Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τα τρία ρεκόρ που κυνηγά ο Σάντος!!

Διαβάστε για ποιους επιπλέον λόγους, πέρα από τους προφανείς, δεν πρέπει να χάσει απόψε η Εθνική στη Λετονία.
Τα τρία ρεκόρ που κυνηγά ο Σάντος
Εδώ και αρκετό καιρό ο Φερνάντο Σάντος κατέχει το ρεκόρ του καλύτερου ξεκινήματος στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Κανένας άλλος προπονητής δεν είχε ξεκινήσει με τέτοιο αήττητο σερί σαν του Πορτογάλου (13 αγώνες), ο οποίος φυσικά θέλει να διευρύνει απόψε το σερί, για να φέρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ακόμα πιο κοντά στην τελική φάση του Euro 2012. Υπάρχει, όμως, και επιπλέον κίνητρο.
Ύστερα από τη νίκη στο Ισραήλ, ο Σάντος απειλεί πλέον με αξιώσεις το ρεκόρ του αήττητου σερί που κατέχει εδώ και επτά χρόνια ο Ότο Ρεχάγκελ. Προσέξτε, δεν αναφερόμαστε στο ξεκίνημα, αλλά σε αήττητο σερί σε οποιοδήποτε διάστημα της θητείας ενός τεχνικού. Με τον Γερμανό στον πάγκο, λοιπόν, η Εθνική είχε καταφέρει να μείνει αήττητη επί 15 διαδοχικούς επίσημους και φιλικούς αγώνες: μετά την ήττα με 2-0 στην Ουκρανία, τον Οκτώβριο του 2002, πέρασαν 18 μήνες για να γνωρίσουμε την ήττα, στο φιλικό προετοιμασίας για το Euro 2004 με αντίπαλο την Ολλανδία (0-4). Αν η Εθνική νικήσει ή φέρει ισοπαλία απόψε στη Ρίγα, το αήττητο σερί του Σάντος θα φτάσει τα 14 ματς και θα ο Πορτογάλος θα βρίσκεται ένα βήμα από την κατάρριψη του ρεκόρ του χερ Ότο!
Πριν από αυτό, όμως, η Εθνική θα ισοφαρίσει ένα ακόμα σημαντικό ρεκόρ αν φύγει αλώβητη απόψε από τη Λετονία. Θα φτάσει τους 13 σερί αγώνες χωρίς ήττα σε προκριματικές φάσεις Μουντιάλ ή Euro , όσους δηλαδή είχε και η σπουδαία ομάδα της περιόδου 1991-94. Τότε το σερί είχε αρχίσει με ισοπαλία στη Μάλτα, στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών του Euro ’92. Ακολούθησε η αήττητη πορεία στον όμιλο πρόκρισης του Μουντιάλ του ’94 και το σερί ολοκληρώθηκε με τις 4 νίκες στα ισάριθμα πρώτα ματς του ομίλου για το Euro ’96. Αν σήμερα πιάσουμε το… 13άρι, θα αρκεί μία νίκη ή ισοπαλία στο επόμενο εντός έδρας ματς με την Κροατία για να καταρριφθεί και αυτό το ρεκόρ, το οποίο δεν κατάφερε να σπάσει ούτε ο Ρεχάγκελ στην εννιαετή θητεία του στον πάγκο της Εθνικής.
Βέβαια, το ρεκόρ -αν γίνει- δεν θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον Σάντος, μια και το τρέχον αήττητο σερί άρχισε επί των ημερών του Γερμανού (μετά την ήττα με 2-0 στην Ελβετία, πριν από ακριβώς δύο χρόνια). Όμως, ο Πορτογάλος θα έχει μεγάλη συμβολή σ’ αυτό και θα συνεχίσει να ελπίζει στην επανάληψη του επιτεύγματος του Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος είχε οδηγήσει την Εθνική στην πρόκριση στο Μουντιάλ του ’94 χωρίς να χάσει κανένα ματς. Σκεφτείτε μόνο ότι στα προκριματικά του Euro 2012 έχουν απομείνει αήττητες, πέραν της Ελλάδας, μόνο η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Γερμανία!
Αυτό που λίγοι έχουν αντιληφθεί, τέλος, είναι ότι η Εθνική παραμένει αήττητη μες στο 2011, τόσο σε επίσημους όσο και σε φιλικούς αγώνες. Έχει 4 νίκες και 3 ισοπαλίες και διεκδικεί για πρώτη φορά στην ιστορία της να τελειώσει ένα ημερολογιακό έτος χωρίς να έχει γνωρίσει καμία ήττα. Αναφερόμαστε πάντα σε έτη στα οποία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδωσε έναν σεβαστό αριθμό αγώνων, μια και στο παρελθόν υπήρξαν δύο αήττητες χρονιές, κατά τις οποίες όμως παίχτηκε μόνο ένα ματς! Το 1962, όταν νικήσαμε σε φιλικό που διεξήχθη στην Αθήνα την Αιθιοπία με 3-2 και το 1966, όταν η μοναδική υποχρέωση της Εθνικής ήταν ο εντός έδρας αγώνας για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών με τη Φινλανδία (τον οποίο και κέρδισε με 2-1).
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: