Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Στα χνάρια του... Μποσμάν!!

Στην Ισπανία ξεκινάει δικαστική διαμάχη που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων συλλόγων-παικτών όπως τις ξέρουμε σήμερα. Στις 7 του περασμένου Μαρτίου, σε μία αίθουσα του δικαστικού μεγάρου της Ταραγόνα, η προεδρεύουσα Βερόνικα Ολέ Σεσέ έβγαλε μία περίεργη απόφαση. Ηταν μία ετυμηγορία που τότε κανένας δεν πήρε στα σοβαρά στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, αλλά που μπορεί -όχι και τόσο εύκολα είναι η αλήθεια- να αποτελέσει ιστορικό σημείο καμπής για το άθλημα όσο και ο «Νόμος Μποσμάν». Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται ως αφετηρία για να αλλάξει τις σχέσεις εργασίας που διέπουν τους συλλόγους και τους παίκτες.
Τότε λοιπόν η αξιότιμη Δόνα Σεσέ απεφάνθη πως η τοπική Χιμνάστικ Ταραγόνα είχε κάθε δικαίωμα μετά τον υποβιβασμό της στην τρίτη τη τάξη κατηγορία, να μειώσει μονομερώς τους μισθούς των Ρομπέρτο Περαγόν και Ροδρίγο Χιμένο. Η αιτιολογία ήταν πως πλέον τα έσοδα της ομάδας θα ήταν λιγότερα και πως οι ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να τη βοηθήσουν να σωθεί. Οπότε την επόμενη χρονιά θα εισέπρατταν λιγότερα.
Οπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω άδικη (μιας και δεν υπήρχε τέτοια ρήτρα στα συμβόλαια των δύο παικτών) απόφαση εξόργισε το συνδικάτο των ποδοσφαιριστών στην Ισπανία (AFP), καθώς από εδώ και στο εξής όποια ομάδα υποβιβάζεται, θα μπορεί να κάνει το ίδιο στους δικούς της «εργαζόμενους». Η AFP λοιπόν βγήκε στην αντεπίθεση και ετοιμάζεται να οδηγήσει εκείνη όλους τους συλλόγους σε μία μεγάλη δικαστική μάχη για την κατάργηση του νόμου 1.006. Εκείνου δηλαδή που ορίζει τις ειδικές σχέσεις, τα συμβόλαια και τις ρήτρες αποδέσμευσης που υπάρχουν στο ισπανικό ποδόσφαιρο.
Το συνδικάτο ισχυρίζεται πω από τη στιγμή που ο σύλλογος έχει το δικαίωμα να φέρεται όπως κάθε άλλη εταιρεία ανεξαρτήτως χώρου, τότε και οι ποδοσφαιριστές-εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν τις ίδιες ευκολίες κινήσεων με κάθε άλλο εργαζόμενο. Τι σημαίνει αυτό σε πιο απλή γλώσσα; Οτι ο κάθε παίκτης θα μπορεί απλά 15 ημέρες πριν την αποχώρηση του να ειδοποιεί την ομάδα του και να την... κάνει για άλλες πολιτείες. Οτι δεν θα υπάρχουν συμβόλαια και ότι θα καταργηθούν οι τεράστιες ρήτρες αποδέσμευσης.
Φανταστείτε λοιπόν να περάσει κάτι τέτοιο και να βγει αύριο ο Μέσι, ο Κριστιάνο και κάθε άλλος και να πει πως βαρέθηκε και φεύγει για άλλη ομάδα σε δύο βδομάδες. Αναμφίβολα θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα όπως το ξέρουμε σήμερα και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο status quo θα ξεφυτρώσει στην θέση του. Το σίγουρο είναι πως αυτό το σενάριο εξακολουθεί να φαντάζει εξωγήινο. Θυμηθείτε όμως και την ταινία «Η Ρένα είναι οφσάιντ», υπήρχε άραγε κανείς εκείνη την εποχή που να μπορούσε να διανοηθεί πως σε μία ομάδα θα έπαιζαν 11 αλλοδαποί;
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: