Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ούνα φάτσα, άλλη… ράτσα!!

Ούνα φάτσα, άλλη… ράτσα
Ομοιότητες και διαφορές Ισπανίας και Ιταλίας, όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

ΜΟΙΑΖΟΥΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιταλία μπορεί να μην είναι στον μηχανισμό στήριξης του ευρώ, όπως η Ισπανία, αλλά είναι θέμα χρόνου οι γείτονες να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Το ιταλικό χρέος ξεπερνάει κατά πολύ αυτό των Ιβήρων, όπου η ανεργία βέβαια είναι σχεδόν διπλάσια. Κοινώς αμφότερες οι οικονομίες των δύο χωρών βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί.

ΓΛΩΣΣΑ
Ομόηχες, ομόριζες. Ενα ουδέτερο αυτί μπορεί να δυσκολευτεί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στις δύο γλώσσες. Και οι δύο έχουν βάση τα λατινικά. Θεωρούνται συγγενικές κι από τις λεγόμενες... τραγουδιστές γλώσσες. Αν κάποιος γνωρίζει ιταλικά, σε πολύ μικρό διάστημα μπορεί να μάθει ισπανικά και το αντίστροφο.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πριν λίγα χρόνια οι Ιταλίδες θα κέρδιζαν εύκολα αυτή τη μονομαχία. Οι Ισπανοί όμως έχουν κάνει... βήματα προόδου σε ό,τι έχει να κάνει με τις γυναίκες τους. Αν κρίνει κανείς από την Αντρέα Ούισχεν , την τελευταία «Μις Ισπανία», καταλαβαίνει ότι οι Ισπανίδες έχουν ανέβει επίπεδο.

ΘΕΡΕΤΡΑ
Μπορεί οι παραλίες της Ιμπιζα να είναι διασημότερες και πιο glamour, αλλά κι αυτές στο Κάπρι της Ιταλίας δεν πάνε πίσω. Το ιταλικό θέρετρο μονοπωλεί τις διακοπές των επωνύμων (και δη των ποδοσφαιριστών) στην Ιταλία. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν επιλέξεις τουριστικό θέρετρο είτε στη μία χώρα, είτε στην άλλη, δεν θα χάσεις.

ΚΟΡΜΟΣ
Ισπανία - Ιταλία, ή αλλιώς Μπαρτσελόνα εναντίον Γιουβέντους. Στην 23άδα των «φούριας ρόχας» υπάρχουν οκτώ παίκτες των «μπλαουγκράνα» (αν συμπεριλάβουμε και τον νεοφερμένο στη Βαρκελώνη, Χόρδι Αλμπα), εκ των οποίων έξι βασικοί. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στη «σκουάντρα ατζούρα», της οποίας ο «κορμός» είναι οι «μπιανκονέρι».




ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Εννοιες αλληλένδετες πολιτική και οικονομία, μα τα πρόσωπα που ασκούν την πρώτη δεν είναι ίδια. Οσο την Ιταλία κυβερνούσε ο δεξιός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τριγυρνώντας σε πάρτι με ημίγυμνες κοπέλες, στην Ισπανία έκανε κουμάντο ο σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Τον διαδέχθηκε επίσης πολιτικό πρόσωπο (Ραχόι-αριστερά), ενώ ο τραπεζίτης Μόντι (δεξιά) είναι ο Ιταλός «Παπαδήμος». Αλλο Μαριάνο, άλλο Μάριο.

ΦΑΓΗΤΟ
Προτιμάτε πάστα ή θαλασσινά; Αφράτη ιταλική πίτσα και σπαγκέτι με λαχταριστές σάλτσες ή μια αχνιστή ισπανική παέγια; Ωραία πιάτα έχουν αμφότεροι οι λαοί, μόνο που οι προτιμήσεις τους είναι διαφορετικές. Παρόμοια τα γευστικά κολλήματα κι αλλού, με τους μεν να κατεβάζουν έναν εσπρέσο κάθε ώρα και στιγμή, τους δε να πίνουν σανγκρία με κάθε ευκαιρία.

ΝΤΥΣΙΜΟ
Εδώ κι αν είναι η μέρα με τη νύχτα. Στιλάτοι και σικάτοι οι Ιταλοί, ναός της μόδας το Μιλάνο, παγκόσμιες διασημότητες τύποι σαν τους Dolce & Gabbana  ή τον Τζιόρτζιο Αρμάνι. Πιο ατημέλητοι οι Ισπανοί, διόλου τυχαία η διεθνής επιτυχία των καταστημάτων Zara με τα πιο casual προϊόντα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Είστε τουρίστας και πάτε, ας πούμε, στη Ρώμη. Θα επισκεφτείτε ασφαλώς το Κολοσσαίο  και την αρχαία Αγορά. Στη Σικελία θα πάτε στους αρχαίους ναούς της Μεγάλης Ελλάδας κοκ. Στην Ισπανία πόλο έλξης προξενούν πολύ πιο πρόσφατα κτήρια. H Sagrada Familia του Γκαουντί, το μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, η Οπερα της Βαλένθια.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
H Serie A έχει απωλέσει ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία και αστέρια προ πολλού. Το ιταλικό πρωτάθλημα στο μπάσκετ από κορυφαίο μέχρι πριν 20 χρόνια, έχει εδώ και καιρό μια σοβαρή ομάδα (Σιένα). Την ίδια στιγμή, οι Ισπανοί σαρώνουν σε κάθε ομαδικό και ατομικό άθλημα. Σας λένε κάτι τα ονόματα Γκασόλ, Ναβάρο, Ναδάλ , Φερνάντο Αλόνσο;

πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: