Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η τελευταία πτήση του Κόνδορα!!

Η τιμωρία του Σουάρες συνεχίζει να διχάζει, η Ουρουγουάη αποκλείστηκε και ο Θάνος Σαρρής θυμάται την περίπτωση του Χιλιανού τερματοφύλακα Ρομπέρτο Ρόχας, του οποίου την καριέρα έκοψαν η FIFA και ένα ξυράφι.
«Είμαστε όλοι Σουάρες». Με αυτό το μότο οι Ουρουγουανοί στήριξαν με κάθε τρόπο τον παίκτη της Εθνικής τους μετά την τιμωρία των εννιά αγώνων και των τεσσάρων μηνών του Λουιζίτο, λόγω του δαγκώματος στον Κιελίνι. Από μάσκες, μέχρι επιγραφές σε λεωφορείο και τη φανέλα του να.. περιμένει στα αποδυτήρια κανονικά πριν το παιχνίδι με την Κολομβία. Η τιμωρία του στράικερ της Λίβερπουλ φαντάζει εξοντωτική, ωστόσο μπροστά στην ποινή που είχε δεχθεί ο Χιλιανός Ρόχας ήταν χάδι...
Ο τερματοφύλακας Μπράβο της Χιλής λίγο έλειψε να γίνει ο ήρωας του Μινεϊράο στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, όπου η ομάδα του λύγισε στα πέναλτι. Σε ένα άλλο ματς με τη Σελεσάο, στο θρυλικό Μαρακανά πριν από 25 χρόνια, ο Ρόχας έμελλε να γίνει ήρωας αλλά για διαφορετικό λόγο.
Οι εξέδρες του θρυλικού γηπέδου δονούνταν από τους 130.000 οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί για το ματς με τη Χιλή.  Η πρόκριση για το Μουντιάλ τότε στη Λατινική Αμερική γινόταν σε ομίλους και η ομάδα του Ρόχας ήθελε μόλις έναν βαθμό για να προκριθεί. Η Σελεσάο, απον την πλευρά της, ήθελε νίκη και δεν σκεφτόταν καν ότι θα μείνει εκτός τελικής φάσης. Το κλίμα όμως είχε δημιουργεί και από το πρώτο ματς στο Σαντιάγο, που είχε λήξει ισόπαλο 1-1.
Ο συγγραφέας Φερνάντο Ντουάρτε το περιγράφει στο βιβλίο του «Six Games that Shook the World Cup» ως εξής: «Οι Χιλιανοί έσπασαν όσους κανονισμούς μπορούσαν, έγραφαν απειλητικά μηνύματα στον πίνακα και είχαν ανθρώπους του Πινοσέτ γύρω από τον αγωνιστικό χώρο για να δημιουργήσουν κλίμα στους Βραζιλιάνους». Δύο χρόνια πριν από εκείνο το παιχνίδι, η «κόκκινη» είχε νικήσει με 4-0 τη Σελεσάο και γενικότερα βρισκόταν σε μια εποχή όπου έδειχνε πολύ δυνατή. Ήταν πανέτοιμη να προκριθεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1982.
Ο Ρομπέρτο Ρόχας ήταν 29 ετών. Στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Το 1987 η Χιλή είχε βγει δεύτερη στο Κόπα Αμέρικα και εκείνος είχε αναδειχθεί καλύτερος τερματοφύλακας, παίρνοντας το παρατσούκλι «Κόνδορας». Η εξαιρετική εκείνη παρουσία του του είχε εξασφαλίσει και τη μεταγραφή του από την Κόλο Κόλο στη Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Το όνομά του είχε ακουστεί για τη Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ ήταν με διαφορά ο καλύτερος τερματοφύλακας στη χώρα του. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1989, όμως, ο Κόνδορας έκανε την τελευταία του πτήση. Το ματς είχε φτάσει στο 70' και η Βραζιλία νικούσε 1-0. Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά «ζεστή» και η Χιλή απειλούταν με αποκλεισμό. Ξαφνικά, από την κερκίδα εκτοξεύεται μια φωτοβολίδα, που σκάει δίπλα στον Ρόχας.

Εκείνος πέφτει κάτω σφαδάζοντας. Φέρνει τα γάντια στο πρόσωπό του και σηκώνεται γεμάτος αίμα. Η εικόνα του Χιλιανού τερματοφύλακα ταξίδεψε σε όλες τις τηλεοράσεις. «Ήμουν εννιά χρονών. Όλοι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι επειδή αν χάναμε θα αποκλειόμαστε για πρώτη φορά από το Μουντιάλ. Όταν είδα τη φωτοβολίδα και μετά τον ματωμένο τερματοφύλακα, ήξερα ποιες θα είναι οι συνέπειες», τονίζει ο Ζόρζε Ρέζιο, αθλητικός δημοσιογράφος από τη Βραζιλία. Στο Σαντιάγο ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος για την αντιαθλητική συμπεριφορά των αντιπάλων. Έφτασε μέχρι την πρεσβεία της Βραζιλίας. Οι παίκτες με το επιτελείο πήγαν τον αιμόφυρτο τερματοφύλακα στα αποδυτήρια. Ήταν έξαλλοι.  Ο Πάτο Γιάνες στράφηκε στο πλήθος και ξεκίνησε τις χειρονομίες. Οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο. Το ματς διεκόπη και όλοι περίμεναν την επανάληψή του ή την κατακύρωσή του υπέρ της Χιλής.

Ο Ρόχας, όμως, δεν άντεξε. Λίγες βδομάδες αργότερα κι ενώ εξεταζόταν λεπτομερώς το υλικό από τις τότε κάμερες τις φωτογραφικές μηχανές και τις αναφορές, η FIFA κατάφερε να ανακαλύψει την απάτη. Και η εφημερίδα Tercera βγήκε με πρωτοσέλιδο τον «Κόνδορα» και τη λέξη «ένοχος». «Κόπηκα μόνος μου στο Μαρακανά», παραδέχθηκε, αφού δεν άντεχε να κουβαλάει άλλο το ένοχο μυστικό του. Ποιο ήταν αυτό; Πριν βγει από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο έκρυψε στο ένα γάντι του ένα ξυράφι. Γνωρίζοντας ότι η ατμόσφαιρα θα είναι «καυτή», έψαχνε την ευκαιρία προκειμένου να διακοπεί το ματς αν κάτι πήγαινε στραβά και να πάρει το αποτέλεσμα στα χαρτιά.
Και όταν έπεσε η φωτοβολίδα, με αριστοτεχνικές κινήσεις έκοψε μόνος το πρόσωπό του, θεωρώντας, όπως τόνισε, ότι με αυτό τον τρόπο θα κάνει καλό στην πατρίδα του! Ο αρχηγός Φερνάντο Αστένγο, ο φυσικοθεραπευτής, ο φροντιστής και ο ίδιος ο προπονητής, Ορλάντο Αραβένα, ήταν στο κόλπο. Προφανώς, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Ο Ρόχας αποβλήθηκε δια παντός από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Η FIFA τερμάτισε πρόωρα την καριέρα του. Η Χιλή προφανώς έχασε το ματς στα χαρτιά και αποβλήθηκε και από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ οι συνένοχοι τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καθαιρέθηκε και οι αρχές συνέλαβαν μια κοπέλα για την ρίψη της φωτοβολίδας. Με την τροπή που πήραν τα πράγματα όμως, έγινε διάσημη. Έφτασε να φωτογραφηθεί στο Playboy!

Το 2001, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκανε μια εξαίρεση, επιτρέποντάς του να παίξει ένα αποχαιρετιστήριο παιχνίδι στο Σαντιάγο. Δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά σε επίσημο ματς ενώ παντρεύτηκε Βραζιλιάνα και έμεινε για πάντα στο Σάο Πάολο, ακολουθώντας καριέρα προπονητή. Παρότι πήγε να κοροϊδέψει τη χώρα τους, οι ντόπιοι τον δέχθηκαν, θεωρώντας γενναία την πράξη του να βγει μπροστά και να παραδεχθεί το λάθος του.   Το ματς της Σελεσάο με τη Λα Ρόχα ίσως ήταν η ιδανική ευκαιρία να ξαναζήσει στιγμές του παρελθόντος. Ωστόσο, η ηπατίτιδα C που τον χτύπησε δεν του επιτρέπει να απομακρυνθεί για πολύ από το σπίτι του.
Ο τωρινός τερματοφύλακας της Εθνικής, πάντως δεν τον ξέχασε. Η Χιλή επέστρεψε για πρώτη φορά από τότε στο Μαρακανά για να νικήσει την Ισπανία στο τρέχον Μουντιάλ και ο Μπράβο μέσω twitter του αφιέρωσε την ιστορική εμφάνιση. «Αφιέρωσα στον Ρομπέρτο αυτό το θετικό επεισόδιο του Μαρακανά, έτσι ώστε να ξεχαστεί επιτέλους το αρνητικό». Η ομάδα του δείχνει πλέον να αφήνει το δικό της «Μαρακανάσο» στο παρελθόν. Η έκφραση «Κοντοράσο», που σημαίνει το μεγάλο λάθος, έμεινε να συνοδεύει για πάντα τη φήμη του Κόνδορα...


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: