Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«Όχι πάλι στο σκοτάδι»

kwstas+orfanos-610x385 (1)
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κώστας Ορφανός με την πολυετή εμπειρία σε διοικήσεις της ΠΑΕ. Μίλησε μεταξύ άλλων για τον νέο πρόεδρο του “Δικεφάλου” αλλά και για τα διοικητικά λάθη που έγιναν τις προηγούμενες χρονιές.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κώστας Ορφανός:
Για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΟΚ:
” Καταρχήν φαινόταν από τη προηγούμενη χρονιά ότι κάτι δεν λειτουργούσε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η ανάληψη των ευθυνών από τον Βρυζα για όλα δεν ήταν σωστό για τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Αγγελίδης θα αναλάβει να οργανώσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και είμαστε επιφυλακτικοί, περιμένουμε να δούμε αυτό το μοντέλο. Η πρόσληψή του σε μια λογική που ήταν ο Τσιτσιακόφ δεν μας λέει τίποτα. Πρέπει να δούμε το οργανόγραμμα και την πυραμίδα που θα έχει το νέο μοντέλο για να κρίνουμε”.
Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν:
“Ότι γινόταν μέχρι τώρα φαινόταν πως έπρεπε να έχει την έγκριση του Σαββίδη. Αν οι ευθύνες έχουν μεταφερθεί πιο χαμηλά η διοίκηση θα γίνει πιο ευέλικτη. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα λογοδοτεί στο συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στον Ιβάν Σαββίδη. Αν ένας άνθρωπος έχει την ευθύνη των αποφάσεων, θα ξέρουμε ποιος είναι αυτός που δίνει εντολές και έχει τις ευθύνες της ομάδας που λέγεται ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο για τον κόσμο είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα το φέρνει η ομάδα. Πλέον, θα γνωρίζουμε ποιος τώρα θα έχει την ευθύνη. Δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα και οι δημοσιογράφοι μετέφεραν μισόλογα επειδή πιθανότατα έπαιρναν ασάφειες από την διοίκηση και λόγια τύπου “ήξεις αφήξεις”. Ακόμα είμαστε επιφυλακτικοί για να δούμε πιο είναι το μοντέλο της διοίκησης.
Ακόμα υπάρχουν δυσλειτουργίες και άτομα που δεν ξέρουν τι θα κάνουν στην ΠΑΕ. Υπάρχουν άτομα με το ένα πόδι στην ΠΑΕ που δεν γνωρίζουν ποιο είναι το μέλλον τους και το πόστο τους. Μάλιστα είναι αρκετά άτομα ψυηλόβαθμα σε αριθμό. Όταν αναλάβει ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα ξεκαθαρίσει και αυτό και ο καθένας θα ξέρει τι γίνεται. Ακούγεται πως ένα από τα στοιχεία που έχει αυτός ο άνθρωπος είναι να επιλέγει τους συνεργάτες του. Βέβαια, αυτό είναι μια κουβέντα, δούλεψε στην Μακάμπι, είναι από την Κύπρο, δεν ξέρει το περιβάλλον, στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη και δεν  τους ανθρώπους εδώ. Λέγεται πως αυτό είναι το προσόν του και θα περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει στο οργανόγραμμα και στην λεγόμενη πυραμίδα”.
Για το αν καλύπτει τα προφίλ του τα απαραίτητα προσόντα:
“Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα στον ΠΑΟΚ όποιος είναι στο τιμόνι θα πρέπει να εμπνεύσει τον κόσμο να ακολουθεί. Ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υστερούσε στο επικοινωνιακό κομμάτι την περασμένη χρονιά. Υπήρχε θέμα στο τι έβγαινε προς τα έξω και δεν υπήρχε κατεύθυνση. Πιστεύω πως πλέον ο κόσμος θα ξέρει για να βγάζει συμπεράσματα. Θα ξέρει για τους στόχους και την ανώνυμη εταιρεία. Μπορεί να πουν ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε κέρδη μέσα από τα οποία θα έρθουν οι τίτλοι τα επόμενα χρόνια. Θα ξέρει ο κόσμος την κατεύθυνση και δεν θα περιμένει κάτι άλλο. Αυτό θέλω να πιστεύω θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Εμάς μας ενδιαφέρει να πηγαίνει καλά η ανώνυμη εταιρεία για να υπάρχουν έσοδα και να καλυτερεύει η ομάδα. Δεν ξέρουμε πως θα ενημερωθεί ο κόσμος και περιμένουμε να δούμε. Διάβασα πως ο άνθρωπος είναι επιλογή του Βρύζα. Δηλαδή πως τον ήξερε και τον πρότεινε. Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να είναι προς αμφισβήτηση. Ο κόσμος κρίνει εκ του αποτελέσματος και αυτό πρέπει να προέρχεται μέσα από μια ηρεμία που θα δίνει το διοικητικό μοντέλο στον κόσμο. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ στηρίζει χρόνια ολόκληρα καταστάσεις και διοικήσεις και πρέπει να ξέρει. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να μην γνωρίζει ο κόσμος που πηγαίνουμε. Αν γνωρίζει θα συμπαρασταθεί. Δεν πρέπει ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του με κανέναν τρόπο. Αυτό θα ήταν άσχημο ακόμα και αν στο τιμόνι της ομάδας είναι ο Ιβάν Σαββίδης”.
Για την πορεία του Βρύζα ως πρόεδρο:
“Ο Βρύζας είναι μια προσωπικότητα όχι μόνο επειδή ήταν από τα παιδιά που οδήγησαν την Εθνική του Euro εκεί και επειδή πέτυχε πολλά στο ευρωπαϊκό στερέωμα αλλά επειδή έχει αποδείξει πως είναι ένα σοβαρό παιδί που δουλεύει αλλά ποτέ δεν γνωρίζαμε στο τι από αυτά που συμβαίνουν στην ΠΑΕ έχει ευθύνη. Έπαιρνε τα πάντα πάνω του και δεν είχαμε ξεκάθαρη κατεύθυνση. Σαν προφίλ έχει μια προσωπικότητα που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι το μοντέλο. Να υπάρχουν αρμοδιότητες για να μπορείς να κρίνεις. Η ομάδα στην Ελλάδα απέτυχε στους στόχους την τελευταία διετία όμως στην Ευρώπη είχαμε θετική παρουσία. Υπήρχαν θετικά και αρνητικά.
Το αρνητικό είναι πως δεν γινόταν προσπάθεια να φτιαχτεί ένας κορμός πάνω στον οποίο θα βασίζεται η ομάδα. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια κατεύθυνση με νέα παιδιά, έφυγαν 16 παίκτες και όταν έχουν γίνει τόσες πολλές αλλαγές είναι αρνητικό. Μια ομάδα πρέπει να έχει σταθερό κορμό και πάνω σε αυτό να μπαίνουν και άλλα άτομα και να δημιουργούν μια καλή ομάδα. Το να συμβεί κάτι περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά είναι επιτυχία. Ο Αναστασιάδης δεν διαμαρτύρεται με αυτό που έχει, αρκεί να καταλάβει ο κόσμος πως δεν είναι αυτό που ζήτησε. Αυτό που βγαίνει πως ο Αναστασιάδης δεν θέλει μεγάλα ονόματα δεν είναι αλήθεια. Κανείς προπονητής δεν το θέλει αυτό. Απλά ο Άγγελος θέλει οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές να είναι μεγάλοι στο γήπεδο.  Λέει πως έχει εκπλαγεί από την πρόοδο αλλά όταν τον ρωτάνε για την πορεία της ομάδας λέει να μην βιάζονται. Μπορεί το μοντέλο να υποστηρίζεται από τον προπονητή, αλλά αυτό που θα ζητήσει ο κόσμος μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο. Ο κόσμος δεν θα δέχεται πως η ομάδα δεν θα κερδίζει στην Τούμπα ακόμα και αν είναι νέα παιδιά. Βέβαια, πέρυσι η ομάδα κέρδισε όλα τα παιχνίδια μέσα στην Τούμπα εκτός από μια ισοπαλία. Αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα. Η διοίκηση και ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έρχεται πρέπει να δώσει στον κόσμο να καταλάβει το ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας. Να ξέρει ο κόσμος ποια είναι η λογική της ομάδας. Να μην λέει να χτυπήσω τον Ολυμπιακό όπως πέρυσι και να μην μπορεί. Να ξέρει τι είναι επιτυχία και τι όχι”.
Για το ταβάνι της ομάδας:
“Δεν υπάρχει ταβάνι για τον ΠΑΟΚ. Όποιος λέει πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει στόχους δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να μπούν στόχοι εφικτοί και όταν έρθει το ανέφικτο να μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Εγώ είμαι περίεργος να ακούσω τις πρώτες δηλώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την ανάληψη των ευθυνών του νέου προέδρου. Αν δεν γίνουν θα είναι λάθος γιατί θα είμαστε πάλι στο σκοτάδι”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: