Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Εγώ πληρώνω τα… πόδια που αγαπώ!!

Εγώ πληρώνω τα… πόδια που αγαπώ!
Σύμφωνοι! Τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα, μέσω της θρυλικής Masia, έχει καταφέρει να βγάλει ένα… καράβι παίκτες που και στο τόπι μιλάνε και τίτλους (και φράγκα πολλά) φέρανε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες δεν γίνονται λάθη, και τα δικά τους οι Καταλανοί τα έχουν πληρώσει ακριβά. Με αφορμή τη μεταγραφή του Τζόρντι Άλμπα, το sport-fm σας θυμίζει τις περιπτώσεις που ανάγκασαν τους «μπλαουγκράνα» να ξηλωθούν για να αποκτήσουν κάτι που κάποτε ήταν δικό τους.

Ξεκινάμε από την τελευταία περίπτωση, αυτή του ακραίου μπακ που αγόρασε η ομάδας της Βαρκελώνης από τη Βαλένθια. Γνήσιο τέκνο της Καταλονίας ο Τζόρντι Άλμπα, γεννήθηκε στο L'Hospitalet, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη αυτής της αυτόνομης περιοχής και δεν άργησε -σε ηλικία μόλις 9 ετών- να ενταχθεί στις Ακαδημίες των «μπλαουγκράνα» από όπου έφυγε το 2005, χωρίς κανείς να βγάλει μαντήλι να… κλάψει. Μετά από ένα σύντομο στην Cornella, μεταπήδησε έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 6.000 ευρώ (!) στη Βαλένθια. Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή. Οι εμφανίσεις του τόσο με τις «νυχτερίδες», όσο και με την εθνική Ισπανίας, ανάγκασαν τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα να καταπιούν τον εγωισμό τους και παράλληλα να ξηλωθούν κανονικά προκειμένου να τον αποκτήσουν.

Κόστος του «μας συγχωρείτε, λάθος»: 14.000.000 ευρώ.

Τι έχασαν το διάστημα που δεν τον είχαν: Ενδεχομένως το περσινό πρωτάθλημα στην Ισπανία, ίσως ακόμη και αυτό το Champions League. Η περιπέτεια με την υγεία του Αμπιντάλ και το γεγονός ότι Αντριάνο και Μάξουελ δεν είναι και τα καλύτερα αριστερά του κόσμου, ανάγκασαν τον Γκουαρντιόλα να αλλάξει ακόμη και το σύστημα και να παίξει με τρεις κεντρικούς. Την ίδια ώρα ο Άλμπα έκανε τρομερή σεζόν στη Βαλένθια και ήταν σίγουρα μεταξύ των κορυφαίων στη θέση του στην Primera Division.




Το πρώτο μεγάλο λάθος της Μπαρτσελόνα πάντως, χρονικά ήταν εκείνο του Ζεράρντ Πικέ. Γέννημα-θρέμμα της Βαρκελώνης και προϊόν της Cantera των Καταλανών, αγωνίστηκε στους «μικρούς» της ομάδας ως αμυντικό χαφ, πριν… τον ξελογιάσει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 χωρίς -μάλιστα- να πληρώσει ούτε ένα ευρώ! Στα χέρια του Σκωτσέζου τεχνικού ο Πικέ μεταμορφώθηκε σε αμυντικό, όχι τόσο καλό πάντως, που να αναγκάσει τον τεχνικό της αγγλικής ομάδας να πει όχι στα 6 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Μπαρτσελόνα για να τον πάρει πίσω μετά από μια τετραετία.

Κόστος του «μας συγχωρείτε, λάθος»: 6.000.000 ευρώ.

Τι έχασαν το διάστημα που δεν τον είχαν: Εδώ οι γνώμες διίστανται. Αν έμενε στη Βαρκελώνη, ίσως να μην άλλαζε ποτέ θέση και επομένως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του. Τουλάχιστον, έγινε ένα σέντερ-μπακ που ξέρει πολύ μπάλα.




Και φτάνουμε ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! Σεσκ Φάμπρεγας, λοιπόν. Το απόλυτο σίριαλ επί σειρά ετών και ο λόγος που κάθε άνθρωπος της Μπαρτσελόνα θα έχει χτυπήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του το κεφάλι του στον τοίχο. Ο δαντελένιος χαφ βρέθηκε για πρώτη φορά στο «Καμπ Νου» με τον παππού του σε ηλικία 9… μηνών, ενώ στα 10 του χρόνια πέρασε της πύλες της Masia. Όσο κι αν προσπάθησαν να κρύψουν από τα μάτια του κόσμου αυτό το παιδί με το σούπερ ταλέντο και τη λατρεία προς τον Πεπ Γκουαρντιόλα, οι Καταλανοί δεν τα κατάφεραν. Στις 11/9/2003 ο 16χρονος τότε Σεσκ βρέθηκε στην Άρσεναλ και υπό τον Αρσέν Βενγκέρ έγινε αυτός που ξέρουμε όλοι. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς, μάγεψε με τις ενέργειές του στο γήπεδο και τελικά εξελίχθηκε συνεχόμενα καλοκαίρια στο απόλυτο σίριαλ. Όλοι καταλάβαιναν πως αργή ή γρήγορα, ο Σεσκ θα γυρνούσε σπίτι του, πράγμα που έγινε το 2011, με το… αζημίωτο βέβαια.

Κόστος του «μας συγχωρείτε, λάθος»: 40.000.000 ευρώ.

Τι έχασαν το διάστημα που δεν τον είχαν: Μια ηγετική προσωπικότητα που στο διάστημα της παρουσίας του στην Άρσεναλ «έγραψε» 57 γκολ και 103 ασίστ. Έναν ποδοσφαιριστή που θα «κούμπωνε» με Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι και την υπόλοιπη παλιοπαρέα και ίσως έκανε την Μπαρτσελόνα ακόμη καλύτερη στο «τάκα-τάκα» την εποχή που το γνωρίσαμε. Τότε που αυτό το σύστημα στο μυαλό των περισσοτέρων δεν ήταν το βαρετό θέαμα της σημερινής εθνικής Ισπανίας, αλλά ένας άλλος τρόπος για να δεις ποδόσφαιρο μιας άλλης διάστασης. Ενδεχομένως, με Φάμπρεγας στα καλά του και την Μπαρτσελόνα επίσης, ακόμη και οι τελευταίοι σκεπτικιστές θα είχαν κατατάξει τους «μπλαουγκράνα» του διαστήματος 2009-2011 στις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών.




Ένα… εξηνταράκι, δηλαδή 60.000.000 ευρώ πλήρωσε η Μπαρτσελόνα για να αποκτήσει τα… πόδια που αγαπούσε, λοιπόν. Αυτό ήταν το κόστος των λαθών της στις τρεις πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τους αγκάλιασε, τους μεγάλωσε και μετά τους είδε να φεύγουν μέσα από τα χέρια της. Τουλάχιστον, οι «μπλαουγκράνα» δεν έπραξαν το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Με την πρώτη ευκαιρία, έστω και ακριβά, πλήρωσε και επανόρθωσε.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: