Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Νιώθω Αρειανός, αντιλαμβάνονται το βάρος της φανέλας»


james

Συνέντευξη στον Σταμάτη Μουρελή
Ο Ντομινίκ Τζέιμς είναι ένας παίκτης που παίζει με πάθος, ζει την κάθε στιγμή έντονα μέσα στο γήπεδο και μάλλον γι’ αυτό ταίριαξε τόσο πολύ με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Γιατί ο «Τίγρης» θυμάται την δική του εποχή, βλέποντας τον Αμερικανό, ο οποίος έχοντας αρκετό χρόνο στην Θεσσαλονίκη δεν νιώθει τόσο πολύ… πολίτης των Η.Π.Α αλλά Άρειανός μιας και έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να φοράς την φανέλα του Άρη, να κοιτάς στο ταβάνι και να βλέπεις 21 λάβαρα.
Ο Αμερικανός άσος των «κιτρίνων» μίλησε στο «Μ» μετά την πρόκριση στο Last-16 του EuroCup, αναφέρθηκε στην ευρωπαική προοπτική, το ελληνικο πρωταθλημα ενώ αποκάλυψε ότι θα ήθελε να μείνει και του χρόνου.
Πιστεύει στην ομάδα και τους συμπαίκτες του ξέρει την σημασία του ντέρμπί με τον ΠΑΟΚ και δηλώνει ότι αυτό που ζει με τους φιλάθλους του Άρη είναι μοναδικό στην καριέρα του.
Πως νιώθεις πιο ήρεμος για την πρόκριση στην επόμενη φάση του EuroCup, μετά από αυτή την συγκλονιστική νίκη;

«Νιώθω πολύ ωραία, υπερήφανος για την ομάδα μου, για το πώς παλέψαμε σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Βρεθήκαμε πάλι σε μία άσχημη κατάσταση και θέλαμε να κερδίσουμε. Χάσαμε από τον Ολυμπιακό, από την Νίμπουρκ, ξέραμε ότι δεν έπρεπε να το επιτρέψουμε ξανά. Μαθαίνουμε και πώς να αντιδράμε σε τέτοιες καταστάσεις, όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ στα τελευταία δευτερόλεπτα».
- Ο όμιλος της επόμενης φάσης είναι εξαιρετικά δύσκολος. Το πρώτο σου σχόλιο για τον όμιλο;
«Είναι δυνατές ομάδες, δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά σίγουρα πιστεύω ότι ο Άρης μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο. Πραγματικά θέλω να παίζω με τους καλύτερους γιατί έτσι μπορείς να γίνεις κι εσύ καλύτερος. Οπότε θα είναι μία πρόκληση για εμάς».
- Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι δεν μπορεί καμία ομάδα να σπάσει το δίδυμο Παναθηναικού-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, άρα ο Άρης θα πρέπει να έχει στόχο μόνο την διάκριση μέσω του EuroCup. Συμφωνείς;
«Όχι. Δεν με νοιάζει πόσο καλές ομαδες είναι, σέβομαι τον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό αλλά μέσα στο παρκέ φαίνονται οι μεγάλες ομάδες και πιστεύω ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε. Το δείξαμε με τον Ολυμπιακό, μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Στην Ευρώπη στόχος να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται».
- Ο τελευταίος ευρωπαικός τίτλος του Άρη ήρθε με το Βαγγέλη Αλεξανδρή. Είναι νωρίς αλλά σκέφτεται καθόλου αυτό το σενάριο;
«Είναι νωρίς σίγουρα και δεν μπορώ να πω κάτι. Αλλά σίγουρα με αυτόν τον προπονητή μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μας πίστεψε από την αρχή, ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και μας το έλεγε κάθε μέρα, ότι μέσα από την δουλειά θα γίνουμε καλύτεροι. Ο κόσμος επίσης πιστεύει σε εμάς και εμείς στους εαυτούς μας. Οπότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».
- Η ομάδα έχει φτάσει στο επίπεδο που θέλετε όλοι οι παίκτες;
«Όχι ακόμα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Μετά τον αγώνα μίλησα με τον βοηθό του προπονητή και δεν χαμογελούσε. Τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε ότι δεν ανησυχεί για το τώρα αλλά για το μέλλον. Επειδή μπορούμε να βελτιωθούμε, οι προσδοκίες θα αυξηθούν και σε αυτό συμφωνώ μαζί του».
- Μπροστά σας πλέον το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ένα παιχνίδι με ιδιαίτερη σημασία για τους φιλάθλους και την ομάδα…
«Έχω πάρει ορισμένες πληροφορίες για το παιχνίδι, ξέρω ότι είναι ένα ντέρμπι, μία μεγάλη κόντρα και επηρεάζει όλη την πόλη. Και στο κολέγιο έχει βιώσει παρόμοια κατάσταση αλλά ξέρω ότι αυτό εδώ είναι διαφορετικό, πιο έντονο. Δεν ξέρω τι να περιμένω από πλευράς ατμόσφαιρας των αντιπάλων φιλαθλων. Αλλά εμείς θα παρουσιαστούμε έτοιμοι για να μπορέσουμε να πάρουμε την νίκη».
- Εκτός από την νίκη για λόγους γοήτρου, σίγουρα στόχος να καλύψετε και το χαμένο έδαφος στο πρωτάθλημα…
«Κοιτάμε έναν αγώνα ξεχωριστά, δεν σκεφτόμαστε πόσους πρέπει να κερδίσουμε. Απλά κοιτάμε τον επόμενο και θα δούμε τι θα πετύχουμε».
- Θεωρείς ότι πρέπει να ρίξετε το βάρος στο EuroCup, περισσότερο απ’ ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Σίγουρα στην Ευρώπη έχουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα στα οποία θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει στην συνέχεια. Απλά θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια».
- Ο κόσμος μιλάει για την βαριά φανέλα της ομάδας στην Ευρώπη, τους 21 τίτλους. Πως σε επηρεάζει αυτό; Σε αγχώνει ή σου δίνει επιπλέον κίνητρο;
«Πραγματικά με κάνει πολύ υπερήφανο που παίζω σε μία ομάδα με τεράστια ιστορία, όπως τα δύο αστέρια που υπάρχουν στην φανέλα μας. Δεν νιώθω πίεση, απλά θέλω να κερδίσω όπως και ο κόσμος μας. Δεν μπαίνω ποτέ στην διαδικασία να βάζω πίεση σε μένα. Θέλω να κερδίσω, γιατί όταν τα καταφέρνουμε οι φίλαθλοι μας κάνουν σαν τρελοί και τους έχω αγαπήσει γι’ αυτό. Η υπερηφάνεια που έχουν για την ομάδα αντανακλάει πάνω μας. Δεν νιώθω σαν Αμερικανός αλλά σαν Αρειανός πραγματικά με αυτά που ζω στην Θεσσαλονίκη. Νιώθω υπερήφανος που φοράω την φανέλα του Άρη, ακόμα και όταν ήμαστε στο ξενοδοχείο. Αυτό προέρχεται από τον κόουτς, μας μετέδωσε το πάθος του, την αγάπη του για την ομάδα».
- Μιλώντας για τον κόσμο της ομάδας, πως σου φάνηκε η ατμόσφαιρα με την Ρουντούπις. Το γήπεδο ήταν σχεδόν γεμάτο…
«Απίστευτη εμπειρία. Μίλησα με την οικογένεια μου και τους φίλους μου στις Η.Π.Α και τους είπε γι’ αυτό που έζησα. Τους έστειλα βίντεο για να καταλάβουν τι γίνεται εδώ. Έχω παίζει και σε άλλες ομάδες που είχαν θερμούς φιλάθλους αλλά σαν αυτούς που έχω εδώ να με στηρίζουν, πουθενά άλλου».
- Αυτή η ομάδα είναι η βάση για να μπορέσει να στηθεί πάνω της ένα πλάνο τριετίας ώστε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Συμφωνείς; Θέλεις να είσαι μέρος αυτού του πλάνου πρωταθλητισμού;
«Καταρχήν για μένα. Η σεζόν έχει δρόμο ακόμα και ο Άρης είναι ο πιο αξιοσέβαστος και αναγνωρίσιμος σύλλογος. Εφόσον περνάω καλά εδώ, όπως τώρα, γιατί να μην δεν κάτσω και να παίξω για μερικά χρόνια ακόμα. Το έχω συζητήσει με τον κόουτς από την στιγμή που οι συνθήκες είναι όπως τώρα γιατί να μην μείνω; Σίγουρα ένα πλάνο με στόχο κάτι μελλοντικό είναι καλό και πρέπει να το έχει μία ομάδα με στόχους».
- Στην αρχή της χρονιάς όταν η ομάδα έχανε τα παιχνίδια, σκέφτηκες ότι πήρες λάθος απόφαση που ήρθες στον Άρη; Έχασες την εμπιστοσύνη σου στην ομάδα;
«Δεν είναι διασκεδαστικό να χάνεις, πίστεψε με. Όλοι στην αρχή δεν πίστευαν στην ομάδα και η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν ομάδα. Ήμασταν ο καθένας μόνος του. Αλλά αυτό άλλαξε. Γίναμε ομάδα και ήρθαν τα καλά αποτελέσματα. Οι νίκες σίγουρα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη».
- Οι ευχές σου για το Νέο Έτος;
«Δεν πιστεύω σε ευχές για την χρόνια, δεν μπορείς ξαφνικά να αλλάξεις τα πράγματα. Ότι αύριο θα κάνω αυτό και το άλλο. Πρέπει να το κάνεις τώρα, να ζεις καλά τώρα και να προσπαθείς. Η ζωή μου εδώ είναι εκπληκτική, νιώθω ευλογημένος και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Ζητάω από τον Θεό να μου δίνει δύναμη».
«Ο κόουτς είναι ο MVP της ομάδας»
- Η άποψη σου για τον κόουτς Βαγγέλη Αλεξανδρή, έχει μεταφέρει το πάθος του ως παίκτη στην ομάδα…
«Ο κόουτς είναι χωρίς αμφιβολία ο MVP της ομάδας. Κάθε μέρα στην προπόνηση μας μεταφέρει το πάθος του για το παιχνίδι, για την ομάδα. Τον βλέπεις κι εσύ στην διάρκεια του αγώνα, πως κάνει στον πάγκο. Ακόμα και όταν φωνάζει, καταλαβαίνεις ότι νοιάζεσαι για σένα ως παίκτη, για την ομάδα».
- Εσύ προσωπικά έχεις βρει τον ρόλο σου μέσα στην ομάδα. Του οργανωτή αλλά και του σκόρερ…
«Ναι αλλά αυτό προέρχεται από την συνεργασία με τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές μου. Πάντα τους ρωτάω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την ομάδα, να γίνω καλύτερος. Όλοι ξέρουν πλέον ποιος ο ρόλος τους μέσα στην ομάδα. Βάζουμε καρδιά και πάθος. Σημαντικό είναι επίσης ότι κανείς μας δεν είναι ο All Star παίκτης. Όλοι μας ήμαστε. Αυτό φαίνεται όταν πάντα κάποιος μπαίνει μπροστα. Με την Ρουντούπις, ξεκίνησαν καλά οι Ταπούτος και Ντέιβις, ήρθαν άλλοι στην παράταση ο Σαμ Μάλντροου που έκανε κρίσιμα κοψίματα. Όλοι μας πιστεύουμε ο ένας στον άλλο. Και ο προπονητής ξέρει καλά την δουλειά μου. Μπορεί να σε βγάλει εκτός αλλά το κάνει για το καλό σου.
«Ήμαστε οικογένεια, να βρεθεί λύση για τους Έλληνες»
- Μετά το τέλος του αγώνα ο Χρήστος Ταπούτος ως αρχηγός, αλλά και ο Δημήτρης Τσαλδάρης αναφέρθηκαν σε ένα θέμα που τους αφορά και αναφέρομαι στο οικονομικό και της οφειλές της ομάδας προς τους Έλληνες. Πως το αντιλαμβάνεσαι εσύ ως ξένος;
«Δεν ήξερα τι είπαν τα παιδιά γιατί μιλούσαν στα ελληνικά και δεν καταλάβαινα. Αλλά διάβασα σήμερα (σ.σ.χθες) τι είπαν και πραγματικά αντιλαμβάνομαι ότι περνάει δύσκολες στιγμές μιας και δεν έχουν πληρωθεί. Ο Χρήστος είναι ένα σπουδαίο παιδί, αρχηγός μας και όταν βλέπεις πως παίζει και ξέρεις ότι είναι απλήρωτος, καταλαβαίνεις την αγάπη του για την ομάδα, για το μπάσκετ. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη, αλλά και τους άλλους Έλληνες. Είναι άσχημο να μην έχεις πληρωθεί, το καταλαβαίνω. Ελπίζω να αλλάξει η οικονομική κατάσταση και να πληρωθούν τα παιδιά. Όλοι μας έχουμε οικογένειες, κι εγώ που περιμένουν από μένα».
- Αυτό που προκαλεί εντύπωση και σίγουρα ευχάριστη είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ομάδες, εσάς δεν σας έχει επηρεάσει αυτό το γεγονός. Ότι οι Έλληνες είναι απλήρωτοι...
«Όχι καθόλου, ήμαστε μία οικογένεια. Ξέρουμε ότι για να μπορέσουμε να πετύχουμε μέσα στο παρκέ, πρέπει όλοι μας να ήμαστε ενωμένοι, να παλεύουμε ο ένας για τον άλλο. Δεν υπάρχει ένας All Star στην ομάδα, όλοι μας ήμαστε. Χρειαζόμαστε τον καθένα που μπορεί να προσφέρει και το δίνουν άπαντες. Απλά όταν βρεθεί λύση στο οικονομικό, θα είναι όλα ακόμα καλύτερα».

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: