Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Γιατί το ΣΔΟΕ βάζει τώρα χέρι στο ποδόσφαιρο!!

Η πολιτική εξουσία έπαψε να αποτρέπει τους οικονομικούς ελέγχους σε ΠΑΕ, προπονητές και ποδοσφαιριστές και η φοροδιαφυγή στον αθλητισμό αποκαλύπτεται... Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Γιατί το ΣΔΟΕ βάζει τώρα χέρι στο ποδόσφαιρο
Προχθές το μεσημέρι ένα μεγαλοστέλεχος του ΣΔΟΕ περνούσε το γραφείο του 9ου τακτικού ανακριτή Γιώργου Κασίμη, του ανθρώπου που εδώ και τρεις μήνες αναζητεί τον μίτο της Αριάδνης στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Τα στοιχεία που του παρέδωσε είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για ορισμένους από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Παράγκας Νο 2.
Η στοιχηματική απάτη και οι προσυνεννοημένοι αγώνες μπορεί να αποδειχτούν μόνον αν βρεθούν τα προϊόντα του οικονομικού εγκλήματος, δηλαδή τα μαύρα χρήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον η δικαστική έρευνα, καθώς ο ανακριτής γνωρίζει ότι οι πολυτιμότεροι συνεργάτες του είναι όσοι διώκουν την οικονομική απάτη.
Σε αυτό το πλαίσιο πλέον κινούνται οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ. Στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται:
- Συμβόλαια που έχουν υπογράψει ή έχουν ανανεώσει ποδοσφαιριστές και προπονητές των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν αν τα συμβόλαια αυτά έχουν κατατεθεί στην εφορία και αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά είναι πραγματικά ή ψευδή. Επίσης ψάχνουν και διπλά συμβόλαια.
- Ποσά δηλωμένα στις προσφυγές τους προς την UEFA και τη FIFA οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές που έχουν οικονομικές διαφορές με τις ομάδες. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ θα ελέγξουν αν τα ποσά που δηλώνονται στο εξωτερικό είναι τα ίδια με τα αναγραφόμενα στα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει στην Ελλάδα.
- Φορολογικές δηλώσεις των ξένων ποδοσφαιριστών. Ερευνάται αν οι ποδοσφαιριστές έχουν υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα ή στην πατρίδα τους, αν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και αν έχουν φορολογηθεί για τις μεγάλες αμοιβές που εισπράττουν. Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει ήδη στοιχεία από τις χώρες καταγωγής των ποδοσφαιριστών προκειμένου να ελέγξει αν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις και στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί τα ποσά που δηλώθηκαν.
Με τον νόμο 3842/2010 καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων και ειδικών αμοιβών και οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που φθάνουν μέχρι 45%, ενώ πριν από την 1/1/2010 ήταν 21,2%.
-Οι έλεγχοι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια, καθώς τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και το ποδόσφαιρο θεωρείται κινητήριος μοχλός... φοροδιαφυγής. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουν νέοι έλεγχοι, οι οποίοι έπρεπε να είχαν περαιωθεί εδώ και κάποια χρόνια, αλλά οι πολιτικοί ταγοί παρενέβαιναν και τους απέτρεπαν για ψηφοθηρικούς λόγους. Ηταν μια μόνιμη κατάσταση, την οποία ουδείς κατήγγειλε, καθώς υπήρχε γενικευμένη συνενοχή. Ετσι, μόλις προχθές ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να πληρώσει 560.000 ευρώ για να μη βρεθεί ο πρόεδρός του στο κρατητήριο...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: