Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το Κόπα των εκπλήξεων!!

Οι παταγώδεις αποτυχίες Βραζιλίας και Αργεντινής, η μεγάλη έκπληξη της Βενεζουέλας, τα τέσσερα χαμένα πέναλτι της «Σελεσάο» και το αρνητικό ρεκόρ τερμάτων συνθέτουν ένα... πρωτοφανές σκηνικό στο Κόπα Αμέρικα. Το gazzetta.gr αναλύει.
Μιλώντας για Κόπα Αμέρικα, σε μία διοργάνωση που πλησιάζει την εκατονταετή ιστορία αγώνων, οι απανταχού φίλαθλοι συνδέουν την ιδέα του σπουδαίου τουρνουά της Λατινικής Αμερικής με δύο μεγαθήρια: Την Βραζιλία και την Αργεντινή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από τα 42 προηγούμενα Κόπα Αμέρικα που έχουν διοργανωθεί από το 1916 μέχρι και σήμερα δέκα φορές ο τελικός ήταν μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Ανέκαθεν άλλωστε οι διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής ξεκινούσαν με τη «Σελεσάο» και την «Αλμπισελέστε» ως μεγάλα φαβορί.
Δύο φορές κι αυτές με... απουσίες
Πόσο μάλλον όταν η διοργάνωση φιλοξενείται σε μία από τις δύο χώρες. Κι όμως φέτος συνέβη αυτό που έμοιαζε μάλλον αδύνατο, και αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η ιστορία. Βραζιλία και Αργεντινή αποκλείστηκαν από τα προημιτελικά κάτι που συμβαίνει με ποσοστό μικρότερο του 5%!
Πιο συγκεκριμένα, η ταυτόχρονη απουσία Βραζιλίας και Αργεντινής από την ημιτελική φάση των Κόπα Αμέρικα έχει συμβεί μόλις άλλες δύο φορές σε εύρος 42 διοργανώσεων, κι αυτές λόγω απουσίας των ομάδων από τη διοργάνωση!
Συνέβη ουσιαστικά για πρώτη φορά
Πρώτη φορά το 1939 όπου τη διοργάνωση φιλοξενούσε το Περού το οποίο τελικά σήκωσε και την κούπα, Αργεντινή και Βραζιλία δεν ήταν στην κορυφαία 4άδα (τότε υπήρχε όμιλος και όχι νοκ-άουτ ματς) μαι και απλά δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στους αγώνες, ενώ το 2001 στην Κολομβία η Αργεντινή απέσυρε τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της από τη διοργάνωση.
Εν ολίγοις, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου Βραζιλία και Αργεντινή αφού έχουν μπει στους αγώνες τελικά δεν καταφέρνουν να «πλασαριστούν» στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες! Κι αυτό, φέτος όπου οι αγώνες διεξήχθησαν μέσα στην έδρα της Αργεντινής!
Απίστευτη αποτυχία από τη... βούλα
Κι αν η ταπείνωση μοιάζει μάλλον μεγαλύτερη για την «Αλμπισελέστε» από τη στιγμή που αγωνιζόταν μπροστά στο κοινό της, τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα για τους Βραζιλιάνους που... κατάφεραν στη διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό με την Παραγουάη να μην σκοράρουν σε καμία από τις τέσσερις εκτελέσεις, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη «Σελεσάο»...
Πλέον για την κούπα ερίζουν το Περού, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η... σούπερ έκπληξη της Βενεζουέλας. Μια εθνική ομάδα που κόντρα σε όλους και σε όλα απέκλεισε την Χιλή και πλέον βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ποδοσφαιρικής της ιστορίας, εκμεταλλευόμενη τις συνεχόμενες αποτυχίες των φαβορί.
Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ τερμάτων
Κι όλα αυτά σε μία διοργάνωση που πέραν των ανατροπών και των συγκινήσεων που προσφέρει, από θέαμα και γκολ λίγα πράγματα βλέπουμε, ενώ τα 44 γκολ σε 22 αναμετρήσεις (μέσος όρος 2 τερμάτων ανά ματς) συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα ιστορικού αρνητικού ρεκόρ παραγωγής τερμάτων, κι ενώ οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις είχαν μέσο όρο μεγαλύτερο των τριών γκολ!
Πλέον, μένει να δούμε αν το ντόμινο εκπλήξεων έχει και συνέχεια για το Κόπα Αμέρικα του 2011 που μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας αλλά σίγουρα μπορεί να υπερηφανεύεται για το πρωτοφανές και το ιστορικό των στατιστικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: