Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Επώδυνη μα και καθυστερημένη αλήθεια!!

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση των κ.κ. Βρύζα Κωνσταντινίδη, αυτά που ειπώθηκαν άρχισαν να γίνονται πράξη.

Επώδυνη μα και καθυστερημένη αλήθεια
Γράφει ο Κωστής Μπότσαρης...
Για την ακρίβεια, προφανώς είχαν δρομολογηθεί από καιρό και βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο όταν έγιναν γνωστά.
Υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και τεχνικός διευθυντής απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τους τέθηκαν, αποκάλυψαν φιλοσοφία αντιμετώπισης των δεδομένων, μίλησαν για το πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον. Παραδέχτηκαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα και πως σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν.
Προτού αλέκτωρ λαλήσαι τρις έγινε γνωστό πως λύνεται η συνεργασία με τον Πάμπλο Κοντρέρας, έναν – ακόμη – από τους ακρογωνιαίους λίθους της πορείας που διέγραψε η ομάδα την τελευταία τετραετία και με λίγα λεπτά καθυστέρηση αποκαλύφθηκε πως η μια από τις δυο ομάδες που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια το επισημοποίησε καταθέτοντας πρόταση. Συνοδευόμενος από τον μάνατζέρ του και τον Ζήση Βρύζα ταξίδεψαν στη Γερμανία για τις τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας που θα γράψει τον επίλογο – τουλάχιστον για τώρα – στην παρουσία άλλου ένα σπουδαίου ποδοσφαιριστή που τον απολαύσαμε από κοντά στην Τούμπα.
Μέσα σε λίγες ώρες ο ΠΑΟΚ χάνει τους Κοντρέρας, Βιεϊρίνια – αν όλα εξελιχθούν ομαλά αφού η τυπική λύση της συνεργασίας του Χιλιανού αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο κι ο Πορτογάλος θα πρέπει να συμφωνήσει σ’ αυτά που του προσφέρει η Βόλσφμπουργκ και φυσικά να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις- κι ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που αποχωρούν κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ανεβαίνει στους πέντε, μετά τους Λεονάρντο, Αρίας, Σπαντάτσιο. Κινήσεις που έγιναν στη λογική της δραστηριοποίησης της ομάδας στα... μάτια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, προκειμένου να παρουσιάσει άμεσα κινητικότητα που θα μαρτυρά την ουσιαστική της πρόθεση να εναρμονιστεί στις προσταγές της UEFA για να μην έχει πρόβλημα και να μπορέσει να εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση για την προσεχή σεζόν.
Μπορεί η ομάδα με τις λύσεις αυτές να μην καλύπτει το ποσό των εννιά εκατομμυρίων ευρώ αλλά δείχνει έμπρακτα την πρόθεσή της να το μειώσει και να το αφανίσει. Ενδεχομένως ν’ ακολουθήσουν κι άλλα συμβόλαια. Είτε ένα μεγάλο, είτε κάποια... μεσαία τα οποία αθροιστικά θα σχηματίσουν ένα σημαντικό ποσό. Μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσει ο «Δικέφαλος» να πάρει την απαιτούμενη άδεια κανείς δεν αμφιβάλλει για την ανάγκη να γίνουν «θυσίες», όποιες κι αν είναι αυτές, αφού πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα είναι η ομάδα. Ωστόσο, το παράπονο όλων όσων δεν αποδέχονται τόσο απλά τις εξελίξεις είναι το γιατί να φτάσει η ομάδα σ’ αυτό το σημείο. Σε μια κατάσταση δηλαδή που θα πρέπει να γκρεμίσει μόνη της όλα όσα με πολύ κόπο δημιούργησαν από κοινού, διοίκηση, αγωνιστικό τμήμα και φίλαθλοι τα τελευταία χρόνια.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση το νόμισμα έχει δυο όψεις. Από τη μια παρουσιάζονται όσα θετικά έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, με τις διακρίσεις, τα αποτελέσματα, το προπονητικό κέντρο, την κληρονομιά του «ισχυρού» στην Ευρώπη κι από την άλλη τη χαμένη ευκαιρία με την εισροή σχεδόν ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να καλύψει τις οικονομικές του «πληγές» και τουλάχιστον να μη χρειαστεί ο βασικός του χρηματοδότης, που είναι οι φίλαθλοί του, να βιώσει αυτές τις καταστάσεις, τις οποίες έχει περάσει και στο παρελθόν.
Το δικό του deja vu ζει ο καθένας τους αδυνατώντας να το πιστέψει, όμως το χειρότερο είναι η δυσπιστία για το μέλλον. Ναι, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από τους ιθύνοντες πως τα παθήματα έγιναν μαθήματα και πως πλέον η λειτουργία της ΠΑΕ έχει αλλάξει αποκτώντας πια εταιρικό χαρακτήρα. Ειπώθηκαν κουβέντες για καλή λειτουργία των ακαδημιών και προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα. Ειπώθηκε πως θα πρέπει ν’ αναζητηθούν οικονομικοί πόροι εκτός συνόρων για να βρεθούν επενδυτές ακόμη και χορηγοί. Τα ερωτήματα που εγείρονται όμως είναι τί μπορεί να κάνει η λαβωμένη πλέον – σε όλα τα επίπεδα – ομάδα και με τί κουράγιο θα διεκδικήσει τους στόχους της σε πρωτάθλημα, κύπελλο κι Ευρώπη χάνοντας τους καλύτερους παίκτες της.
Δε διαφωνώ πως ουδείς αναντικατάστατος, ωστόσο ουδείς δεν έχει συμβόλαιο και με την επιτυχία για τη συνέχεια. Κινήσεις σαν κι αυτές, είτε μεγαλώνουν είτε μικραίνουν το ποσοστό ρίσκου για τον κάθε στόχο. Κι όσο για το επιπόλαιο επιχείρημα του τόσες και τόσες μεγάλες ομάδες πουλάνε γιατί όχι κι ο ΠΑΟΚ η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Η σύγκριση δε στέκεται ποτέ σε μια συγκεκριμένη δράση αλλά συνολικά. Υπάρχουν πολλές ειδοποιείς διαφορές που καθιστούν τις συγκρίσεις απαγορευμένες αλλά δεν είναι της παρούσης.
Για το θέμα της αναζήτησης πόρων εκτός συνόρων η απορία είναι γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα και γιατί θα πρέπει κάποιος να πιστέψει πως πλέον μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει απλή απάντηση κι αυτό γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παράγοντα ... εμπιστοσύνη. Κάποιοι τη διατηρούν, κάποιοι την έχασαν. Το πολύ ή λίγοι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Το σίγουρο είναι πως θα φανεί στην πορεία. Αν μέσα από τις κινήσεις που γίνονται και θα γίνουν η πορεία της ομάδας είναι καλύτερη τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του με ανώδυνο τρόπο.
Χρόνος ιατρών πάντων. Αν η ομάδα παραμείνει ανταγωνιστική και συνεχίσει ανάλογα με το πως πορευόταν ως τώρα, δύσκολα μεν αλλά η εμπιστοσύνη βήμα – βήμα θα ξαναχτιστεί. Αν όχι τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Η στήριξη δεν μπορεί να έχει τη μορφή απαίτησης. Αν δεν πιστεύεις κάτι δύσκολα το υποστηρίζεις. Μπορεί να σε ξανακερδίσει αλλά θέλει δουλειά πολλή κι αντίστοιχη υπομονή. Κι από τις δυο, εμπλεκόμενες πλευρές. Θα έρθουν καλές και κακές στιγμές. Η ψυχραιμία κι η αποφασιστικότητα μπορούν να είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι και στις δυο περιπτώσεις. Το βασικό είναι να υπάρχει ειλικρίνεια κι επικοινωνία. Να υπάρχει ξεκάθαρος προγραμματισμός. Και κάτι ακόμη. Οι καιροί είναι πια πάρα πολύ δύσκολοι για όλους μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για το κάτι παραπάνω σχεδόν από κανέναν.
Ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του, ας είναι ειλικρινής κι αντικειμενικός σ’ αυτήν και τα συμπεράσματα που θα βγάλει μπορούν να τον βοηθήσουν για μια καλύτερη συνέχεια. Κι αν ο ίδιος δεν μπορέσει, αν έχει κοντά του ανθρώπους που τον νοιάζονται, που έχουν την έγνοια του και θέλουν πραγματικά το καλό του θα του δείξουν αυτοί το δρόμο. Αυτά στη θεωρία γιατί μέχρι την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και η κάθε στιγμή μπορεί να μοιάζει αιώνας. Πολύ περισσότερο η μέρα, η εβδομάδα, ο μήνας. Η αρχή γίνεται αύριο στην Τούμπα κόντρα στον Λεβαδειακό.
Καλή χρονιά, γεμάτη από υγεία, ευτυχία, χαρά κι εργασία σ’ όλον τον κόσμο ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας... Και του χρόνου. Καλή δύναμη...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: