Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Πάρε τους επόμενους εκατομμυριούχους...!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος καταθέτει την άποψή του για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού μετά την μεταγραφή του Κώστα Παπανικολάου.
Υποδείξεις δεν χρειάζονται σε κανέναν, άλλωστε στην Ελλάδα ο καθένας ξέρει πολύ καλά να κάνει τη δουλειά του άλλου. Σπανίως, ξέρει να κάνει και τη δική του... Ομως οι τελευταίες εξελίξεις στον Ολυμπιακό δίνουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Πριν από όλα, να συγχαρούμε τον Κώστα Παπανικολάου γιατί πρωταγωνίστησε στην μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού στο μπάσκετ. Ενας Ελληνας 23 ετών, ένας μπασκετμπολίστας που πρωταγωνιστεί ήδη στο πιο ψηλό επίπεδο, θα συνεχίσει σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός είναι κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα στο μπάσκετ, όμως τα οικονομικά του δεδομένα δεν γίνεται να συγκριθούν την τελευταία τριετία με της  «Μπάρτσα». Διότι οι Καταλανοί έχουν τριπλάσιο μπάτζετ από τον πρωταθλητή Ευρώπης.
Την άποψή μας για την υπόθεση του  «Παπ» την είχαμε εκφράσει πριν καν ανακοινωθεί η συμφωνία με τίτλο «ουδέν κακό, αμιγές καλού».  Δεν αλλάζει κάτι, απλά να προσθέσουμε κάτι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα «προδοσίας» από τον Παπανικολάου. Τέτοια πρόταση κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρνηθεί, όσο κι αν έχει δεθεί με την ομάδα του. Και ο Ολυμπιακός, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ήταν υποχρεωμένος να αφήσει τον Παπανικολάου να κάνει το επόμενο βήμα. Το δε διαζύγιο, ήρθε με τέτοιο τρόπο, που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για να ξανασυναντηθούν ομάδα και παίκτης τα επόμενα χρόνια.
Ομως πλέον το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι η επόμενη μέρα. Η... «λαϊκή» απαίτηση είναι να δοθούν τα 2 εκ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν σε έναν παίκτη! Για παράδειγμα στον Λίνας Κλέιζα, που είναι ελεύθερος. Είναι, όμως, άλλο πράγμα ο «λαϊκισμός» και άλλο η πραγματικότητα.
Φαντάζεστε να δοθούν 2 εκ ευρώ σε έναν παίκτη που έπαιξε πάλι στον Ολυμπιακό και πήρε μόνο ένα Κύπελλο και να υπάρχουν στην ομάδα παίκτες με λιγότερα χρήματα και έχουν πάρει 2 ευρωλίγκες και πρωτάθλημα; Δεν θα αλλάξουν αυτόματα οι ισορροπίες; Δεν θα υπάρχουν δικαίως παράπονα; Αφήστε που ο Κλέιζα δεν είναι ακριβώς ο ίδιος παίκτης με αυτόν που έφυγε το 2010, έχει μεσολαβήσει ένας σοβαρός τραυματισμός.
Βέβαια δεν είναι μόνο ο Κλέιζα. Είναι καθαρά θέμα προσέγγισης. Εχουν περάσει οι εποχές που ο Ολυμπιακός έδινε 2 εκ. ευρώ για έναν παίκτη, πλέον μόνο ένας δικαιούται να παίρνει τόσο πολλά: ο Βασίλης Σπανούλης. Εχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η ομάδα κερδίζει, όχι ένας παίκτης. Και αυτής της ομάδας ηγείται ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων».
Πάμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον και χρόνο και χρήμα για να κάνει την καλύτερη επιλογή. Δεν χρειάζεται βιασύνη, ούτε είναι υποχρεωτικό να πάρει τον Μος ή τον Ινγκλις. Χρειάζεται ψάξιμο, γιατί επιλογές στη θέση «3» υπάρχουν πάρα πολλές. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν  «κλείσει» πλέον όλες τις άλλες θέσεις, αν δεν είχε προκύψει η πώληση Παπανικολάου θα ήταν πλήρεις και στη θεωρία καλύτεροι σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Κυρίως στην φροντ λάιν. Ο Μπέγκιτς είναι καλύτερος του Πάουελ, ο Σίμονς του Σερμαντίνι και μόνο στη σύγκριση Ντάνστον - Χάινς ο Ολυμπιακός φαίνεται χαμένος. Ολα αυτά όμως είναι θεωρητικά.
Στο «4» ο Πέτγουεϊ μπορεί να δώσει πράγματα που σε διάρκεια δεν έκανε ο Αντιτς, η περιφέρεια έμεινε ίδια, άρα το ερωτηματικό είναι ο αντί-Παπανικολάου. Και βέβαια το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ότι έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό η χημεία της ομάδας, συνεπώς χρειάζεται δουλειά. Ο Μπαρτζώκας έχει άλλο ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά του.
Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό. Ο Ολυμπιακός έχει και χρόνο και χρήμα να ψάξει για σμολ φόργουορντ, αλλά πέρα τούτου έχει μια χρυσή ευκαιρία να επενδύσει ένα μεγάλο μέρος από το 1.5 ευρώ που πήρε από την  «Μπάρτσα». Να αγοράσει φτηνά και να δημιουργήσει τους επόμενους εκατομμυριούχους. Ο Χάινς και ο Παπανικολάου έγιναν εκατομμυριούχοι μετά τον Ολυμπιακό, συνεπώς τον δρόμο τον ξέρουν οι «ερυθρόλευκοι». Δεν έχουν παρά να στραφούν στην ελληνική αγορά και να πάρουν τον επόμενο Παπανικολάου, τον επόμενο Σλούκα, τον επόμενο Μάντζαρη ή Κατσίβελη. Παίκτες με ταλέντο υπάρχουν, όχι μόνο στη Νέων που έμαθαν όλοι, αλλά και στην Εφήβων και στην Παίδων. Είναι προτιμότερο τα περισσότερα λεφτά να επενδυθούν σε ταλέντα και ο Ολυμπιακός να έχει συνέπεια και συνέχεια στο πρότζεκτ του, παρά να ξοδευτούν μόνο σε μία μεταγραφή. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκτηθεί καλός σμολ φόργουορντ στη θέση του Παπανικολάου...
ΥΓ: Το πιο αστείο που μπορεί να γραφτεί είναι ότι οι Αγγελόπουλοι έβγαλαν λεφτά από το 1.5 εκ που πήραν από τον Παπανικολάου...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: