Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μια στάση απλώς…!!

Πικρή γεύση για τη χαμένη ιστορική ευκαιρία, αλλά και περηφάνια για το δρόμο που έχει διανύσει η Εθνική είναι τα συναισθήματα μετά το «αντίο» στο Μουντιάλ. Ο Ρανιέρι και η «πονηρή» νέα αποστολή.

Μια στάση απλώς…
Ο αποκλεισμός της Εθνικής από την Κόστα Ρίκα στους «16» του Μουντιάλ δεν συνιστά κανένα τέλος. Πρόκειται απλώς για μία στάση στη διαδρομή των επιτυχιών που έχουν αρχίσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία και που η ελληνική ομάδα δείχνει αποφασισμένη και ταυτόχρονα ικανή να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη.

Μπορεί η τελευταία γεύση να ήταν πικρή, μπορεί να χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, αλλά η γαλανόλευκη έφερε την αποστολή της εις πέρας και με το παραπάνω φτάνοντας στις «16» καλύτερες ομάδες του κόσμου και μία ανάσα από τις «8». Και η απογοήτευση, που υπάρχει στις τάξεις όλων των Ελλήνων και πρωτίστως της ίδιας της ομάδας σήμερα, δείχνει ακριβώς πόσο μεγάλη απόσταση έχει διανύσει αυτή η ομάδα, από τα… τάρταρα του 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ, μέχρι τον Όλυμπο το 2004 και με τη συνέπεια που τη διακρίνει έκτοτε αφήνοντας υποσχέσεις πως τελικά δεν τα έχουμε δει όλα...

Αντίο για δύο, ίσως και για άλλους

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Εθνική να αποχαιρετά δύο ανθρώπους με μεγάλη προσφορά. Τον Φερνάντο Σάντος και τον Γιώργο Καραγκούνη, αφού ο μεν πρώτος έχει εκφράσει την επιθυμία να έχει ξανά καθημερινή «τριβή» με το ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο, ο δε αποφάσισε να στα 37 του πως μετά από 15 χρόνια προσφοράς και 139 εμφανίσεις (10 γκολ) ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να βγάλει από πάνω του το εθνόσημο. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια στις αποχωρήσεις παικτών που έχουν μεγάλη προσφορά αλλά «προχωρημένη» ηλικία, όπως ο 35χρονος Κατσουράνης και ο 34χρονος Γκέκας. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να είναι βέβαιος πριν μιλήσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους (;) στην Εθνική.

Η ώρα του Ρανιέρι

Μετά από έναν Γερμανό κι έναν Πορτογάλο, που πέτυχαν απόλυτα στην αποστολή που τους ανατέθηκε, η σκυτάλη για τον πάγκο της Εθνικής περνά σε ιταλικά χέρια. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει κι επίσημα το χρίσμα του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο 62χρονος Ρωμαίος τεχνικός έχει συμφωνήσει σε όλα με την ΕΠΟ, έχει στείλει υπογεγραμμένο από πριν το Μουντιάλ το προσύμφωνο κι ετοιμάζεται να σηκώσει μανίκια για να πιάσει δουλειά.

Βατός ο όμιλος, αλλά…

Η αποστολή που αναλαμβάνει είναι να οδηγήσει την Εθνική στα τελικά του Euro 2016 στη Γαλλία. Με την αύξηση των συμμετεχουσών ομάδων στα τελικά από 16 σε 24, ο δρόμος για παρουσία σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση (θα είναι το τέταρτο σερί Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την Ελλάδα) είναι ορθάνοιχτος: οι δύο πρώτοι καθενός από τους εννιά ομίλους και ο καλύτερος τρίτος προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση, ενώ οι άλλοι οκτώ τρίτοι δίνουν μπαράζ. Η ελληνική ομάδα είναι σε πολύ βατό όμιλο με Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία και Νησιά Φερόε.

Πάντως ο-κατά πάσα πιθανότητα-νέος προπονητής δεν θα έχει εύκολο έργο. Κι αυτό γιατί μετά την κατάργηση των αυγουστιάτικων φιλικών θα κάνει ντεμπούτο χωρίς πρόβα σε επίσημο ματς. Και τι ματς! Στις 7 Σεπτεμβρίου η Εθνική θα υποδεχτεί τη γνώριμη από τα μπαράζ και αποφασισμένη για ρεβάνς Ρουμανία κεκλεισμένων των θυρών (καθώς κουβαλά τιμωρία από τα προηγούμενα προκριματικά), ενώ περίπου ένα μήνα μετά (11/10) θα παίξει με την ισχυρή Φινλανδία στο παγωμένο Ελσίνκι.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: