Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αδιαφορούν για το δέντρο!!

Ναι, είναι ένας λαός που σε μεγάλο ποσοστό έχει μείνει στα χρόνια της… αυτοκρατορίας νομίζοντας ότι τα πάντα εξακολουθούν να κινούνται γύρω από τη δική του χώρα.
Αδιαφορούν για το δέντρο
Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης...
Η (ψευδ)αίσθηση ανωτερότητας, η έπαρση, ενίοτε και η υπεροψία παραμένουν –ως κατάλοιπα– διακριτικά του αγγλικού τρόπου σκέψης. Την ίδια ώρα όμως είναι ζήτημα αν μπορεί να τους ανταγωνιστεί κανείς σε αυτοσαρκασμό. Με το που θα «στραβώσει» το πράγμα, είναι πρώτοι εκεί, να κρίνουν, να αποδοκιμάσουν, να σατιρίσουν. Ενίοτε, ακόμα και προτού… στραβώσει.
«Η ίδια… παλιά Αγγλία», ήταν η φράση που «φορέθηκε» περισσότερο από τα βρετανικά ΜΜΕ μετά την αναμέτρηση της ποδοσφαιρικής εκπροσώπου στο Μαυροβούνιο. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο εξασφάλισε εκεί την πρόκριση στο Euro, αλλά ο Τύπος της χώρας παραμέρισε το… δέντρο μπροστά στο δάσος. «Δεν καταφέραμε να νικήσουμε σε κανένα από τα δύο παιχνίδια ένα έθνος με πενταετή ιστορία και λιγότερους από 700.000 κατοίκους», έγραψε αρθρογράφος της «Sun», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Αγγλία θα περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου (και) στο επερχόμενο Euro.
Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιον λόγο το «come on England» έχει τόσο μεγάλη απήχηση και στη χώρα μας, αφού η ομάδα κοντεύει μισό αιώνα χωρίς τρόπαιο και δεν μας… έβγαλε ποτέ τα μάτια με το ποδόσφαιρο της. Αν «γεννιόμουν» όμως τώρα, αυτή η αυτοκριτική τάση –που εκφράζεται πλέον μέσω πρώην αλλά και ενεργών μελών του ποδοσφαίρου της χώρας– θα καθιστούσε πολύ πιο συμπαθή στα μάτια μου τα τρία… ταλαίπωρα λιοντάρια.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: