Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μια καρδιά από ατόφιο χρυσάφι!

Υπάρχουν εκείνοι που φεύγουν και λησμονιούνται ή μισιούνται! Κι εκείνοι που όσο μακριά κι αν πάνε, θα έχουν αφήσει κάτι πίσω τους. Ο Βιεϊρίνια είναι πολλά περισσότερα από μια μεταγραφή. Τα 20 στοιχεία για τον "μικρό Βιέρι".

Μια καρδιά από ατόφιο χρυσάφι!

1. Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1986 στη Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Γαλουχήθηκε στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και με εικόνες από την πρώτη ομάδα. «Υποστηρίζω την Γκιμαράες. Θεωρείται ο πιο «τρελός» σύλλογος της Πορτογαλίας», έλεγε όταν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά σύντομα θα άλλαζε γνώμη. Κυρίως γιατί γνώρισε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Έτσι, μετά από λίγο καιρό πρόσθεσε πως «σε σχέση με εδώ, είναι... άγιοι».

2. Ποδοσφαιρικά του ινδάλματα ήταν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο και ο Λουίς Φίγκο. Λογικά, λοιπόν, όταν έμαθε ότι θα τον έχει συμπαίκτη στον ΠΑΟΚ, να ένιωσε το αναμενόμενο δέος. «Ήθελα να του μοιάσω και τώρα που παίζω μαζί του πέρα από αυτά που μαθαίνω βλέποντας τον να κάνει αυτά που κάνει, σε αναγκάζει να λες ότι σαν νέος, θέλω να δώσω περισσότερα πράγματα», θα πει για τη συνεργασία του με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.

3. Το καλοκαίρι του 2008 ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομά για τον ΠΑΟΚ. «Είναι αλήθεια ότι όταν μου τηλεφώνησε ο κ. Σάντος αιφνιδιάστηκα. Δεν πίστευα ότι θα έρχονταν μια τέτοια πρόταση. Ότι θα είχα την ευκαιρία σε μικρή ηλικία να παίξω μακριά από την πατρίδα μου». Μόνο που στην αρχή, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έκανε ένα μικρό λάθος. Νόμιζε πως θα η πρόταση ήταν από την ΑΕΚ και τηλεφώνησε στον Μπρούνο Άλβες για να μάθει λεπτομέρειες.

4. Η Πόρτο, η οποία τον είχε ανακαλύψει σε μικρή ηλικία και τον είχε προσθέσει στις ακαδημίες της, αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία τη σεζόν 2007-08. Στο ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα σκόραρε στο 89’ του Σούπερ Καπ (11/8/2007) απέναντι στην Σετουμπάλ κι ενώ είχε περάσει αλλαγή στο 70ο λεπτό του αγώνα. Ακολούθως και πριν φύγει ο Αύγουστος, δόθηκε δανεικός στη Λεϊσόες, με την οποία έπαιξε σε 22 ματς και σκόραρε μια φορά.

5. Στα τέλη του Ιουνίου του 2008 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του ΠΑΟΚ με την Πόρτο για δανεισμό ενός χρόνου και στις αρχές του Ιουλίου θα βρισκόταν στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο, η υποδοχή του δεν έμοιαζε με εκείνη που έτυχαν άλλοι ποδοσφαιριστές, ωστόσο η πρώτη του εικόνα από τη νέα του ομάδα, ήταν η πρεμιέρα στην Τούμπα.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Πραγματικά ο ΠΑΟΚ είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος και φαίνεται αυτό. Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα. Ήξερα για το φανταστικό κλίμα που επικρατεί στην Τούμπα, αλλά δεν περίμενα τέτοιο πράγμα».

6. Πρόλαβε να παίξει μόλις σε τρία επίσημα παιχνίδια, πριν έρθει ένα σκληρό μαρκάρισμα του Βιτόλο να του προκαλέσει ζημιά. Στο 44ο λεπτό του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια αποχωρούσε από το γήπεδο τραυματισμός και η διάγνωση ήταν κάταγμα στον μετατάρσιο. Τοποθετήθηκε γύψος και ο χρόνος αποθεραπείας του υπολογίστηκε κοντά στους τρεις μήνες.

7. Το πρώτο διάστημα της αποθεραπείας του το πέρασε στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι μόνος. Ο συμπαίκτης του Μάρκος Αντόνιο και η γυναίκα του, τον φιλοξένησαν στο σπίτι τους και φρόντιζαν, όσο ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τα απαραίτητα για τον εαυτό του. «Ειλικρινά, ο Μάρκος Αντόνιο και η γυναίκα του με περιποιήθηκαν σαν να ήταν οικογένειά μου. Μετά τον τραυματισμό μου, επειδή δεν μπορούσα να μετακινηθώ εύκολα, έμενα στο σπίτι τους και με πρόσεχαν. Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα, γιατί με βοήθησαν ουσιαστικά σε μια δύσκολη στιγμή για εμένα», είπε φεύγοντας για Πορτογαλία, όπου θα περνούσε το δεύτερο στάδιο της αποθεραπείας του με ασκήσεις και ενδυνάμωση.

8. Παρότι το χτύπημα του Βιτόλο ήταν σκληρό και αντιαθλητικό, ουδέποτε θέλησε να τον κατηγορήσει. Κόντρα ίσως στο πνεύμα που υπάρχει για τέτοια μαρκαρίσματα στα ντέρμπι. «Ήταν δύσκολη φάση, σκληρό μαρκάρισμα, πιστεύω ότι δεν έγινε από κακία. Ο Βίτολο δεν με πήρε τηλέφωνο, ούτε επικοινώνησε μαζί μου. Χρειάστηκε να βάλω πατερίτσες αμέσως μετά από τον τραυματισμό, γιατί δεν μπορούσα να το πατήσω. Δεν έπρεπε να το πατήσω». Όταν μετά από ένα χρόνο, πληροφορήθηκε ότι πλέον θα είναι συμπαίκτες, είπε αστειευόμενος. «Ωραία. Τώρα δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ μη με χτυπήσει».  

9. Η αντιμετώπιση που έχει από τους αμυντικούς στην Ελλάδα, είναι γενικότερα ένα από τα θέματα που τον έχει απασχολήσει και στα οποία κατά καιρούς έχει σταθεί. Κι όχι μόνο για τις κλωτσιές, αλλά – όπως αποκάλυψε – για τα χτυπήματα στο πρόσωπο. «Είναι πολλοί παίκτες που δυσκολεύονται να με παίξουν και χρησιμοποιούν άλλους τρόπους, ιδιαίτερα σκληρούς. Αυτοί είναι κυρίως έμπειροι παίκτες, που έχουν εξοικειωθεί με το πρωτάθλημα και έχουν μία σχέση με τους διαιτητές. Σίγουρα έχω μετρήσει τουλάχιστον πέντε αγκωνιές στο πρόσωπό μου, κάτι που μου δημιούργησε προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν».

10. Ίσως γι’ αυτό και να αντέδρασε έντονα στις 16 Ιανουαρίου του 2010, όταν αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Πορτογάλος μέσος αντέδρασε αντιαθλητικά σε σκληρό μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Μπαστία και αντίκρισε απευθείας κόκκινη, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες από το 21ο λεπτό της αναμέτρησης. Αμέσως μετά το ματς αντιλήφθηκε το λάθος του και δεν έψαξε για δικαιολογίες.

«Ήταν λάθος μου. Ζητάω συγνώμη που άφησα την ομάδα με 10 παίκτες και τώρα κινδυνεύω να τιμωρηθώ και να χάσω σημαντικούς αγώνες για την ομάδα. Δεν ταιριάζει σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και έχω μετανιώσει. Δεν είχα τον χρόνο να σκεφτώ και αντέδρασα κατά αυτόν τον τρόπο. Όταν ήρθα στα καλά μου και συνήλθα από την αντίδρασή μου κατάλαβα ότι άφησα την ομάδα μου με 10 ποδοσφαιριστές και για αυτό ζήτησα συγνώμη από τους συμπαίκτες μου αλλά και από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και όχι μόνο που δεν έρχεται στο γήπεδο για να δει τέτοιες στιγμές».

11. Ταξιδεύοντας προς την Πορτογαλία για το δεύτερο μέρος της αποθεραπείας του δεν ήταν απλά, πλέον, ένας παίκτης του ΠΑΟΚ. Έμοιαζε περισσότερο με Ευαγγελιστή του δικεφάλου και ήταν εμφανές πως είχε γίνει ένα με την ομάδα. «Στην Πορτογαλία δεν είναι πολύ καλή η πληροφόρηση. Εκεί γνωρίζουν μόνο τις τρεις ομάδες της Αθήνας και οι Πορτογάλοι έχουν λάθος εντύπωση για το μεγαλείο του ΠΑΟΚ. Νομίζουν ότι μόνο οι ομάδες της Αθήνας υπάρχουν, αλλά εγώ σκοπεύω να δείξω πόσο μεγάλη είναι ο ΠΑΟΚ. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και ο ΠΑΟΚ!».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έχει βαφτίσει το μικρό του τσιουάουα «ΠΑΟΚ», ενώ το κινητό του χτυπάει με το γνωστό σύνθημα «ωωω ΠΑΟΚάρα έχω τρέλα». Πλέον, έχει ξεπεράσει το σοκ της ζέστης που ένιωσε στη Θεσσαλονίκη όταν ήρθε για πρώτη φορά και, μάλιστα, το καλοκαίρι ολοκλήρωσε τις διακοπές του πριν ξεκινήσει προετοιμασία στην Χαλκιδική.

12. Γνωρίζοντας καλύτερα την Ελλάδα, γνώρισε και ορισμένους από τους πειρασμούς της. Τα σουβλάκια και οι χωριάτικες σαλάτες ήταν μέρος της καθημερινής του διατροφής, αλλά μάλλον λίγο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ με 21 συμμετοχές και ένα γκολ (επέστρεψε από τον τραυματισμό του στις 4/1/2009) και στο ξεκίνημα της προετοιμασία για τη δεύτερη σεζόν εμφανίστηκε οκτώ κιλά πιο βαρύς. Ο Φερνάντο Σάντος τον έβαλε σε αυστηρή διατροφή και σε ακόμα πιο αυστηρό πρόγραμμα εκγύμνασης, με αποτέλεσμα να τα χάσει μέσα σε 15 μέρες!

13. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν εκείνος που επέμενε για το ταλέντο του Βιεϊρίνια και μεταξύ τους υπήρχε σχέση πατέρα-γιου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την - ανεπιτυχή - προσπάθεια να τον πάρει κοντά του και στην Εθνική Ελλάδας. Κατόπιν εντολής του Σάντος, προχώρησε ο ΠΑΟΚ στην αγορά του από την Πόρτο, έναντι 300.000 ευρώ και στο τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε ο 24χρονος μέσος υπήρχε ρήτρα 3,5 εκ. ευρώ.

14. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις στην προηγούμενη σεζόν, οδήγησαν τον ΠΑΟΚ να… μαγειρέψει πριν πεινάσει. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου του ως 2013 και υπήρχαν πληροφορίες για ρήτρα ύψους 15 εκ. ευρώ.

Γύρω από το ακριβές ποσό της ρήτρας υπήρχαν διφορούμενες απόψεις, αφού η αμοιβή του δεν είναι αντίστοιχη, ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε με τον τρόπο του τις αρχικές πληροφορίες. «Έχω συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ μέχρι το 2013 και όποια ομάδα ενδιαφέρεται, θα πρέπει να καταβάλει τη ρήτρα των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ», είχε πει το καλοκαίρι, όταν πότε ο Παναθηναϊκός και πότε ο Ολυμπιακός φέρονταν να ερίζουν για την απόκτησή του.

15. Όταν ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2008 δεν είχε κανένα από τα τατουάζ που υπάρχουν τώρα στα χέρια του. Σταδιακά, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια «κόλλησε» με τη βελόνα και έκανε το πρώτο στο διάστημα που βρισκόταν στην Πορτογαλία για να αποθεραπευτεί από τον τραυματισμό του. Ανάμεσα σε εκείνα που έχει «χτυπήσει» είναι και η λέξη «οικογένεια», γραμμένη στα ελληνικά σε γνωστό στούντιο τατουάζ στη Θεσσαλονίκη.

16. Σε αντίθεση με όσα ακούγονται για αρκετούς συμπαίκτες του, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια δεν έχει ιδιαίτερα καλή σχέση με τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Όταν ήρθε στην συμπρωτεύουσα είχε σχέση, όμως η απόσταση ήταν ο λόγος που χώρισε. Έμεινε μόνος του για περίπου ένα χρόνο και τώρα είναι ξανά δεσμευμένος με Ελληνίδα, ερωτευμένος και από τον προηγούμενο Δεκέμβρη και πατέρας. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, έχει εγκλιματιστεί και το μόνο που τον ενοχλεί – όπως και τους περισσότερους ξένους – είναι η κίνηση.

«Ζώντας εδώ και κυκλοφορώντας στην πόλη, έχω καταλάβει πως οι Πορτογάλοι με τους Έλληνες έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ο τρόπος διασκέδασης, η θάλασσα, το ποδόσφαιρο, όλα σχεδόν είναι τα ίδια. Εξαιρώ τους δρόμους, που είναι απαράδεκτοι. Απορώ για ποιο λόγο κάποιος Έλληνας μπαίνει στη διαδικασία να αγοράσει ακριβό αυτοκίνητο».

17. Το όνειρό του είναι να παίξει στην Εθνική Πορτογαλίας και το καλοκαίρι ήταν στις 50 προεπιλογές του Κάρλος Κεϊρόζ για το μουντιάλ, γεγονός που αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Εξάλλου, είναι διεθνής από μικρή ηλικία και το 2003 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 17 είχε αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Καλύτερος από τον Ισπανό, κατά ένα χρόνο μικρότερό του, Σεσκ Φάμπρεγκας!

18. Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους γράφτηκαν πολλές φορές σενάρια για σκάουτερ που τον παρακολούθησαν και για ευρωπαϊκές ομάδες που θα προσπαθούσαν να τον αποκτήσουν. Η σεζόν είχε ξεκινήσει φέτος με τη φημολογία ότι η Βόλφσμπουργκ, όχι απλά ενδιαφέρεται, αλλά σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του. Κάτι που διαψεύστηκε άμεσα από αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, που είπε πως ούτε καν γνωρίζει ποιος είναι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Ίσως τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να επαναδιατυπώσει τη δήλωσή του.

19. Στις 24 του προηγούμενου Γενάρη έκλεισε τα 24 του χρόνια και άκουσε το πιο «τρελό» τραγούδι γενεθλίων που είχε ακούσει στη ζωή του. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε εκείνη την ημέρα στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στην υποδοχή που επεφύλαξε ο κόσμος του δικεφάλου στους ποδοσφαιριστές, δεν ξέχασε να τραγουδήσει και στον Αντελίνο Βιεϊρίνια.

20. Λίγο πριν κλείσει τα 26 του χρόνια, η φανέλα με το νούμερο «20» θα μπει σε... προσφορά για να ξεπουλήσει. Το αγαπημένο παιδί της κερκίδας του ΠΑΟΚ φεύγει για την Γερμανία μετά από 3,5 χρόνια με την ασπρόμαυρη φανέλα. 28 γκολ, 18 ασίστ, πέντε κερδισμένα πέναλτι, 129 συμμετοχές και μια καρδιά! Εκείνη που πάντα σχημάτιζε για να εκφράσει την αγάπη του προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: