Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Καύσωνας μέχρι την Τετάρτη!!

Μέχρι την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και τον κόσμο να ψάχνει για λίγες στιγμές δροσιάς στις παραλίες της χώρας, αφού ο υδράργυρος θα δείξει 42 βαθμούς σε αρκετές περιοχές.
Καύσωνας μέχρι την Τετάρτη
Όσοι πρόλαβαν και πήραν την άδειά τους θα γλυτώσουν το «καμίνι», σε αντίθεση με όσους παραμένουν στις πόλεις οι οποίοι θα υποστούν τον καύσωνα. Μάλιστα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων σε συνέχεια αυτού που είχε εκδώσει στις 14 του μήνα.
Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινόμενων σε συνέχεια του δελτίου που έχει βγει από τις 14 του μήνα εξέδωσε ΕΜΥ. Όπως αναφέρει, με βάση νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη (20-07-2011).
Οι προβλεπόμενες μέγιστες τιμές σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι:
Κυριακή 17/7/2011- Δευτέρα 18/7/2011
Μακεδονία-Θράκη: 37 και τοπικά 38 βαθμοί κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 36-37 και στα νότια 38 βαθμοί κελσίου.
Θεσσαλία-ανατολική στερεά-ανατολική Πελοπόννησος: 38 και τοπικά 39 βαθμοί κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου- Κρήτη: τοπικά 36 βαθμοί κελσίου.
Τρίτη 19/7/2011
Μακεδονία-Θράκη: 38 και τοπικά 39 βαθμοί κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 38 και τοπικά 39 βαθμοί κελσίου.
Θεσσαλία-ανατολική στερεά-ανατολική Πελοπόννησος: 39 και πιθανώς τοπικά 40 βαθμοί κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου-Κυκλάδες- Κρήτη -Δωδεκάνησα: 36-38 και στην Κρήτη τοπικά 39 βαθμοί κελσίου.
Τέταρτη 20/7/2011
Μακεδονία-Θράκη: 39 και πιθανώς τοπικά 40 βαθμοί κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 39 και πιθανώς τοπικά 40 βαθμοί κελσίου.
Θεσσαλία-ανατολική στερεά-ανατολική Πελοπόννησος: 40 και τοπικά 41 βαθμοί κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου-Κυκλάδες- Κρήτη -Δωδεκάνησα: 36-38 και στην Κρήτη τοπικά 39-40 βαθμοί κελσίου.
Μάλιστα υπάρχουν περιοχές όπου ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 42 βαθμούς. Οι πόλεις που θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι οι εξής : Λάρισα, Καρδίτσα, Θήβα, Λειβαδιά, Κόρινθος, Αργος, Αθήνα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Κόρινθος, Χαλκίδα.
Οδηγίες προφύλαξης
• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
• Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
• Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
• Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
• Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
• Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
• Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Πηγή: newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: