Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

To παιδί-θαύμα από τη Λιλ! (BINTEO)

Ο Ολυμπιακός φέρεται να επιμένει για τον Γκαέλ Κακουτά. Ποιος είναι ο Γάλλος που έκανε την Τσέλσι να υποκλιθεί στο ταλέντο του!


To παιδί-θαύμα από τη Λιλ! (BINTEO)

Ο 20χρονος Γάλλος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας του, αναζητώντας τρόπο να αποδείξει ότι τα εξαιρετικά λόγια που έχουν ακουστεί για το ταλέντο του έχουν βάση. Στην Τσέλσι δεν θα έχει την δυνατότητα να βρει φανέλα βασικού και η συγκυρία δεν φαντάζει ιδανική μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για αρκετές ακόμα ομάδες, αφού ο Κακουτά αποτελεί ένα αυθεντικό ταλέντο, με πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του, που μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις.

Φαινόμενο!
Με τον χαρακτηρισμό αυτόν τον είχε περιγράψει ο πρώην Πολωνός διεθνής Γιοακίμ Μαρξ, ο οποίος ήταν σκάουτ στην Λανς και προπονητής στο κέντρο που ο Κακουτά πέρασε δύο χρόνια από την ζωή του, δουλεύοντας τις καθημερινές και παίζοντας τα Σαββατοκύριακα με  την ομάδα Νέων της Λανς. Η πρώτη του επαφή με την μπάλα ήταν σε ηλικία 7 ετών, στο πρώτο του επίσημο ματς με μία τοπική ομάδα του Λιλ έχασε... 17-1, αλλά δεν πτοήθηκε. Σε ηλικία 8 ετών, ο γεννημένος τον Ιούνιο του 1991 Γκαέλ πήγε στη Λανς, όπου έμεινε για πέντε χρόνια και το 2004 επιλέχθηκε για το Centre de Préformation de Football, ένα προπονητικό κέντρο αποκλειστικά για παίκτες από την περιοχή του Νορντ Πα ντε Καλέ. «Φαινόμενο. Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να τον περιγράψεις. Ήμουν διευθυντής της ποδοσφαιρικής σχολής της γαλλικής Ομοσπονδίας όταν πρωτοδούλεψα μαζί του. Από τα 13 μέχρι τα 15 του χρόνια, μπορούσες να δεις ότι είχε τα πάντα. Πιθανόν δεν δούλευε πολύ σκληρά κάποιες φορές στην προπόνηση, επειδή δεν το χρειαζόταν! Μπορούσε ήδη να κάνει τα πάντα», τόνιζε ο Μαρξ.



Ξεκίνημα-όνειρο!
Ο Κακουτά πήγε στην Τσέλσι το 2007 και από την αρχή έδειξε τις αρετές του, παίζοντας βασικός στην ομάδα Νέων. Στο πρώτο του ματς με τις ρεζέρβες έπαιξε στα χαφ δίπλα στον Μίκαελ Μπάλακ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους «πηγαίνετε να δείτε τον Γάλλο, αυτός είναι το αστέρι!» Στην πρώτη του χρονιά αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης των Ακαδημιών και τελείωσε τη χρονιά με τους πιτσιρικάδες των Μπλε με 12 γκολ σε 24 εμφανίσεις. Αποτέλεσε τον «προστατευόμενο» του Ντιντιέ Ντρογκμπά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο παίκτης αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης σε αρκετές γωνίες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Ήταν μάλιστα από τότε γνωστός και στον Ολυμπιακό, με το όνομά του να έχει «παίξει» για τους «ερυθρόλευκους»!

Τραυματισμός και Τσάμπιονς Λιγκ!
Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, αν και οι εμφανίσεις του περιορίζονταν αυστηρά σε επίπεδο ρεζερβών. Τον Φεβρουάριο του 2009 ωστόσο, τον πήγε πίσω ένας σοβαρός τραυμτισμός στους συνδέσμους του αστραγάλου, ο οποίος τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου έξι μήνες. Επέστρεψε δυναμικά το καλοκαίρι και ο Κάρλο Αντσελότι τον αντάμειψε δηλώνοντάς τον για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Νοέμβριο του 2009, έκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ, παίρνοντας τη θέση του Νικολά Ανελκά σε ένα ματς με αντίπαλο την Γουλβς και δείχνοντας την ικανότητά του. Τον Δεκέμβριο έκανε ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ και έγινε ο νεότερος παίκτης της Τσέλσι που έχει παίξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι Μπλε δεν κατάφεραν να λυγίσουν την κυπριακή ομάδα και ο Αντσελότι είχε να πει καλά λόγια μόνο... για τον Κακουτά: «Δεν είχαμε ένταση και συγκέντρωση, ήταν ένα πολύ κακό παιχνπιδι για εμάς. Το μόνο θετικό της νύχτας ήταν ο Γκαέλ Κακουτά. Έπαιξε πολύ καλά, έδειξε το φανταστικό ταλέντο του. Προπονείται πολύ καλά κάθε μέρα και αποτελεί το μέλλον της Τσέλσι».


Μπλεξίματα...
Τον Σεπτέμβριο του 2009 η FIFA «καμπάνιασε» τόσο τον νεαρό Γάλλο, όσο και την Τσέλσι, θεωρώντας πως ο παίκτης έσπασε το συμβόλαιό του με την Λανς για να υπογράψει με τους Λονδρέζους και πως η ομάδα ήταν εκείνη που τον... δελέασε. Ο Κακουτά τιμωρήθηκε με τέσσερις μήνες και 780.000 λίρες, ενώ η ομάδα με απαγόρευση μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους και πρόστιμο 130.000 ευρώ, το οποίο θα πήγαινε στην Λανς. Η Τσέλσι κυνήγησε το θέμα, πήγε στο CAS και δικαιώθηκε, καθώς το ανώτατο διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο έκρινε πως ο Κακουτά δεν είχε έγκυρο συμβόλαιο με την Λανς.

Ανανέωση και δανεισμοί
Τον Δεκέμβριο του 2010 ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Τσέλσι και τον επόμενο μήνα παραχωρήθηκε δανεικός στη Φούλαμ για να πάρει ματς στα πόδια του. Έπαιξε 7 συνολικά ματς με τους Κότατζερς, εκ των οποίων τα 4 στην Πρέμιερ Λιγκ και σκόραρε το μοναδικό του γκολ απέναντι στην Σάντερλαντ. Οι δανεισμοί συνεχίστηκαν και επόμενος σταθμός ήταν η Μπόλτον. Άργησε να πάρει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και επέστρεψε στην Τσέλσι τον Δεκέμβριο του 2011, έχοντας μόλις έξι συμμετοχές σε όλες της διοργανώσεις με τους Τρότερς.



Το κεφάλαιο Εθνική
Αποτελεί διεθνή με όλες τις μικρές ομάδες των τρικολόρ, μετρώντας συνολικά 15 γκολ σε 48 παιχνίδια. Καθιερώθηκε στην ομάδα κάτων των 17, την οποία βοήθησε να πάει μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008, όπου ηττήθηκε με 4-0 από την Ισπανία. Στο Ευρωπαϊκό κάτω των των 19, έφτασε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου με τη Γαλλία, έχοντας μάλιστα την ασίστ στο νικητήριο γκολ στον τελικό με την Ισπανία. Κατέκτησε τον τίτλο του «Χρυσού Παίκτη» στην διοργάνωση.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: