Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτο δείγμα θετικό!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τα αποκαλυπτήρια του Παναθηναϊκού, την πρώτη εμφάνιση του Μπατίστα και τις βασικές αρχές που προσπαθεί να βάλει στην ομάδα ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.
Με βαθμό πολύ πάνω από τη βάση βαθμολογείται ο Παναθηναϊκός στα αποκαλυπτήριά του, δεδομένης της πολύ σκληρής προετοιμασίας και των σημαντικών απουσιών που έχει να αντιμετωπίσει ο Ιβάνοβιτς.
ADVERTISEMENT
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που ουδεμία σημασία έχει σ' αυτή τη χρονική στιγμή, οι «πράσινοι» παρουσίασαν θετικά δείγματα γραφής και παράλληλα επιβεβαίωσαν τις αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις.
Ασφαλή συμπεράσματα βεβαίως δεν προκύπτουν σ' ένα παιχνίδι όπου ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε χωρίς Νέλσον, Σλότερ και Μαυροκεφαλίδη και απέναντι σ' έναν αντίπαλο από τον οποίο απουσίαζαν παίκτες - κλειδιά όπως οι Τεόντοσιτς, Ντε Κολό και Ουίμς.
Με το καλημέρα ωστόσο μπορεί κανείς να διακρίνει τα βασικά στοιχεία που προσπαθεί να περάσει ο Ιβάνοβιτς, με την υποσημείωση πως τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν όσο μπαίνουν στην ομάδα οι τραυματίες.
Μ' αυτό το μηδαμινό δείγμα γραφής λοιπόν υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός και σε μεγάλο βαθμό θα τον ακολουθήσουν σ' όλη τη διάρκεια της περιόδου.
 
1. Η βασική στόχευση του Ιβάνοβιτς φάνηκε στο ξεκίνημα, έστω κι αν ο Μπατίστα δεν τον βοήθησε με τα γρήγορα φάουλ του. Στις τρεις πρώτες επιθέσεις, η μπάλα πέρασε από τα χέρια του Ουρουγουανού σέντερ στο χαμηλό πόστ, όχι απαραίτητα για να τελειώσει τη φάση, αλλά για να δημιουργήσει. Επί της ουσίας, ο Ιβάνοβιτς θέλει έναν δημιουργό στην περιφέρεια (Διαμαντίδης), άλλον έναν στη ρακέτα (Μπατίστα) και την συνεργασία των δύο για να τελειώνουν τις φάσεις.
2. Η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι σαφώς πιο έτοιμη από την επίθεσή του. Τα περιφερειακά σουτ δεν είναι κριτήριο, καθώς οι ομάδες βρίσκονται μεσούσης της προετοιμασίας και σ' αυτή τη φάση δεν είναι το ζητούμενο. Για τα δεδομένα της εποχής οι αλληλοκαλύψεις στην άμυνα ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ είναι σαφές πως ο Ιβάνοβιτς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πίεση στην μπάλα. Με λίγα λόγια μοιάζει να νιώθει πιο σίγουρος ότι τα γρήγορα πόδια των κοντών θα σταματήσουν τον αντίπαλο, προτού η μπάλα πλησιάσει στη ρακέτα όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αμυντικές αδυναμίες.
3. Το δεδομένο πρόβλημα στο «5» ο Ιβάνοβιτς προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τον Γκιστ σε ρόλο σέντερ και τον Φώτση στο «4». Τα γρήγορα φάουλ του Μπατίστα ανάγκασαν τον Μαυροβούνιο να χρησιμοποιήσει για μεγάλο διάστημα το συγκεκριμένο σχήμα που μοιάζει περισσότερο με αλχημεία και λιγότερο με μόνιμη λύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε ούτε μία φορά να παίξει αυτό το περιβόητο «πάρε - βάλε» με τον Διαμαντίδη σε ρόλο δημιουργού και τον ψηλό σε ρόλο εκτελεστή. Αυτό το πικ εντ ρολ είναι ένα στοιχείο που λείπει και με κάποιον τρόπο οι «πράσινοι» θα πρέπει να το βάλουν στο παιχνίδι τους.
4. Παρά τις απουσίες των Νέλσον και Σλότερ το «μοίρασμα» στην περιφέρεια θα γίνει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Σίγουρα στα δύσκολα παιχνίδια το rotation θα μικρύνει και θα δούμε τον αρχηγό να παίζει 30λεπτα, αλλά απ' ό,τι φάνηκε ο Ιβάνοβιτς έχει πρόθεση να τον προστατεύσει στα υπόλοιπα παιχνίδια. Ο τρόπος και η λογική που χρησιμοποίησε τους Παππά και Μποχωρίδη αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει, πόσο μάλλον όταν επιστρέψουν οι δύο Αμερικάνοι.
Σε ατομικό επίπεδο...
Ο Παππάς είχε τα στοιχεία που παρουσίασε και στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, όταν ο Πεδουλάκης τον εμπιστευόταν περισσότερο. Το στοιχείο που τον κάνει διαφορετικό προς το καλύτερο είναι η διάθεσή του στην άμυνα. Μοιάζει πιο συγκεντρωμένος στη λογική του «πρέπει να παίξω και άμυνα».
Ο Μπατίστα επηρεάστηκε από τα γρήγορα φάουλ, αλλά λίγο - πολύ είδαμε αυτά που ξέραμε. Δυνατό παιδί που τελειώνει τις φάσεις από την αριστερά πλευρά, ξέρει να τοποθετεί το σώμα του στο επιθετικό ριμπάουντ και στην υποδοχή της μπάλας, αλλά θα δυσκολευτεί με αντιπάλους τύπου Χάινς που είναι πιο γρήγοροι και θα επιδιώξουν να τον «χτυπήσουν» στα πόδια.
Ο Χαραλαμπόπουλος έδειξε αποφασισμένος να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, έτοιμος πνευματικά να διεκδικήσει την ευκαιρία του, ικανός να πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Δύσκολα ωστόσο θα βγει μια ολόκληρη χρονιά στην Ευρωλίγκα με τους Γιάνκοβιτς και Χαραλαμπόπουλο να μοιράζονται το 40λεπτο στο «3».
Υ.Γ1: Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία, αλλά στην τελευταία φάση κάνεις φάουλ, διαφορετικά τιμωρείσαι και με... τετράποντο όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός. Δεν συμφωνώ με την αμερικάνικη λογική των τελευταίων δευτερολέπτων, οπότε... φάουλ και πάλι φάουλ για να είσαι σίγουρος.
Υ.Γ2: Ασχημη η εικόνα στις εξέδρες του Αλεξανδρείου σε μια διοργάνωση που είναι γιορτή για το μπάσκετ και τους Αρειανούς που έχουν τον πιο μπασκετικό κόσμο απ' όλους. Ισως το εισιτήριο των 35 ευρώ (για όλα τα ματς) να λειτούργησε αποτρεπτικά, αλλά ανεξάρτητα από τους λόγους η ουσία είναι πως η εικόνα δεν αρμόζει στην πρεμιέρα ενός τουρνουά με τόσο «βαρύ» όνομα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: