Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Συγκεκριμένο τακτικό πλάνο και Μήτρογλου οι άξονες της επιτυχίας!

Το 2011 μας αποχαιρετά με τον Ατρόμητο Περιστερίου του Γιώργου Δώνη να φιγουράρει στην 4η θέση της βαθμολογίας. Διαβάστε μία ανάλυση για την επιτυχία της ομάδας του Περιστερίου.

Συγκεκριμένο τακτικό πλάνο και Μήτρογλου οι άξονες της επιτυχίας
Μία θέση που όχι απλά αποτελεί εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν αλλά είναι καθόλα τιμητική για το έργο του Δώνη και την εν γένει απόδοση των παικτών που βλέπουν εαυτούς σε καλύτερη βαθμολογική θέση από μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ στην μέση της φετινής αγωνιστικής διαδρομής. Η ομάδα του Δώνη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η ευχάριστη φετινή έκπληξη στο πρωτάθλημα και το overlap.gr, στον απόηχο της νίκης επί της ΑΕΚ, επιχειρεί μία κοντινή ματιά στις τακτικές συνήθειες της ομάδας των «Φενταγίν».
Το 4-3-3 και η υπεροπλία στον άξονα
Η τακτική προσέγγιση του Δώνη βασίζεται γύρω από το 4-3-3. Ο έλληνας τεχνικός δεν επιχειρεί αλλαγές αναφορικά με την διάταξη της ομάδας την ώρα που η έμφαση που δίνεται στον νευραλγικό χώρο του κέντρου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην ουσία ο Δώνης χρησιμοποιεί μία επιθετική παραλλαγή του 4-5-1 αφού ο μεν Επστάιν συμπεριφέρεται ως πλάγιος επιθετικός, αλλά οι δε παίκτες που χρησιμοποιούνται στο δεξί άκρο της επίθεσης συμπεριφέρονται ως μέσα-δεξιά μέσοι παρά ως πλάγιοι επιθετικοί. Είναι προφανές ότι ο Δώνης προτιμά να αποδυναμώσει την επιθετικότητα της δεξιάς πλευράς του τοποθετώντας παίκτες (Μπρίτο/Καραγκούνης/Τάτος) που αρέσκονται να παίζουν τον άξονα θέλοντας να δημιουργήσει αριθμητική υπεροπλία στον άξονα απέναντι στα – συνήθως – 4-2-3-1/4-3-3 των αντιπάλων στην Σούπερ Λίγκα.
Σχόλιο: Οι μόλις 5 παρουσίες του… θεωρητικά βασικού δεξιού επιθετικού Μπέλιτς, αποδεικνύουν του λόγου του αληθές σχετικά με τις σκέψεις του Δώνη για την λειτουργία της δεξιάς πλευράς της ομάδας.
Η αμυντική συμπεριφορά
Η αμυντική συμπεριφορά στηρίζεται σε 4 άξονες:
  • Μειωμένο αγωνιστικό πλάτος
  • Μειωμένες επιθετικές δραστηριότητες των πλάγιων μπακ
  • Υπερφόρτωση του χώρου του κέντρου
  • Ποδόσφαιρο κατοχής
Η συνηθέστερη ενδεκάδα του Ατρομήτου
Η ομάδα του Δώνη δεν διακρίνεται για την σκληράδα της. Με μόλις έναν καθαρόαιμο κόφτη και soft μέσους όπως οι Μπρίτο, Τάτος, Πίτου, Επστάιν, Καραγκούνης ο Δώνης δεν μπορεί να στηρίζεται στις ατομικές ανασταλτικές ικανότητες και την έντονη πίεση στον αντίπαλο. Αντιθέτως ο έλληνας τεχνικός στηρίζεται στην τεχνική κατάρτιση των μέσων του που σε συνδυασμό με την ικανότητα του Μήτρογλου να κρατά μπάλα/κερδίζει φάουλ μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες κατοχής μπάλας – διατηρώντας τους αντιπάλους μακριά από την εστία.
Σε συνέχεια των παραπάνω η ομάδα αγωνίζεται με μειωμένο πλάτος σε μία προσπάθεια διατήρησης της αμυντικής συνοχής. Οι πλάγιοι μπακ (Σκόνδρας/Γιαννούλης) όχι απλά δεν αναλαμβάνουν έντονες επιθετικές δραστηριότητες, αλλά έχουν την ικανότητα (αντίθετα με τα παραδοσιακά φουλ μπακ) να συγκλίνουν προς την εστία τους,
Τέλος η παρουσία εξτρά παίκτη στον άξονα δημιουργεί συνθήκες αριθμητικής υπεροπλίας αποτελώντας τον… προμαχώνα μπροστά από την σταθερή 5αδα που παικτών που επωμίζονται την κύρια ανασταλτική λειτουργία της ομάδας (αμυντική τετράδα συν τον κόφτη).
Σχόλιο: Η χρησιμοποίηση του στόπερ Ζουέλα ως κόφτης σε πολλά από τα παιχνίδια αναδεικνύει τις σκέψεις του Δώνη αναφορικά με την ανάγκη θωράκισης των μετόπισθεν της ομάδας.
Η επιθετική λειτουργία
Η επιθετική λειτουργία στηρίζεται σε 4 άξονες
  • Χαμηλό tempo και passing game
  • Ο Μήτρογλου σταθερό επιθετικό σημείο αναφοράς
  • Η αριστερή πλευρά άξονας αντεπιθέσεων
  • Η δεξιά πλευρά άξονας ομαδικών συνεργασιών
Όπως ήδη αναφέραμε ο Δώνης βασίζεται στο χαμηλό tempo και στο passing game. Ο Δώνης στηρίζει πολλά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και αρέσκεται σε παιχνίδι υπομονής με σκοπό να διασπάσει τις αντίπαλες άμυνες. Οι παρουσία τεχνιτών παικτών, η απουσία πολύ γρήγορων παικτών στα πλάγια (πλην του Επστάιν) αλλά και η έλλειψη ταχύτητας του Μήτρογλου αναδεικνύουν το χαμηλό tempo σε καταλληλότερη τακτική προσέγγιση με βάση τα τεχνικά/αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών.
Διαγραμματική απεικόνιση των τακτικών του Ατρομήτου
Ο Μήτρογλου αποτελεί το βασικό επιθετικό σημείο αναφοράς της ομάδας. Ο έλληνας φορ έχει περίοπτη θέση στο μπλοκάκι του Δώνη που του έχει αναθέσει διττό τακτικό ρόλο.
Ο Μήτρογλου όχι απλά έχει 6/14 γκολ της ομάδας αλλά ευθύνεται εν πολλοίς για το εξαιρετικό στατιστικό γκολ/τελικές προσπάθειες
α) εκτελεστικό ρόλο με βάση την εξαιρετική ικανότητα στο σκοράρισμα που διαθέτει
β) συμμετοχικό/ δημιουργικό ρόλο παίζοντας με βάθος και πλάτη προς το τέρμα είτε ανοίγοντας διαδρόμους για κινήσεις επερχόμενων παικτών προς την εστία είτε ως passer με στόχο την τελική ασίστ μέσα στην αντίπαλη περιοχή.
Ο Επστάιν είναι ο ταχύτερος παίκτης της ομάδας και ο Δώνης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του χρήζοντας τον τον κύριο εκφραστή του παιχνιδιού των αντεπιθέσεων της ομάδας. Η εφαρμογή των αντεπιθέσεων γίνεται συνήθως από τα αριστερά, ενώ ουκ ολίγες φορές ο Γερμανός μεταφέρεται κι στο δεξί άκρο ανάλογα με την συμπεριφορά του αντίπαλου μπακ.
Από την άλλη οι οργανωμένες επιθέσεις της ομάδας εκτελούνται κυρίως από την δεξιά πλευρά όπου ο μέσα-δεξιά μέσος συνδυάζεται με τον «μπαλαντέρ» Τάτο που είναι τοποθετημένος δεξιά από τους δύο μέσους που παίζουν στην ευθεία στο 4-3-3. Η υπερφόρτωση του άξονα από την δεξιά πλευρά ευνοεί τις ομαδικές συνεργασίες αφού οι δύο εν λόγω παίκτες δημιουργούν ένα ζεύγος που παίζει σε μικρές αποστάσεις. Η ομαδική συνεργασία ολοκληρώνεται είτε με την συμμετοχή του Μήτρογλου είτε με προώθηση του Σκόνδρα που αναλαμβάνει πιο πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες ελέω των χώρων που δημιουργεί η τοποθέτηση του δεξιού μεσοεπιθετικού στο γήπεδο.
Τα στατιστικά του Ατρομήτου από το επίσημο site της Σούπερ Λίγκα
Συμπέρασμα
Ο Δώνης έχει χτίσει μία ομάδα πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο… σεβόμενος τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών του αλλά και τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές της εγχώριας Σούπερ Λίγκα. Με αρκετή δόση τακτικού ρεαλισμού (έως συντηρητισμού) ο Δώνης προτίμησε το «να μην χάνω αν δεν μπορώ να κερδίσω»… ρητό που ευδοκιμεί αρκετά στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Οι τακτικές του επιλογές μιλούν από μόνες τους και δικαιολογούν τον λιτό 14-12 συντελεστή τερμάτων σε 14 αγώνες.
Από την άλλη η παρουσία του… πολύ (δανεικού) Μήτρογλου επιτρέπει στον Έλληνα τεχνικό την εφαρμογή του παραπάνω πλάνου με το ολίγον αναχρονιστικό στυλ του… Έλληνα killer να ταιριάζει γάντι στα πλάνα του δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις απέναντι στην ενδεχόμενη επιθετική ανομβρία.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: