Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική χρεωκοπία βρίσκεται η Κύπρος
αφού μετά το πρώτο μούδιασμα των Ευρωπαίων από την απόρριψη του σχεδίου
του Eurogroup, χτες, οι Γερμανοί επανήλθαν απαιτώντας το plan B.
Αργά το βράδυ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν,ότι οι Κύπριοι ηγέτες έχουν καταλήξει καταρχήν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και στην έκδοση εθνικού ομολόγου συνδεδεμένου με την αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και οι Ρώσοι από την πλευρά τους πιέζουν στο να μην επιλεγεί η λύση του κουρέματος των καταθέσεων ενώ για να δώσουν ένα επιπρόσθετο δάνειο ,φαίνεται να ζητούν υπέρογκες εγγυήσεις Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα μεταβαίνει στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, κλιμάκιο της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Μιχάλης Σαρρής. Αυτό είναι ίσως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την μεγαλόνησο, το μοναδικό θετικό σημείο που δείχνει ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται από τους Ρώσους είναι και η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρώσει η Ρωσία τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο.
«Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία στην περίπτωση αυτή» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και το Interfax.
«Δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα καταγγελίας της συμφωνίας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες», επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός και προειδοποίησε λέγοντας «Μπορεί να υπάρξουν πολλές, πάρα πολλές συνέπειες». Ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας σειράς οικονομικών κρίσεων.
Όσον αφορά το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είναι και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά, δεν πραγματοποιήθηκε χθες, η συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής.
Εν τω μεταξύ στις συσκέψεις που είχε το κλιμάκιο της τρόικας στην Λευκωσία, ερευνώνται διάφοροι τρόποι σχετικά με την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που προβλέπουν την απαγόρευση εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά» και «κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων τραπεζών γέφυρας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι υπάρχουν σημαντικές ευθύνες για τους χειρισμούς του Προέδρου της Κύπρου με αποτέλεσμα τις τελευταίες ώρες να ασκούνται αφόρητες πιέσεις έτσι ώστε να δεχθεί η Κύπρος τη συμφωνία ,έστω και ελαφρώς τροποποιημένη, από το Eurogroup.
Χαρακτηριστική είναι, η κατά πολλούς εξωφρενική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων «Η Κύπρος έχει μέχρι πρότινος δύο πράγματα τις τράπεζες και παραλίες. Σήμερα πια έχει μόνο παραλίες» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Εν τω μεταξύ, χθες, στο πλαίσιο των διεργασιών για το κυπριακό πακέτο, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για διαμόρφωση ενός «plan b». Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β’ και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. με ίδιους πόρους.
Όμως πληροφορίες, από την γαλλική πρωτεύουσα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κύπρου συνάντησε την καθολική άρνηση του Γάλλου προέδρου να υπάρξει μια άλλη λύση πέρα από αυτή που έχει προτείνει το Eurogroup.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου