Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Aμφισβητούν την επιλογή της "απόλυτης λιτότητας"

Η Ελλάδα αν και επικρίνεται για το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση της ευρωζώνης, περιγράφεται επίσης και ως θύμα εξαιτίας του εύρους των προσπαθειών, που της ζητήθηκε να καταβάλει, και οι οποίες ίσως αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
Aμφισβητούν την επιλογή της "απόλυτης λιτότητας"
Ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι κρίνουν πως οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την κρίση, και κάτω από αυτές τις συνθήκες αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ξαναβρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και συνεπώς να μειώσει το έλλειμμά της.
«Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει σταθερότητα με ένα πρόγραμμα που δεν θα βασίζεται στην δημοσιονομική εξυγίανση», προειδοποιούν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι τάσσονται υπέρ «ενός προγράμματος ανοικοδόμησης της χώρας».
Για τον Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης με έδρα το Λονδίνο, η λιτότητα που επιβλήθηκε στους Έλληνες είναι "πολύ υπερβολική" και εππισημαίνει ότι «η ευρωζώνη φέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας».
Αυτή είναι και η γνώμη του Ανρί Στερντινιάκ του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Συγκυριών (OFCE), ο οποίος εκτιμά πως πρέπει να «δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, να εγγυηθούν το χρέος τους και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης της βιομηχανίας, με επίκεντρο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: