Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Οκτώ εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο!!

Οκτώ εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο
Μεγαλύτερο κάθε προσδοκίας αποδεικνύεται ότι είναι το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στον ελλαδικό χώρο.
Στις τρεις μετά το μεσημέρι εξέπνευσε η σχετική προθεσμία και, όπως έγινε γνωστό, συνολικά οκτώ  μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.


Αιτήσεις συμμετοχής, συγκεκριμένα, κατέθεσαν οι εταιρίες :  

1)    TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2)    DOLPHIN GEOPHYSICAL

3)    ION GEOPHYSICAL CORPORATION

4)    SPEC PARTNERS LTD

5)    CGGVERITAS

6)    PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7)    SPECTRUM GEO LIMITED

8)    FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS


Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσει άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρουκαι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα 15 - 20 ετών η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 10 - 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε 400 - 500 εκατ. βαρέλια.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προκηρυxθεί διαγωνισμοί για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκωλο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν  για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.
πηγή :protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: