Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η συμφωνία - σταθμός που άλλαξε την Ξάνθη!!

Στις 10 Οκτωβρίου του 1991, 20 χρόνια πριν, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης γυρίζει σελίδα στην ιστορία της.
Η συμφωνία - σταθμός που άλλαξε την Ξάνθη
O θρακιώτικος σύλλογος περνάει στα χέρια του Χρήστου Πανόπουλου, καθώς υπογράφει συμφωνία με την Skoda. Συγκεκριμένα με την αυτοκινητοβιομηχανία ΒΙΑΜΑΡ που αντιπροσωπεύει τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα μας και ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία.
Η ομάδα από Ξάνθη θα μετονομαστεί σε Skoda Ξάνθη και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σύλλογος υιοθετεί αυτήν την πρακτική, παρά το γεγονός ότι στο μπάσκετ κάτι τέτοιο ήταν μόδα (π.χ. Chipita Πανιώνιος). Η ακριτική ομάδα απέκτησε διφυές λογότυπο, καθώς από τη μία είχε το ιστορικό της έμβλημα τον Δημόκριτο και από την άλλη το σήμα της από την άλλη το σήμα της Skoda. Η Ξάνθη πλέον περνούσε σε μια άλλη εποχή με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλο όνομα.
Ο μεσολαβητής για να γίνει το deal ανάμεσα στην ακριτική ομάδα και τον γνωστό επιχειρηματία ήταν ο Λάκης Σαρχόσης, αντιπρόσωπος της εταιρείας του Πανόπουλου στην Ξάνθη. Ο τότε πρόεδρος των Θρακιωτών, ο έμπορος Θεόδωρος Κοκκάλας αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην μεταβίβαση. Ωστόσο κράτησε ένα μικρό μέρος μετοχών, που ύστερα από πολλά χρόνια τις δώρισε σε οργανωμένους οπαδούς, τους «Xanthifans».
Ωστόσο ο Κοκκάλας παρέμεινε στην προεδρία της ομάδας ώσπου ανέλαβε ο Αρης Πιαλόγλου. Μετά από ένα διάλειμμα με τον Γιώργο Γκιρτζίκη, ο Πιαλόγου επέστρεψε και παραμένει ως σήμερα στον προεδρικό θώκο. Ο Πανόπουλος αν και είναι το απόλυτο αφεντικό δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της ομάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως όλοι όσοι βρέθηκαν σε αυτό το αξίωμα ήταν ντόπιοι.
Η Ξάνθη μετά τη συμφωνία άλλαξε πολλά ακόμα και το χρώμα των εμφανίσεών της. Για πολλά χρόνια φορούσε διάφορα άλλα χρώματα, όπως μοβ και πράσινο και όχι το παραδοσιακό κόκκινο. Ο Πανόπουλος πέρασε την ακριτική ομάδα σε άλλο επίπεδο και προσπάθησε να δημιουργήσει έναν σύλλογο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αυτός ήταν και ο λόγος που έχτισε το αθλητικό κέντρο στα Πηγάδια, το οποίο εκτός από το κεντρικό γήπεδο χωρητικότητας 7.361 θεατών, περιλαμβάνει ξενοδοχείο, γήπεδα για προπονήσεις και άλλες εγκαταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια που είναι στο τιμόνι ο Πανόπουλος η Ξάνθη έχει ουκ ολίγες φορές προμηθεύσει με παίκτες μεγάλους συλλόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι : Τοροσίδης, Βρύζας, Βενετίδης, Αντζας, Πατσατζόγλου, Λουτσιάνο, Ζήκος, Σέμπουε, Μαλαδένης, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Ρίκκα, Μάλαρτζ, Ουζουνίδης.
Οι σημαντικότερες στιγμές της ομάδας μετά την έλευση Πανόπουλου
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2004 το νέο γήπεδο της ομάδας άνοιξε τις πύλες του στο παιχνίδι Ξάνθη - Αρης (3-1).
Στις 12 Μαΐου 2005, ακολούθησαν και επίσημα εγκαίνια με εκλεκτό καλεσμένο τον Πελέ.
Το 2002 η Ξάνθη με τεχνικό τον Νίκο Καραγεωργίου έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη. Ηττήθηκε με 4-0 από τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο», ενώ έφερε 0-0 στην Ξάνθη.
Η 16η Ιανουαρίου 2005 είναι μια μέρα που οι Ξανθιώτες θέλουν να ξεχάσουν. Στο νεότευκτο τότε γήπεδο μία μεταλλική πόρτα αποκολλήθηκε και σκότωσε τον φίλαθλο Σταμάτη Γεωργιουδάκη.
Στο τέλος της σεζόν 2004-2005 στον α' ημιτελικό του Κυπέλλου η ομάδα του Ματζουράκη νίκησε 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά στα Πηγάδια ο Αρης νίκησε 2-0. Η Ξάνθη παλεύει ακόμα για έναν τελικό…
Το 2006 με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη συμμετείχε ξανά στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την την Ντιναμό Βουκουρεστίουτ ωστόσο, ο Ντιέγκο Κιντάνα σημείωσε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ των Ακριτών.
Στις 18 Απριλίου του 2011 μέσος της Ξάνθης, Ολουμπάγιο Αντεφέμι βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: