Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η κατηφόρα της Μπόκα!!

Η Μπόκα Τζούνιορς ολοκλήρωσε την χειρότερη σεζόν της ιστορίας της και ο ball boy Θοδωρής Βασίλης εξηγεί γιατί η ομάδα δεν θα σηκώσει κεφάλι αν δεν υπάρξει πλάνο.
Η Μπόκα ταξιδεύει στη Μεντόσα για να αντιμετωπίσει την Γοδόι Κρουζ για την τελευταία αγωνιστική του Torneo Final με μοναδικό στόχο να πάρει ένα βαθμό ώστε να μην τερματίσει για πρώτη φορά στα 108 χρόνια ζωής της στην τελευταία θέση! Το 1-1 δίνει την δυνατότητα στους «χενέισες» να φτάσουν τους 18 βαθμούς και να αφήσουν ουραγό την Ουνιόν.                                                     
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το χειρότερο εξάμηνο της ιστορίας του συλλόγου με την ομάδα του Κάρλος Μπιάνκι να αποτυχαίνει οικτρά και στις τρεις διοργανώσεις που έλαβε μέρος (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιμπερταδόρες). Έτσι, η επιστροφή των Κάρλος Μπιάνκι και Χουάν Ρομάν Ρικέλμε στο σύλλογο συνδυάστηκε με την απόλυτη καταστροφή.
Η μεγάλη επιστροφή
Το Δεκέμβριο του 2012 η διοίκηση της Μπόκα αποφασίζει να επαναφέρει πίσω τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία της τον Κάρλος Μπιάνκι σε μία προσπάθεια να σταματήσει την συσσωρευμένη γκρίνια που υπήρχε από τον κόσμο για μία αποτυχημένη σεζόν. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και αυτή του Ρικέλμε για να ανεβάσει την ψυχολογία στα ουράνια. Ο κόσμος με το δίδυμο Μπιάνκι-Ρικέλμε ονειρευόταν μεγαλεία.
Καταδικασμένη από την αρχή
Η αλήθεια όμως δεν ήταν έτσι και όπως είχαμε γράψει και πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν ήταν. Η επιστροφή του Ρικέλμε έφερε ξανά στην επιφάνεια το άσχημο κλίμα στα αποδυτήρια, αφού είναι κοινό μυστικό ότι τα αποδυτήρια είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα τους Ρικελμικούς (Κλεμέντε, Βιάτρι, Έρμπες, Σάντσες Μίνιο) και τους αντι-Ρικελμικούς (Οριόν, Σομόσα, Σίλβα, Μαρτίνες).
Ο Μπιάνκι είχε κάνει το βασικό μέρος της προετοιμασίας και είχε σχεδιάσει μία ομάδα χωρίς τον Ρικέλμε και η επιστροφή του 35χρονου πλέουν αστέρα ανάγκασε τον πολύπειρο τεχνικό να αλλάξει τα πλάνα του. Άλλωστε δεν γίνεται να μην παίζει ο Ρικέλμε.
Επίσης, οι μεταγραφές δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου και ειδικότερα ο «Μπουρίτο» Μαρτίνες ο οποίος ήρθε από την Κορίνθιανς με στόχο να δώσει απαντήσεις και να δείξει ότι παραμένει ο παίκτης που εντυπωσίασε με την Βελέζ, ενώ τα άλλα αποκτήματα ήταν όλοι τους μέτριοι παίκτες που λύγισαν υπό το βάρος της φανέλας δείχνοντας ανίκανοι να σηκώσουν την πίεση της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλύτερος παίκτης της ομάδας ήταν ο Αγουστίν Οριόν δείχνοντας γιατί είναι ο κορυφαίος πορτιέρο στην Αργεντινή αλλά και γιατί θα είναι εκτός απροόπτου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.      
 Ο κορμός αυτής της Μπόκα (Ρικέλμε, Ερβίτι, Σομόσα, Κλεμέντε Ροντρίγκες, Σαντιάγκο Σίλβα) ήταν αρκετά μεγάλος ηλικιακά κάτι που φάνηκε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τέλος, ο ίδιος ο Κάρλο Μπιάνκι έδειξε ότι επτά χρόνια απουσίας από τους πάγκους ήταν πάρα πολλά και η κατάσταση στον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα δεν ήταν όπως τον είχε αφήσει και αυτό επηρέασε την δουλειά του.
Το θέμα που καίει και τρώει την ομάδα
Αν νομίζει κανείς ότι τα χειρότερα πέρασαν μάλλον είναι γελασμένος. Το βασικότερο πρόβλημα της Μπόκα Τζούνιορς είναι τα αποδυτήρια και ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και η ειδική μεταχείριση που έχει. Είναι γνωστό ότι οι παίκτες έχουν χωριστεί στα δύο αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Και αν επί Φαλσιόνι πολλοί έκαναν τα στραβά μάτια αφού γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος τεχνικός δεν μπορούσε να επιβληθεί σε κανέναν, πολλοί θεωρούσαν ότι μία προσωπικότητα σαν τον Μπιάνκι θα μπορούσε να επιβληθεί κάτι που δεν έγινε ποτέ με συνέπεια όλη αυτή η ιστορία να επηρεάσει την ομάδα αρνητικά. 
Αρκετοί ποδοσφαιριστές θεωρούσαν ότι ο πολύπειρος τεχνικός έκανε τα στραβά μάτια όταν το απόλυτο είδωλο της ομάδας καθυστερούσε στις ομιλίες της τεχνικής ηγεσίας και στην ανάλυση των αντιπάλων, την ώρα που όταν κάποιος παίκτης από την άλλη πλευρά αργούσε γινόταν ολόκληρο θέμα.
Ένα άλλο γεγονός που συντέλεσε ώστε τα αποδυτήρια να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα ήταν το γεγονός ότι ο 63χρονος τεχνικός αποφάσισε να δώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Ρικέλμε, παρότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Οριόν είχε χριστεί κάπτεν για την σεζόν.
Επίσης, στην διοίκηση δεν έχουν συγχωρέσει ακόμα το γεγονός της ξαφνικής αποχώρησης του Ρικέλμε από την ομάδα μετά τον χαμένο τελικό του Λιμπερταδόρες του 2012 όπως και της ξαφνικής επανόδου του στην ομάδα τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από έξι μήνες απραξίας και παρά τις όποιες προσπάθειες της διοίκησης να τον πείσουν να παραμείνει όταν ο ίδιος είχε αποφασίσει ότι δεν μπορούσε να προσφέρει άλλο.
Ποια ήταν η απάντησή του Ρικέλμε σε όλες αυτές τις κατηγορίες; Δημόσια απολογία σε κόσμο, συμπαίκτες και διοίκηση παίρνοντας πάνω του όλη την ευθύνη για την άσχημη πορεία της ομάδας κατά το διάστημα της απουσίας του δείχνοντας ότι παραμένει ηγέτης και δεν φοβάται να εκτεθεί στα δύσκολα. Τότε μάλιστα ο ίδιος δημόσια είχε δηλώσει ότι όποιος έχει κάτι να του πει ή έχει κάποιο παράπονο να εκφράσει να το κάνει, αλλά κανένας δεν τόλμησε να μιλήσει ούτε από την πλευρά των ποδοσφαιριστών αλλά ούτε και κάποιος από την διοίκηση.
Η επόμενη ημέρα  
Θα περίμενε κανείς από την διοίκηση να δείξει πυγμή και να έχει μία σταθερή άποψη και γραμμή την οποία θα την εφαρμόσει κιόλας. Αντίθετα, για άλλη μία φορά δείχνει να φοβάται να τολμήσει. Πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει απο-Ρικελμοποίηση και η ομάδα να μπει σε μία νέα εποχή απαλλαγμένη από διχόνοιες και προβλήματα του παρελθόντος.
Ήδη μία ολόκληρη ενδεκάδα αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Ουστάρι, Σόσα, Σελάι, Μπουρντίσο, Κλεμέντε, Αλμπιν, Σομόσα, Ερβίτι, Ακόστα, Σίλβα, Βιάτρι δεν πρόκειται να είναι παίκτες της Μπόκα τη νέα σεζόν με ορισμένους από αυτούς να έχουν βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.  
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι με εξαίρεση τους Κλεμέντε και Βιάτρι, η πλειοψηφία των παικτών που αποχωρούν ανήκουν στο γκρουπ που είχε ξεκινήσει την επανάσταση κατά του Ρικέλμε.
Και σαν να μην έφτανε αυτό οι υποψήφιοι παίκτες να τους αντικαταστήσουν είναι παίκτες που δίπλα στον Ρικέλμε έφτιαξαν το όνομά τους και ανέβηκαν επίπεδο, παίκτες όπως οι Γκάγκο, Κάτα Ντίας, Κάνχελε.
Καταλαβαίνει κανείς ότι στο σύλλογο δεν υπάρχει πλάνο για την επόμενη ημέρα, μία ημέρα που θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το μέλλον της ομάδας. Όλοι γνωρίζουν την αξία του Ρικέλμε ακόμα και στα 35 του μπορεί να οδηγήσει τους «χενέισες» ξανά στην κορυφή, όπως έδειξε και κόντρα στην Κορίνθιανς στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες αποκλείοντάς την μόνος του μέσα στην Βραζιλία. Ο Ρικέλμε είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα της Μπόκα (δεν το λέμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι οπαδοί της που τον έχουν πιο ψηλά και από τον Μαραντόνα) και θα πρέπει στην διοίκηση να αποσαφηνίσουν τι θέλουν. Μία Μπόκα με Ρικέλμε ή χωρίς.
Ότι και να αποφασίσουν πάντως, θα πρέπει να στηρίξουν την ομάδα, γιατί το πρωτάθλημα Inicial που ξεκινάει είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και θα πρέπει να συγκεντρωθούν βαθμοί αφού διαφορετικά στο τουρνουά Final θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ειδική βαθμολογία της παραμονής. Και οι υποβιβασμοί των άλλων δύο μεγάλων θρύλων της χώρας των Ρίβερ Πλέιτ και Ιντεπεντιέντε είναι ακόμα νωποί.  
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: