Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Να δεις τι έχω για σ(ι)ένα!!

Να δεις τι έχω για σ(ι)ένα!
Η ώρα της εκδίκησης για τον Ολυμπιακό έφτασε! Οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς να απειληθούν ιδιαίτερα ξεπέρασαν με σκορ 88-81 το εμπόδιο της Γαλατασαράι στο ΣΕΦ στο τελευταίο παιχνίδι του Top-16 της Ευρωλίγκας και εξασφάλισαν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα συναντήσουν, όπως και πέρυσι, την Σιένα.

Αυτή την φορά οι Ιταλοί θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας και οι Πειραιώτες καλούνται να δείξουν ότι έχουν… φυλαγμένο κάτι για την παρέα του Ζήση που πέρυσι τους άφησε εκτός Final-4.

Εξαιρετική απόδοση για την ομάδα του Ίβκοβιτς από τον Βασίλη Σπανούλη που σταμάτησε στους 20 πόντους και μοίρασε 8 ασίστ ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφεραν Πρίντεζης (16 π), Λο (14 π) και Ντόρσεϊ (8 π).

Το πάλεψε στηριζόμενη στα μακρινά σουτ η Γαλατά που όμως έχασε στα μέσα της αναμέτρησης τον Λούκας και μαζί του μεγάλο μέρος της δύναμής της. Διασώθηκε ο Λάκοβιτς με 12 πόντους και ο Άντριτς με 15 αλλά κάθε φορά που οι Τούρκοι γίνονταν απειλητικοί, ο Ολυμπιακός αντιδρούσε εξαιρετικά, ανέβαζε την διαφορά και έφτασε τελικά στην νίκη πρόκριση.

Πλέον, στο δρόμο του υπάρχει η Σιένα. Όπως και πέρυσι… Η διαφορά είναι ότι οι Ιταλοί που είχαν «σπάσει» το πλεονέκτημα έδρας των Πειραιωτών έχουν τώρα το αβαντάζ της έδρας και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να τους «πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα».

Το ματς:

Εκρηκτικό ξεκίνημα

Παρά την μεγάλη κρισιμότητα του αγώνα, ο Ολυμπιακός από το πρώτο λεπτό έβγαλε στο παρκέ τεράστια ενέργεια. Το γρήγορο 7-0 με τον Σπανούλη και τον Ντόρσεϊ να συνεργάζονται άψογα, ζέστανε τον κόσμο στο ΣΕΦ. Η απάντηση της Γαλατασαράι ήρθε δια χειρός Λούκας σε δημιουργία αλλά και εκτέλεση. Πλην του μαρκαρίσματος πάνω στον Αμερικανό γκαρντ, η «ερυθρόλευκη» άμυνα λειτουργούσε συνολικά καλά ενώ επιθετικά ο Σπανούλης έδειχνε ότι είχε έρθει η ώρα για ένα ακόμα μεγάλο δικό του παιχνίδι.

Το 18-8, 4΄πριν το τέλος της πρώτης περιόδου ανάγκασε την Γαλατά να περάσει την μπάλα κοντά στο καλάθι ενώ αμυντικά γύρισε σε ζώνη. Οι «ερυθρόλευκοι» με σωστό διάβασμα των φάσεων και παίζοντας πικ εν ρολ, έφτασαν στο 24-14 στο φινάλε της περιόδου.

Αν είχε και διάρκεια…

Στις πρώτες επιθέσεις της δεύτερης περιόδου, ο Μαχμούτι επέμεινε στην άμυνα ζώνης (2-3) και το «μπλοκάρισμα» στην επίθεση του Ολυμπιακού – με τα πολλά άστοχα σουτ - έριξε την διαφορά στο 26-22. Οι «ερυθρόλευκοι», αμυντικά, είχαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ με τον Αλντεμίρ να ρολάρει ωραία πάνω στον Χάινς και να δίνει πόντους στην τουρκική ομάδα.

Με τον Σπανούλη στον πάγκο, ο Ολυμπιακός επιχείρησε να παίξει στην επίθεση με την συνεργασία του Σλούκα με τον Χάινς. Ο Αμερικανός έδωσε πόντους, αν και θα μπορούσε περισσότερους αν ήταν πιο προσεκτικός, με την διαφορά να πηγαίνει ξανά στο +7, 5΄ πριν το ημίχρονο. Η Γαλατά μάζεψε την διαφορά στο 36-33 και ο Ίβκοβιτς στο τελευταίο δίλεπτο έριξε στο παρκέ ξανά Σπανούλη και Πρίντεζη.

Ο αρχηγός των Πειραιωτών πήρε πάνω του δύο πολύ σημαντικές επιθέσεις και οδήγησε ουσιαστικά στο 43-35 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι αν ο Ολυμπιακός είχε και διάρκεια στην απόδοσή του, θα μπορούσε να είχε φτάσει την διαφορά σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.

Ένας… μπελάς λιγότερος

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να παίξει με ηρεμία επιθετικά και σφιχτά στην άμυνα. Η Γαλατά σκόραρε μόνο με σουτ τριών πόντων εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία της «ερυθρόλευκης» άμυνας και έτσι έμενε μέσα στο ματς. Τρία λεπτά μετά την έναρξη της περιόδου, ο Λούκας προσγειώθηκε άτσαλα στο πόδι του Παπανικολάου και τραυματίστηκε, βγήκε εκτός αγώνα και αυτό αποδυνάμωσε την ομάδα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» σε εκείνο το σημείο πάτησαν γκάζι…. Με δύο εξαιρετικές ενέργειες από Σπανούλη και Λο έφτασαν στο 54-43. Ο Λάκοβις απόντος του Λούκας άρχισε να σουτάρει και να σκοράρει μειώνοντας την διαφορά αρκετά. Αμυντικά, ωστόσο, οι Πειραιώτες στηρίζονταν πολύ στην παρουσία του Ντόρσεϊ που με διαδοχικά κοψίματα «έκλεινε» την ρακέτα της ομάδας του. Ο Σλοβένος βλέποντας τους συμπαίκτες να μην μπορούν να πλησιάσουν στο αντίπαλο καλάθι, συνέχισε να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων και έφτασε στο 54-53, 3.30΄ πριν το τέλος.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν σωστή. Έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο, πήρε πόντους και πολύ γρήγορα ανέβασε ξανά την διαφορά στο 64-53, με 10-0 σερί. Το 67-58 στο τέλος της τρίτης περιόδου, έδινε σημαντικό προβάδισμα για την νίκη και την πρόκριση στους «ερυθρόλευκους».

Πώς να το χάσει;

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Γαλατά προσπάθησε να μειώσει με τον γνώριμο τρόπο. Μακρινά σουτ… Δεν ήταν όμως εύστοχη στις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην καταφέρει να απειλήσει. Ο Άντιτς πήρε χρόνο συμμετοχής και επιθέσεις και μάλιστα πρόσφερε κάποιους πόντους στην ομάδα του. Από την άλλη, τα περιφερειακά σουτ των Τούρκων ήταν το μόνο που τους κρατούσε ζωντανούς. Όταν ο Λάκοβιτς δοκίμασε να γίνει… επικίνδυνος, ο Σπανούλης αγρίεψε!

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» με ένα τρίποντο, ένα κλέψιμο και έναν εύστοχο αιφνιδιασμό, ανέβασε την διαφορά και έδειξε στην Γαλατά ότι δεν θα άφηνε το ματς να του φύγει. Από εκείνο το σημείο και μετά όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους… Το τελικό 88-81 έδωσε στον Ολυμπιακό νίκη και πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 24-14, 43-35, 67-58, 88-81

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 9 (2 κοψ), Άντιτς 8 (6 ριμπ), Σπανούλης 20 (8 ασ, 4 κλ), Ντόρσεϊ 8 (κοψ), Παπαδόπουλος 3, Κέσελ, Πελεκάνος, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 3, Μάντζαρης 3, Σλούκας 4, Λο 14

Γαλατασαράι (Μαχμούτι): Σιπ 12 (3 τρ), Λάκοβιτς 12 (2 τρ), Κοκσάλ, Σούμπερτ 11 (3 τρ), Άντριτς 15 (6 ριμπ), Γιλντιρίμ 2, Αλντεμίρ 10, Λούκας 13 (1 τρ), Αρσλάν 3, Οζέρ 3, Σάβοβιτς

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: