Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα… ντροπιαστικό καλοκαίρι!!

O Mιχάλης Τσόχος σχολιάζει το μεταγραφικό 'παζάρι" της Super League
Ένα… ντροπιαστικό καλοκαίρι
Η μεταγραφική περίοδος τελείωσε και επίσημα. Τώρα μόνο τίποτα ελεύθερους που έχουν ξεμείνει μπορούν να πάρουν οι ομάδες μας. Ένα καλοκαίρι που πολύ γρήγορα θα το ξεχάσουν άπαντες (με εξαίρεση τους φίλους του Ολυμπιακού και ενδεχομένως του Ατρόμητου).
Τα νούμερα σκέτη απογοήτευση. Ο Παναθηναϊκός αγόρασε μόλις έναν παίκτη, τον Ζεκά με ένα πολύ μικρό αντίτιμο (350 χιλιάδες ευρώ). Η ΑΕΚ ξόδεψε το… τρομακτικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για να αγοράσει τον Χέλγκανσον, ο ΠΑΟΚ τίναξε την μπάνκα στον αέρα με τα 400 χιλιάδες ευρώ για τον Γεωργιάδη των Σερρών. Από εκεί και κάτω κανείς δεν αγόρασε κανέναν και όλοι την έβγαλαν με δανεικούς και ελεύθερους. Συνολικά πλην του Ολυμπιακού άπαντες ξόδεψαν για αγορά παικτών το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Το να συγκρίνουμε το ποσό αυτό με τα περίπου 100 εκατ. λίρες που δαπανήθηκαν στην Αγγλία μόνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών είναι αστείο. Το να το συγκρίνουμε όμως με άλλα πρωταθλήματα κοντά στο δικό μας είναι πάρα μα πάρα πολύ απογοητευτικό.
Τα οικονομικά προβλήματα όμως θα μπορούσε κανείς να πει, ότι είναι η αιτία αυτής της κατάστασης. Ακόμη όμως και έτσι αν ρίξουμε μία ματιά στους παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό έστω και ως ελεύθεροι, έστω και ως δανεικοί, μάλλον δεν θα μας συγκινήσουν. Ο Παναθηναϊκός δανείστηκε τον Κουίνσι και τον Γκέργκελι, πήρε ως ελεύθερο τον Τοτσέ και αγόρασε τον Ζέκα. Αμφιβόλου αξίας όλες οι επιλογές. Μπορούν να βγουν, αλλά από βιογραφικό δεν σκίζουν. Με εξαίρεση τον Βιτόλο που ξέρεις ποιος είναι δεν μπορείς να σχολιάσεις κάτι θετικό για τις κινήσεις του ΠΑΟ και απλά περιμένεις.
Για την ΑΕΚ που έχασε τους Σκόκο, Μπλάνκο. Ντιοπ, Μίτσελ, Σάχα, τα λόγια είναι περιττά. Με εξαίρεση την απόκτηση του Γκούντιονσεν, προχώρησε στην απόκτηση μίας ντουζίνας παικτών οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμφιβόλου αξίας για το επίπεδο της ΑΕΚ. Ευτυχώς που ο Χιμένεθ διάλεξε δύο (Κάρλος, Κάλα) και κάτι μπορεί να γίνει.
Ο ΠΑΟΚ απογοήτευσε τους οπαδούς του που περίμεναν περισσότερα πράγματα της τελευταίες μέρες, αλλά τελικά δεν αποκτήθηκε ούτε ένας παρά την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Ισως τις επόμενες ημέρες πάντως να πάρει κάποιον ελεύθερο, αφού ο Μπόλονι πιέζει ασφυκτικά.
Ακόμη όμως και από τις ομάδες που περιμέναμε πράγματα, όπως ο Παναιτωλικός για παράδειγμα, μάλλον απογοητευτήκαμε. Στο Αγρίνιο επί ένα μήνα ψάχνουν για αριστερό εξτρέμ, αμυντικό χαφ, και αριστερό μπακ και μάλλον δεν έκαναν τίποτα αξιόλογο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο μόνος που έδειξε να έχει έναν καλό σχεδιασμό και να τον εφαρμόζει μειώνοντας μάλιστα το μπάτζετ του κατά 30% ήταν ο Ατρόμητος. Με μεταγραφές όπως ο Επστάιν, ο Πίτου Γκαρσία, ο Φυτανίδης, ο Μακρής, ο Γιαννούλης, ο Μπέλιτς και με δανεισμούς όπως αυτή του Μήτρογλου ή του Ζουέλα, δικαίως παίρνει τον τίτλο της ομάδας που ενισχύθηκε πάρα πολύ και με εντυπωσιακό τρόπο. Και ο Ατρόμητος έβαλε τα γυαλιά σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και τους έδειξε πώς μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ καλύτερο ρόστερ από το περσινό με λιγότερα λεφτά. Διότι τελικά δεν είναι τα πάντα θέμα οικονομικής κρίσης, αλλά θέμα σχεδιασμού.
Πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: