Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τι κοινό έχουν Πατουλίδου, Πελέ και Πούσκας;

Πολλές φορές γίνονται λάθη στις ημερομηνίες γέννησης. Συνήθως από την αβλεψία υπαλλήλων, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια. Δεν λείπουν όμως και τα λάθη από πρόθεση. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.

Τι κοινό έχουν Πατουλίδου, Πελέ και Πούσκας;
Σας παρουσιάζουμε τρία παραδείγματα με προέλευση τον αθλητικό χώρο. Τρεις μεγάλες μορφές του αθλητισμού.
Η Βούλα Πατουλίδου, ας πούμε, γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1965, ανήμερα του Αγ.Γεωργίου εκείνη τη χρονιά.
Η μητέρα της, η κυρά-Αφροδίτη, μετανάστης και εργάτρια λίγο αργότερα στην Γερμανία, δήλωσε ως ημερομηνία γέννησης της «χρυσής» μετέπειτα, κόρης της στο ληξιαρχείο, την 29η Μαρτίου, έτσι ώστε να κερδίσει χρονιά στη πρώτη τάξη του μικρού δημοτικού σχολείου στον Τριπόταμο Φλωρίνης και να έχει τέσσερις συμμαθήτριες αντί να είναι η μοναδική μαθήτρια.
Και από την Βούλα στον μυθικό Πελέ.
Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940, πέντε ημέρες πριν από την επίθεση της Ιταλίας στα βουνά της Ηπείρου. Όταν ο πατέρας του Ντοντίνιο δήλωσε τη γέννηση του Πελέ στο ληξιαρχείο, ο υπάλληλος μπερδεύτηκε και αφηρημένος έγραψε στο μητρώο ως ημερομηνία γέννησης την 21η Οκτωβρίου.
Και δεν ήταν μάλιστα το μοναδικό του λάθος. Θα πρέπει να ήταν πιωμένος.
Ο πατέρας του Πελέ έδωσε ως όνομα του γιού του, το Έντισον, προς τιμήν του εφευρέτη του ηλεκτρισμού Τόμας Έντισον. Ο υπάλληλος έγραψε Έντσον και ο Πελέ έμεινε στην ιστορία με λάθος το πραγματικό του όνομα και την ημερομηνία γέννησης του.
Τέλος έχουμε και την περίπτωση του μεγάλου Φέρεντς Πούσκα.
Η βιβλιογραφία αναφέρει, χωρίς εξαιρέσεις, την 2α Απριλίου 1927 ως ημερομηνία γέννησης. Δεν είναι αληθής όμως. Γεννήθηκε μία ημέρα νωρίτερα αλλά η μητέρα του τον δήλωσε στις 2 Απριλίου.
Στην Ουγγαρία, η Πρωταπριλιά θεωρείται ως ημέρας εορτής των ηλιθίων…
Και έτσι η μητέρα του, τον δήλωσε με ημερομηνία γέννησης την 2α Απριλίου ώστε να μη τον κοροιδεύουν οι συμμαθητές του στο σχολείο.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: