαιριστές…
Παράδειγμα 2ο: ΑΡΗΣ
Η σεζόν 2010-2011 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τον Άρη, ο οποίος έχει στην τεχνική ηγεσία τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ και με τον Αργεντίνο είχε ήδη πραγματοποιήσει μια πολύ καλή χρονιά, παίρνοντας την 4η θέση στο πρωτάθλημα και φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου.
Παρά τις ευρωπαϊκές επιτυχίες, όμως, η πορεία των «κίτρινων» στο ελληνικό πρωτάθλημα, μόνο καλή δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το ότι την 18η αγωνιστική, η ομάδα της Θεσσαλονίκης μετρούσε όλους κι όλους 23 βαθμούς με 11-16 γκολ και βρισκόταν στην 8η θέση τα λέει όλα. Κάπου εκεί και μετά την εντός έδρας ήττα με τον Πανιώνιο, ο Κούπερ αποχαιρετάει και την θέση του παίρνει ο Γιάννης Μιχαλήτσος. Ούτε και με αυτόν, όμως, στρώνουν τα πράγματα, καθώς επί ημερών του, σε επτά ματς πρωταθλήματος, ο Άρης πήρε όλη κι όλη μια νίκη, ενώ είχε δύο ήττες και τέσσερις ισοπαλίες.
Νέα αλλαγή προπονητή, με τον Άρη να… εκμεταλλεύεται το «διαζύγιο» του Ολυμπιακού Βόλου με τον Σάκη Τσιώλη και να προσλαμβάνει τον Καρδιτσιώτη τεχνικό (ο κοινός παρονομαστής που λέγαμε). Η… ολική μεταμόρφωση έρχεται άμεσα και είναι εντυπωσιακή, καθώς ο Άρης όχι απλά παίρνει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά παρουσιάζει και ένα πιο ελκυστικό θέαμα στο χορτάρι. Χαρακτηριστικό το ότι σε 25 αγωνιστικές η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε σημειώσει 16 γκολ, ενώ στα τρία ματς παιχνίδια με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της, έχει πετύχει 9!
Στην περίπτωση του Άρη, λοιπόν, μάλλον πρόκειται για μια ομάδα του προπονητή.
Μήπως τώρα μπορείτε να δώσετε απάντηση στο δίλημμα: «Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;». Ή μπερδευτήκατε περισσότερο. Ίσως μπορούν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα την ερχόμενη Κυριακή, όταν δύο ομάδες κοντράρονται στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής, με… φόντο την είσοδο στα play-off.
Πηγή: theplayer.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου