Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τα «χρυσά βατόμουρα» της Superleague!!

Διαβάστε ποια είναι η πιο απογοητευτική της σεζόν 2011-2012.

Τα «χρυσά βατόμουρα» της Superleague
Κάθε χρονιά, το πρωτάθλημα ξεκινάει με όνειρα για τα νέα μετεγγραφικά αποκτήματα και υψηλές προσδοκίες για το roster των ομάδων. Τα πράγματα, όμως, δεν πηγαίνουν πάντα κατ΄ ευχή διότι η αξία κάθε παίκτη δεν αποδεικνύεται από το βιογραφικό του αλλά από την εν γένει παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο.
Μετά τη δημοσίευση των καλύτερων 11άδων της Super League 2011-2012, το overlap.gr θα επιχειρήσει να συμπληρώσει το πάζλ της πιο απογοητευτικής 11άδας, βάσει αρχικών προσδοκιών. Επισημαίνεται πως η κατάρτιση της ομάδας δε βασίστηκε αποκλειστικά στο επίπεδο απόδοσης των ποδοσφαιριστών αλλά κυρίως στο «χάσμα μεταξύ του αναμενόμενου και του αληθινού». Δηλαδή, τα «φετινά βατόμουρα» δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο ποδοσφαιριστές που γνωρίζαμε εκ προοιμίου ότι δε διαθέτουν ικανοποιητικές ποδοσφαιρικές αρετές αλλά και όσους προσγειώθηκαν με «δάφνες» και αποδείχτηκαν «ποδοσφαιρικά κάρβουνα».
Αιώνια «βατόμουρα»
Υψηλή θέση στη λίστα των «βατόμουρων» κατέχουν οι Κονστάντζο και Τοτσέ. Αμφότεροι κατέφθασαν στη χώρα μας με περγαμηνές και αποκτήθηκαν για να καλύψουν δύο νευραλγικές θέσεις. Οι δημοσιογραφικοί διθύραμβοι, όμως, κόπασαν νωρίς καθώς ο μεν Αργεντίνος δεν έδιωξε το «φάντασμα του Νικοπολίδη» από το λιμάνι ο δε Ισπανός δεν έσβησε τον Σισέ από τις μνήμες των πράσινων ούτε για μία ώρα. Η κατάληξη είναι γνωστή….έχασαν γρήγορα τη θέση τους και πλέον αποτελούν «ανεπιθύμητους κατοίκους» των πάγκων. Τα στατιστικά περιττεύουν, ισχύει το ρητό «μία εικόνα χίλιες λέξεις».
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν την «τιμή» να προσφέρουν ακόμα δύο «ξινά βατόμουρα» στην 11άδα του overlap. Πρόκειται για τους Γέστε και Σεϊταρίδη. Ο Ισπανός κατέφθασε ως «μεγάλο όνομα» και άπαντες στον Θρύλο ονειρεύονταν εμφανίσεις βγαλμένες από το ποδοσφαιρικό του παρελθόν. Ο Βαλβέρδε γνώριζε τον παίκτη και θεωρήθηκε ο «κατάλληλος» για να σηκώσει το βάρος του κέντρου των πρωταθλητών. Αντί, όμως, να πάρει φανέλα βασικού στο «σπίτι» του ο Γέστε αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα μόλις 71 λεπτά κάνοντας 7 λάθη και μόλις 1 κλέψιμο. Σαφώς, δεν αμφισβητείται η ποδοσφαιρική του ευφυΐα (βλέπε assist στο Champions League) αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται ο «ντόρος» του καλοκαιριού γύρω από το όνομά του.
Στην αντίπερα όχθη, ο Γιούρκας επιβεβαίωσε την αγωνιστική του ανετοιμότητα και απογοήτευσε όσους πίστευαν πως το ποδοσφαιρικό ταλέντο του παρελθόντος θα επανέλθει τη φετινή χρονιά. Ο Σεϊταρίδης δεν άρπαξε από τα μαλλιά την τελευταία ευκαιρία της καριέρας του και λογίζεται πλέον επισήμως «πρώην ποδοσφαιριστής». Χρησιμοποιήθηκε μόλις για 46 λεπτά και πρόλαβε να κάνει 1 σωστή και 4 λάθος πάσες. Περασμένα μεγαλεία …
Την 11άδα στελεχώνει, επίσης, ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποδείξει την αξία του στο ελληνικό πρωτάθλημα και η μετεγγραφή του έκανε «αίσθηση» κατά τη θερινή μετεγγραφική περίοδο. Πρόκειται για τον Βιτόλο, ο οποίος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι στον κορμό του ΠΑΟΚ και συνέβαλλε τα μέγιστα στις επιτυχημένες πορείες του. Ο Ισπανός, όμως, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του τριφυλλιού και θεωρείται «εκτός πλάνων» Φερέιρα. Πρόκειται για παίκτη που θεωρητικά θα «έπαιρνε φανέλα βασικού», αλλά τελικά κοσμεί τις καρέκλες στον πάγκο του ΟΑΚΑ. Κατάφερε να αγωνιστεί για 186 ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά.
Τη θέση του «δεξιού εξτρέμ» καταλαμβάνει επάξια ο Αμπντούν. Ένας ποδοσφαιριστής που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων στην Καβάλα και συμμετείχε στην καλύτερη περσινή 11άδα του πρωταθλήματος. Ο Βαλβέρδε τον «πίστεψε» και του έδωσε ευκαιρίες τις οποίες, όμως, δεν εκμεταλλεύτηκε. Δυστυχώς, ο Αμπντούν δεν «σήκωσε το βάρος» της φανέλας του Θρύλου καθώς οι απαιτήσεις των πρωταθλητών δε συγκρίνονται με αυτές του Big Mak. Η μετάβαση, λοιπόν, σε μία ομάδα-πρωταγωνίστρια δεν ήταν ομαλή με αποτέλεσμα να απογοητευτούν οι θαυμαστές του.
Τέλος, ο Σαριέγκι διανύει τη μία άσχημη χρονιά στον Παναθηναϊκό, είναι επιρρεπής στα λάθη και δε εμπνέει σιγουριά στο κέντρο της άμυνας του τριφυλλιού.
Βόρεια «βατόμουρα»
Φυσικά, από τη χειρότερη 11άδα δε θα μπορούσαν να λείπουν ποδοσφαιριστές της ομάδας που ξεκίνησε για γάμο και βρέθηκε στα πουρνάρια. Ο Τόχα διανύει τη δεύτερη συνεχή χρονιά του στον Άρη, έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των προπονητών του. Αγωνίζεται ανελλιπώς, γεγονός που αποδεικνύει ότι δε μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση «αδικημένος». Ο Κολομβιανός κατάφερε να κάνει μόλις 10 τελικές προσπάθειες σε 819 λεπτά εκ των οποίων οι 7 ήταν εκτός εστίας. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, δε μπορεί να θεωρηθεί box-to-box αμυντικό χαφ. Δυστυχώς, δεν επιδεικνύει όμως ούτε χαρακτηριστικά σκληροτράχηλου κόφτη ούτε οργανωτή (92 πάσες – 47 λάθη). Κρίνεται, λοιπόν, ανούσιος και του αναλογεί σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις άσχημες εμφανίσεις της ομάδας του.
Επιπρόσθετα, ο Καστίγιο «κοσμεί το αριστερό άκρο των βατόμουρων». Ο Άρης τον «έχρισε ηγέτη», υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και βάσισε τις ελπίδες της επιθετικής αναγέννησης στις πλάτες του. Ωστόσο, ο Μεξικανός δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ, συνέχισε τις αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις (5 κίτρινες κάρτες – μία αποβολή) και την άστατη εξωγηπεδική ζωή. Εκτέλεσε μόλις 9 τελικές προσπάθειες σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο και προέβη σε 47 σωστές και 57 λανθασμένες μεταβιβάσεις.
Τέλος, ο ΠΑΟΚ μας…χαρίζει τον Λεονάρντο. Ο βραζιλιάνος είχε έρθει στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Ριβάλντο, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και θεωρήθηκε value for (no) money επιλογή. Αγωνίστηκε, όμως, μόνο 95 λεπτά και έχασε τη θέση του από τον πιτσιρικά Σταφυλίδη. Κοινώς, «πέρασε και δεν ακούμπησε»…
Ενωσίτικο «βατόμουρο»
Ο Τραϊανός Δέλλας «νικήθηκε» από το χρόνο και δεν αποδίδει σε ανάλογο επίπεδο με την περσινή χρονιά. Αγωνίστηκε σε 8 παιχνίδια, δέχτηκε 4 κίτρινες κάρτες, έκανε πολλά λάθη (35 πάσες – 28 λάθη), επιδεικνύει αργές αντιδράσεις και αποτελεί βασική αιτία για τα 16 γκολ που έχει δεχτεί η Ένωση (τα περισσότερα από τις πρώτες 7 ομάδες του πρωταθλήματος).
Έχασαν στο…νήμα
Παίκτες όπως οι Σπαντάσιο, Αρίας, Σολτάνι, Καντέ, Παπαζαχαρίας, Σπυρόπουλος και Ζαϊρι έχασαν στο νήμα την είσοδο τους στην πιο απογοητευτική 11άδα του overlap.gr.
Προπονητικό «βατόμουρο»
Σε προπονητικό επίπεδο, η μεγαλύτερη απογοήτευση του πρώτου γύρου ήταν η θητεία του Σάκη Τσιώλη στον Άρη. Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός προερχόταν από 5 στα 5 με τους κιτρινόμαυρους στο φινάλε της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, ενώ κατάφερε να «χτίσει» την αξιοζήλευτη ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος στις δηλώσεις του (υπονόησε με σαφήνεια για 6 στα 6 στις πρώτες αγωνιστικές) και δημιούργησε υπέρμετρες προσδοκίες στους φιλάθλους. Ωστόσο, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ανταγωνιστικό σύνολο καθώς η τακτική που ακολούθησε δεν «ταίριαζε» με τις μονοδιάστατες ποδοσφαιρικές ικανότητες του roster που διαχειριζόταν. Το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας ήταν κάκιστο, η φυσική κατάσταση των παικτών μέτρια και η βαθμολογική συγκομιδή των κιτρινόμαυρων πενιχρή. Επομένως, ήταν αναμενόμενη η φυγή του από τον Άρη. Ευχόμαστε η προσπάθειά του να καρποφορήσει στην Τρίπολη, διότι η προπονητική του αξία δε μπορεί να αμφισβητηθεί από ένα «αποτυχημένο πέρασμά».
Αντί…επιλόγου
Τέλος, μεγάλη απογοήτευση του φετινού πρωταθλήματος ήταν η ΕΠΟ και η διαχείριση της «υπόθεσης των στημένων». Δυστυχώς, το πρωτάθλημα είναι ακόμα…. «κουτσό», η επιλογή των ομάδων που προβιβάστηκαν / υποβιβάστηκαν προκαλεί πολλά ερωτήματα και ο προγραμματισμός των αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν αρμόζει σε οργανωμένο πρωτάθλημα του «δυτικού κόσμου». Οι πραγματικοί υπαίτιοι της νοσηρής κατάστασης δεν αποκαλύφθηκαν ακόμα και η ελπίδα για «ριζική κάθαρση» του ποδοσφαίρου έσβησε πριν ακόμα «γεννηθεί».
ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις απόψεις σας για τις επιλογές μας και τις ενδεχόμενες παραλείψεις, όπως και την άποψή σας για τη «διοίκηση βατόμουρο» που θα επιλέγατε.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: