Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μπορεί να προλάβει τα λάθη του!!

Ο Σταύρος Κόλκας σχολιάζει τη συνέντευξη Τύπου του Θοδωρή Ζαγοράκη

Μπορεί να προλάβει τα λάθη του
Το ύφος που μίλησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ξεκάθαρα πιο αποφασιστικό από τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου και αυτό έχει μία λογική.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και αυτό είναι το νούμερο ένα γεγονός. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει να πέφτει και όπως γράψαμε και εγώ και ο Δημήτρης – χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί είναι η αλήθεια – το ξεγύμνωμα του προέδρου είναι το απόλυτο δείγμα μεταμέλειας.
Το νούμερο δύο γεγονός είναι πως δίπλα του υπάρχει πλέον ο Βρύζας, μία παράμετρο που πρέπει να την υπολογίζει και να μην την ξεχνά. Η φυσιογνωμία του Βρύζα είναι τέτοια που νομίζω πως μπορεί να πείσει για το τι μέλλει γενέσθαι και ας μην βαρύνεται αυτός για τα όσα καλείται να λύσει. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό του Ζαγοράκη που διοίκησε προσωποκεντρικά τον ΠΑΟΚ.
Έχοντας λίγα περιθώρια αλλά και ένα σημαντικό στήριγμα δίπλα του σε σχέση με πέρυσι, ο Ζαγοράκης τα παίζει όλα για όλα. Το θέμα είναι που ποντάρει.
Αν μιλούσε κανείς από εσάς μαζί τους, θα καταλάβαινε ένα πράγμα γύρω από το πώς σκέφτονται για το ποδόσφαιρο. Βασικά, δεν έχουν στο μυαλό τους την υπεραξία ενός παίκτη, κάτι που συμβαίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε εμάς, αλλά την πραγματική του αξία. Άρα η βάση της ποδοσφαιρικής κουβέντας μαζί τους, γίνεται σε μία άκρως ρεαλιστική για αυτούς που έπαιξαν ποδόσφαιρο λογική.
Με τα χρόνια, λίγο ο Σάντος, λίγο οι δυο τους, λίγο οι υπόλοιπες επιρροές που είχα γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με βασική αυτή του Γιώργου Κωστίκου, κατάφερα και εγώ να πιάσω πιστεύω μία ρεαλιστική ποδοσφαιρική λογική που με βοηθάει να είμαι πιο ψύχραιμος αλλά και λιγότερο αρεστός στο κοινό.
Η αλήθεια είναι πως δεν με απασχολεί το αν θα είμαι αρεστός στο κοινό γιατί έχω καταλάβει πως δεν γίνεται να είσαι αρεστός σε όλους. Αυτό που με απασχολεί είναι να κοιμάμαι ήσυχος και αυτή η ρεαλιστική λογική μου δίνει αυτό το δικαίωμα.
Έκανα αυτή τη μικρή αναφορά στο πως αντιμετωπίζω εγώ την τριβή με ποδοσφαιρανθρώπους για να σας μεταφέρω το κλίμα που υπάρχει. Το που ποντάρει ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας.
Και οι δύο θεωρούν πως δεν υπάρχει αναντικατάστατος ποδοσφαιριστής και οι δύο γνωρίζουν πως πρέπει να ανασάνει το μπάτζετ γιατί πρώτον πρέπει να παρθεί η άδεια και δεύτερον, το καλοκαίρι να γίνουν δύο, τρεις ποιοτικές κινήσεις και όχι μπαλώματα που δεν οδηγούν πουθενά.
Ποντάρουν στον Μπόλονι και για αυτό χοροπήδησαν όταν τους έκανε τις κόνξες μετά τη πρόκριση με την Ρούμπιν, ποντάρουν σε έναν κορμό ελλήνων ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιάσουν έναν από τους παίκτες. Γιατί όταν γίνεται κουβέντα για πώληση, το μυαλό όλων πάει στον Βιεϊρίνια. Λάθος. Αυτή τη στιγμή, μεταπωλητική αξία στον ΠΑΟΚ έχουν και οι Μαλεζάς, Σαλπιγγίδης, Κλάους, Φωτάκης, Γεωργιάδης και Σταφυλίδης παρότι έκανε τρία παιχνίδια. Δεν παρουσιάζω αυτά τα ονόματα έχοντας πληροφορίες πως πάει κάποιο από αυτά για πώληση, απλά η κουβέντα αυτή δεν αφορά μόνο τον Πορτογάλο.
Ο Ζαγοράκης είχε πει το καλοκαίρι πως θα προσπαθήσει να κάνει μία ομάδα που θα έχει μικρότερο μπάτζετ και θα είναι καλύτερη. Με αρκετά λάθη ενδιάμεσα, εγώ νομίζω πως έχουμε καλύτερη ομάδα από πέρυσι κυρίως γιατί ο Λαζάρ που αποκτήθηκε κάνει απλά πιο χρήσιμη δουλειά στον Μπόλονι και ο Κλάους είναι πιο αποτελεσματικός από τον Μουσλίμοβιτς.
Υπάρχει η διαφορά της παρουσίας του Έτο, ο συγκλονιστικός Μαλεζάς, ο ρόλος του Φωτάκης που δίνει περισσότερο νεύρο στην ομάδα και οι σταθερές Γκαρσία, Σάλπι, Βιεϊρίνια, Λίνο που υπήρχαν. Και Κοντρέρας αν και ο ρόλος του λόγω τραυματισμών αλλά και έλλειψης προετοιμασίας δεν είναι εξίσου ενεργός με άλλες χρονιές.
Θα ήμασταν πολύ καλύτεροι από πέρυσι, αν δεν είχαμε τραυματισμούς, αν δεν είχαμε προπονητή που δεν θέλει να πάει με την πεπατημένη και στο φινάλε καλά κάνει. Φτιάχνει τη δικιά του ομάδα.
Ο Ζαγοράκης επανέλαβε το ότι πιστεύει πως η ομάδα μπορεί να είναι καλύτερη και με ακόμη μικρότερο μπάτζετ. Αυτό που δεν είπε είναι πως θα χρειαστεί χρόνος. Νομίζω πως θα θυσιάσουμε ένα τουλάχιστον εξάμηνο. Και αυτό που θα πρέπει να ξέρει, είναι πως αυτή η φορά είναι και η τελευταία που πρέπει να κατέβει το μπάτζετ.
Σίγουρα στο μυαλό μου καταλαβαίνω τι θέλουν να κάνουν. Ήδη ξεφορτώθηκαν δύο συμβόλαια, ήδη γίνεται προσπάθεια να ξεφορτωθούν κι άλλα από αυτά που έτσι κι αλλιώς λήγουν το καλοκαίρι και βέβαια ψάχνουν να πουλήσουν σε καλή τιμή έναν παίκτη που θα φέρει ρευστότητα για να πάει στους λογαριασμούς των υπολοίπων και να βελτιωθεί η εικόνα της ΠΑΕ στην ΟΥΕΦΑ.
Αυτό σημαίνει πως στο επόμενο εξάμηνο η ομάδα θα είναι αποδυναμωμένη και το ζητούμενο για εμένα είναι να μην είναι παραπάνω.
Και για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να λειτουργήσει σωστά ΕΤΑΙΡΙΚΑ.
Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν και μάλιστα άμεσα. Άκουσα με χαρά τον κ. Μαυροφρύδη να μιλάει για το εμπορικό τμήμα και πως αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες να το εκμεταλλευτεί η ΠΑΕ. Σωστό, αλλά μέχρι τώρα ουτοπικό. Η συμφωνία με την Puma ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, άρα μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα πρέπει να έχει γίνει νέα συμφωνία με εταιρία αθλητικής ένδυσης και βέβαια, να έχει ανακοινωθεί η νέα δομή του εμπορικού τμήματος.
Άκουσα με χαρά τον κ. Μαυροφρύδη να μιλάει για εξωτερικές συνεργασίες, αλλά και για επενδυτές από το εξωτερικό που προφανώς ο ίδιος γνωρίζει πώς να προσεγγίσει λόγω της ιδιότητάς του. Τεχνογνωσία που η ΠΑΕ δεν διέθετε μέχρι τώρα.
Αν λοιπόν η μείωση του μπάτζετ συναντηθεί με την εταιρική ανάπτυξη της ΠΑΕ που σήμερα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, τότε ναι οφείλω να αισιοδοξώ. Το να χάσουμε έξι μήνες δεν μου λέει απολύτως τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα. Αυτό που με προβληματίζει είναι να χάνουμε συνεχώς εξάμηνα.
Και για να μην αδικώ κανέναν, δεν υπάρχει μόνο ο Μαυροφρύδης στη ΠΑΕ. Υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που κλήθηκαν να βοηθήσουν και όχι να κάνουν τους όμορφους. Από ιδέες δεν πάνε πίσω…
ΥΓ Από αυτό εδώ το σημείο ξεφώνισα τον Λευτέρη Δούκα για κάτι που θεωρώ πως δεν έπρεπε να κάνει. Σήμερα πρέπει να τον αποθεώσω γιατί γέλασα με τις δύο επιστολές του. Αύριο, μπορεί να στείλει καμία και σε μένα και να σκοτωθούμε πάλι. Αλλά δε μαμείς.. .ΠΑΟΚ είσαι.
ΥΓ Μια λαμπάδα στον Χρυσοχέρη, γιατί έτσι όπως ήταν το χόρτο θα μας έβγαινε η ψυχή.
Πηγή: paok24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: