Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Θετικά τα πρώτα δείγματα!

Με αφορμή και το φιλικό του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ, ο Γιώργος Κογκαλίδης σχολιάζει την εικόνα των ομάδων της Α1 λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων αλλά σημειώνει και τα προβλήματα που υπάρχουν Όποιος μετρά σκορ στα φιλικά ή έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο να "σκοτώσει", ή απλά δεν γνωρίζει βασικές αρχές της φιλοσοφίας των σπορ. Γιατί στα φιλικά συμπεράσματα βγάζουν οι προπονητές όχι με το βλέμμα στο ταμπλό, αλλά με το κατά πόσο οι παίκτες εφαρμόζουν τις εντολές τους, αλλά και κατά πόσο έχουν αφομοιώσει όσα δούλεψαν στην προετοιμασία.
Ως εκ τούτου αγνοήστε το ταμπλό και κρατήστε μια γενική εικόνα από τα… χθεσινά φιλικά. Ούτε ο Άρης έχει φτάσει στο επίπεδο να "διαλύει" την Μπάνβιτ, ούτε η Κηφισιά να "κοιτάζει στα μάτια" την Μπάμπεργκ, ούτε ο Παναθηναϊκός είναι "ισοδύναμος" με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι αριθμοί εν προκειμένω δεν λένε την αλήθεια, όμως η εικόνα σηματοδοτεί αυτό που εδώ και καιρό γράψαμε: Πάμε για ένα πολύ σπουδαίο πρωτάθλημα. Κάτι που τονίσαμε πριν από περίπου έναν μήνα (στις 27/08) κι επιμένουμε, έχοντας πλέον και μια πρώτη εικόνα.
Βεβαίως και υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση. Για παράδειγμα, σήμερα που μιλάμε τρεις ομάδες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως τη Δευτέρα το πρωί η ΑΕΚ θα έχει βγει από το κάδρο. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαιτέρως ευφυής για να αντιληφθείς πως μια ομάδα που δηλώνει έδρα το ΟΑΚΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και ως προς το κόστος), δεν έχει θέματα με τη συμμετοχή της.
Στον Κόροιβο υποστηρίζουν πως έγινε λάθος απειρίας και ότι με μια μικρή παράταση κι αφού εξηγήσουν στην ΕΕΑ τί συνέβη, θα επιλύσουν το πρόβλημα. Απομένει ο Πανιώνιος, για τον οποίο οι ώρες είναι καθοριστικές. Έχουμε το ρεπορτάζ, το οποίο τρέχει και αλλάζει διαρκώς, οπότε επιτρέψτε μας να το αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες (ίσως και ώρες), αφού… κάτσει κάπου η μπίλια.
Υπάρχει και ανοιχτό ζήτημα με τον ΟΠΑΠ, αλλά υπάρχει και αρκετός χρόνος για να βρεθούν λύσεις. Κι εντέλει η μετατροπή της μπασκετικής ανάλυσης σε λογιστική, δεν προσφέρει κατ' ανάγκη υπηρεσίες στο άθλημα. Από καθαρά μπασκετικής άποψης αρκετές ομάδες, που έρχονται πίσω από τους δύο "αιώνιους", δείχνουν ικανές να συγκροτήσουν ένα… γκρουπ "ζηλωτών", ένα μπλοκ που θα απειλεί τους "μεγάλους", που θα τους βάζει δύσκολα (ειδικά όταν βγαίνουν από τις έδρες τους "πράσινοι" και "κόκκινοι"), αλλά και που θα δημιουργήσει μια πολύ όμορφη εικόνα στα υπόλοιπα παιχνίδια (των ομάδων του γκρουπ).
Από την άλλη, αρκετές ομάδες έχουν κενά στο ρόστερ τους (μηδέ εξαιρουμένων και των "μεγάλων") οπότε έχουμε ακόμα χρόνο για πιο σίγουρη αποτίμηση. Με μια πρώτη ματιά, όμως, δυσκολεύεσαι να βρεις ποιοι θα είναι στο χαμηλό γκρουπ δυναμικότητας, ή ακόμα και αν μαντέψεις σωστά, είναι δύσκολο να προβλέψεις πόσες νίκες θα είναι αρκετές για τη σωτηρία.
Το πρωτάθλημα έχει χρόνο μπροστά του για να ξεκινήσει, όμως τα πρώτα δείγματα των ομάδων δίνουν το δικαίωμα σε αισιόδοξες σκέψεις. Και ο Άρης, και ο ΠΑΟΚ, και η Κηφισιά (βάζει πλώρη για διεκδίκηση τρίτης θέσης), και ο Απόλλωνας Πατρών, και το Ρέθυμνο, δείχνουν καλά στοιχεία. Και δεν έχουμε δει ακόμα την ΑΕΚ, δεν ξέρουμε πώς θα είναι ο Πανιώνιος, ομάδες που παραδοσιακά ανήκουν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας (με τις χρονιές - εξαιρέσεις απλά να τονίζουν τον κανόνα).
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: