Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο Λάζλο Μπόλονι, που... αλλιώς περιμέναμε!!

Γράφει ο Στέλιος Γρηγοριάδης
 
Εξυπνος, φιλοσοφημένος και με σύγχρονη ποδοσφαιρική κουλτούρα μού φάνηκε ο Λάζλο Μπόλονι. Για να είμαι ειλικρινής, αλλιώς περίμενα να «εισπράξω» την πρώτη εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, αφού είχαν βρεθεί να μας προιδεάσουν ότι πρόκειται για άνθρωπο υπερόπτη, σνομπ, μπλαζέ.


Ο Ρουμάνος ήταν χαμογελαστός, ευγενέστατος, προσιτός. Ζήτησε τρεις φορές συγνώμη από τους δημοσιογράφους γιατί τόσες μέρες δεν απαντούσε στο τηλέφωνο κι αυτό μου λέει πολλά για το ποιόν του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, απολογήθηκε λέγοντας ότι από τη μια δεν είχε κάτι να πει, δεδομένου ότι δεν είχε «κλείσει» η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ κι από την άλλη ότι θέλησε να σεβαστεί τη μυστικοπάθεια με την οποία κινούνται ακόμη και στον ύπνο τους οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ηταν σαν να αναγνώριζε ότι άδικα, ως ένα βαθμό, ταλαιπώρησε τόσους ανθρώπους, που, στο κάτω-κάτω, ήθελαν να ενημερώσουν τον κόσμο του ΠΑΟΚ για τις εξελίξεις στο θέμα του νέου προπονητή.


Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι εντυπώσεις που δημιούργησε ο Μπόλονι με όσα είπε και με τον τρόπο που τα είπε. Ξεχωρίζω ορισμένες ατάκες του:

-«Εγώ έχω δουλέψει με νέα παιδιά και σε άλλες ομάδες. Βέβαια, δεν μπορείς να βάλεις 17χρονους αμέσως να παίξουν. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει σταδιακά».
Σταδιακά, αλλά να γίνει επιτέλους. Ο Ρουμάνος έδειξε αποφασισμένος να δουλέψει με τους πιτσιρικάδες και είναι ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ που έστω το αναφέρει, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

-«Ο πιο ευχαριστημένος άνθρωπος στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να είμαι εγώ. Θέλω να κερδίσω όλα τα ματς αλλά ξέρω ότι στη ζωή γίνεται αυτό που μπορούμε και όχι αυτό που θέλουμε. Ο μεγάλος στόχος είναι να πηγαίνω σπίτι μου, να κοιτάζω τον καθρέφτη και να είμαι ήρεμος γιατί έκανα το καλύτερο για τα ασπρόμαυρα χρώματα».

Αυτή ήταν η απάντησή του στην ερώτηση σχετικά με τους στόχους που έχει αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Ούτε Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε Πρωταθλήματα, ούτε λαγούς, ούτε πετραχήλια έταξε. Είπε τα αυτονόητα, χωρίς πάντως να παραλείψει ότι πολύ τον ενοχλεί, ως προπονητή πλέον του ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι μονοπωλούν τους τίτλους στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός. Βρήκε τον πιο έξυπνο τρόπο για να «ακουμπήσει» στο συναίσθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ, χωρίς να δώσει «παχυλές» υποσχέσεις.

Εκεί που μου άρεσε περισσότερο ο Ρουμάνος ήταν όταν μίλησε ξεκάθαρα για τις αγωνιστικές αδυναμίες που εντόπισε στον περσινό ΠΑΟΚ. «Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε στην κατοχή της μπάλας, να κάνουμε πιο δυνατό πρεσάρισμα στον αντίπαλο και να έχουν όλοι οι παίκτες την ίδια συμμετοχή και την ίδια με ευθύνη στην επίθεση και στην άμυνα. Πρέπει ακόμη να γίνουμε πιο δυνατοί στα εκτός έδρας ματς»

Με τρεις κουβέντες τα είπε όλα. Οχι μόνο τα είδε στα dvd που μελέτησε, αλλά δεν δίστασε να τα σχολιάσει δημόσια, σε αντίθεση με τους Χάβους και τους Δερμιτζάκηδες που μας μιλούσαν για τον ΠΑΟΚ λες και ήταν η Μπαρτσελόνα.

Περισσότερο απ' όλα με ενθουσίασε το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει ότι αποφάσισαν από κοινού με τον Θόδωρο Ζαγοράκη να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό, την αξιοποίηση και την προώθηση πολλών πιτσιρικάδων, έστω και σταδιακά. Σε λίγο η τακτική αυτή θα αποτελεί μονόδρομο για όλες τις ομάδες. Μακάρι να αποδειχθεί και στην πράξη ότι στον ΠΑΟΚ το κατάλαβαν εγκαίρως... 
Πηγή: theplayer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: