Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σεμνή τελετή και γκαντεμιά!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για το «κόκκινο εξπρές» του πρωταθλήματος με υπομονετικό, μεστό, αφοπλιστικό παιχνίδι στο «Γεντί Κουλέ» που εξελίχθηκε σε άνετη πρόβα Champions League, αλλά και τη χοντρή ατυχία με το πλήγμα Σαβιόλα
Με στωικότητα ευρωπαϊκής βραδιάς, σοβαρό, πειθαρχημένο και ιδιαίτερα μελετημένο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός εφήρμοσε επιθετική «εγκράτεια» στο αρχικό ημίωρο του ματς.
Κι αφού άφησε τον ΟΦΗ να… σκάσει από την «ενοχλητική» πίεση στα όρια της «ερυθρόλευκης» περιοχής και τους ασφυκτικά κλειστούς διαδρόμους από το πρώτο σφύριγμα της αναμέτρησης, τον «χτύπησε» επαγγελματικά και καίρια.
Αυτό ήταν το απλό περίγραμμα του αγώνα της Κρήτης, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά «μάχης» μόλις στο 1/3 του, αφού η συνέχεια ήταν μια εξέλιξη από τις γνωστές, διαδικαστικής χροιάς νίκης των πρωταθλητών σε ακόμα μία δύσκολη αποστολή τους.
Το «κόκκινο εξπρές» εξακολούθησε να προελαύνει με… υπερηχητικές ταχύτητες, περνώντας από ακόμα μία δύσκολη έδρα, εκεί όπου δεν κέρδισαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός και που «έσπασε» για μόλις δεύτερη φορά στην τρέχουσα σεζόν, ενώ ο «σπιτονοικοκύρης» της προερχόταν από νταμπλ σερί νικών στο πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός δεν ίδρωσε καν για να φύγει νικητής από το Ηράκλειο, καθώς ανάγκασε τους γηπεδούχους να μείνουν μακριά από την εστία του Ρομπέρτο, ο οποίος πέρασε ένα από τα ευκολότερα φετινά του απογεύματα.
Αξιοσημείωτο ότι ο ΟΦΗ απείλησε υπό κάποιες προϋποθέσεις για πρώτη φορά στο 77ο λεπτό.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καθολική κυριαρχία η οποία εκφράστηκε με ποσοστό πάνω από 70% κατοχή μπάλας, υποδειγματική κυκλοφορία μπάλας και ήταν εντυπωσιακά μεστοί στο παιχνίδι τους.
Οι τελικές τους δεν ήταν τόσο πολλές όσο άλλες φορές, αλλά ήταν «καλές» και ουσιώδεις, αφού όποτε συνδυάστηκαν επαρκώς και μπήκαν στην περιοχή του ΟΦΗ, ο Φερνάντες… μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του.
Τα τρία από τα τέσσερα γκολ των πρωταθλητών ήταν απόρροια οργανωμένης επίθεσης και υποδειγματικής εφαρμογής passing game και αυτοματισμών.
Στοιχεία που τα «πρόβαραν» με ευκρίνεια και ιδιαίτερη ικανότητα/αποτελεσματικότητα ενόψει της ιστορικής ευρωπαϊκής μάχης της Τρίτης, όταν και θα απαιτηθεί πολύ υπομονή, συνεχή αυτοσυγκέντρωση και όσο το δυνατό περισσότερες πάσες προκειμένου να αποσυντονιστεί η Γιουνάιτεντ.
Οι κορυφαίοι στο κορυφαίο ματς του ‘14
Στο καλύτερο, πέρα πάσης αμφιβολίας παιχνίδι του Ολυμπιακού – ο οποίος παρατάχθηκε αλλαγμένος κατά τα 8/11 σε σχέση με τον αγώνα της περασμένης εβδομάδας σε ένα διευρυμένο rotation που δεν συνηθίζεται είναι αλήθεια από τον προπονητή του -0 σ’ αυτό το δίμηνο του 2014, τεράστια ήταν η συνεισφορά του Αριέλ Ιμπαγάσα.
Ο αρχηγός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο αρχικό σχήμα και ήταν ο κλασικός «στρατηγός», ο εκφραστής της ηρεμίας και της θαυμάσιας οργάνωσης του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας.
Συμπαραστάτες του, με εξαιρετική απόδοση και αυτοί:
- Ο Τζόελ Κάμπελ (πάλι έδωσε ασίστ στη φάση του 0-2) που ήταν «αέρινος» και «σφαιράτος», ο πιο κινητικός επιθετικός του Ολυμπιακού.
Ο Πάουλο Μασάντο ο οποίος έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του, με τη μορφή του να δεσπόζει στην ανασταλτική δράση της μεσαίας γραμμής, ενώ σκόραρε και για πρώτη φορά έξω από το Καραϊσκάκη.
Και, φυσικά, ο σκόρερ της βραδιάς, ο Μάρκο Σέποβιτς, του οποίου το χατ τρικ σε τρεις τελικές προσπάθειες, πιστοποιεί με το καλύτερο τρόπο την άνεση του να βρίσκει δίχτυα.
Έχω ξαναγράψει ότι εφόσον ο Σέρβος δουλέψει τα τελειώματά του, μπορεί να εξελιχθεί σε «εκτελεστή» του Ολυμπιακού στο μέλλον. Το «μύρισμα» του γκολ τον χαρακτηρίζει πάντως…
Ο Μίτσελ θα πρέπει να είναι σίγουρα ικανοποιημένος από την επανεμφάνιση του Χοσέ Χολέβας (έδωσε το 3ο γκολ στον Σέποβιτς) τον οποίο προορίζει για βασικό στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ, οπότε του ήταν απαραίτητη η ψυχολογία ενός πολύ καλού ματς παραμονές της σπουδαίας ευρωπαϊκής αναμέτρησης.
Όπως και για ακόμα μία φορά από τον διαρκώς ανεβασμένο Αβραάμ Παπαδόπουλο, που επιτέλους, επιστρέφει σιγά σιγά στον παλιό καλό εαυτό του.
Παραφωνία της βραδιάς ο τραυματισμός του Χαβιέ Σαβιόλα, σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός πλην Champions League έχει ενώπιον του και τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ.
Η απώλεια του Αργεντινού είναι «γκαντεμιά» για τους «ερυθρόλευκους» - ειδικά ενόψει Γιουνάιτεντ – αφού θα στερηθούν την εμπειρία του και το… γκελ του ονόματος του σε ένα τέτοιο ματς που οι προσωπικότητες παίζουν ειδικό ρόλο.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: