Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Παπανικολάου δεν θα γίνει… Σπανούλης!

Έχει τελικά ταβάνι η επιτυχία; Ο Κώστας Παπανικολάου είναι μόλις 24 ετών κι όμως έχει προλάβει να κάνει τόσα πράγματα.

Ο Παπανικολάου δεν θα γίνει… Σπανούλης
Σε νεαρή ηλικία στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τις εθνικές μας ομάδες εφήβων και νέων ανδρών, όντας μάλιστα πρωταγωνιστής και δεν άργησε να έρθει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Εκεί κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα Ελλάδας και δύο φορές την Ευρωλίγκα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Πέρυσι το καλοκαίρι η υπόθεσή του εξελίχθηκε σε σίριαλ για τους Πειραιώτες, που αναγκάστηκαν να τον παραχωρήσουν στην Μπαρτσελόνα, καθώς το συμβόλαιό του έληγε σε έναν χρόνο και τελικά η κίνησή τους αποδείχτηκε «σοφή». Αφενός έβαλαν στα ταμεία τους ένα υψηλό αντίτιμο, αφετέρου συμβιβάστηκαν με την αποχώρησή του που θα γινόταν ούτως ή άλλως μετά από έναν χρόνο.
Ήταν εμφανές πως το άλμα για το ΝΒΑ δεν θα αργούσε να έρθει και ο διεθνής φόργουορντ είναι πλέον παίκτης των Χιούστον Ρόκετς. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα καταφέρει να καθιερωθεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ…
Οι «ρουκέτες» έχουν… παράδοση στην απόκτηση «Ολυμπιακών». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των πρώην συμπαικτών του «Παπ» στους «ερυθρόλευκους» Τζόι Ντόρσεϊ και Πατ Μπέβερλι, ενώ κατά το παρελθόν στους Τεξανούς έχουν αγωνιστεί επίσης οι Ιάκωβος Τσακαλίδης και Βασίλης Σπανούλης.
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αποτελούσε και το μεγάλο στοίχημα των Ρόκετς, χωρίς ωστόσο να έρθει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μετά από τις φοβερές του εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία, ο Σπανούλης είχε μετακομίσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αποτυγχάνοντας να καθιερωθεί και επέστρεψε άμεσα στον Παναθηναϊκό, πριν κάνει μερικά χρόνια αργότερα τη μεταγραφή-βόμβα στους «αιώνιους» αντιπάλους των «πρασίνων». Θα καταφέρει, άραγε, ο Παπανικολάου να πετύχει κάτι καλύτερο ή θα τον δούμε κι αυτόν ξανά στα… μέρη μας;
Αίσθησή μας είναι πως μπορεί να τα καταφέρει και αυτό γιατί είναι περισσότερο παίκτης ομάδας από τον «V-Span». Ο πρώην συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό είναι αδύνατον να συμβιβαστεί με το ρόλο του κομπάρσου ή του ρολίστα και γι” αυτό δεν κυνήγησε περισσότερο το αμερικανικό όνειρο. Στις ΗΠΑ τον αποκαλούσαν «turnover machine» και παρά το τεράστιο ταλέντο του και τα στοιχεία εκρηκτικότητας που έχει στο παιχνίδι του, δεν έπεισε τον ΒανΓκάντι και δεν επέμεινε. Ίσως αν το χε κάνει, τώρα να είχε ακολουθήσει άλλη καριέρα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Από την άλλη, ο Παπανικολάου είναι ό,τι πρέπει για ρολίστας σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα. Μεγάλο του ατού είναι η αστείρευτη ενέργεια που εκπέμπει στο παρκέ, που σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά αθλητικά του προσόντα, τον κάνουν ακαταμάχητο. Δεν θα βάζει… 20άρες, αλλά αν μπει στο κλίμα και δουλέψει σκληρά και σοβαρά, όπως έκανε τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό θα δικαιωθεί. Ίσως και να μην το πετύχει με το «καλημέρα». Εξάλλου, και στους Πειραιώτες δεν έκανε κατευθείαν την έκρηξή του. Όμως, η υπομονή μπορεί να κάνει θαύματα και ο Κώστας έχει τεράστια αποθέματα.
Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Στο transition είναι μαέστρος, όμως θα πρέπει να ανταποκριθεί καλύτερα και σε αργό τέμπο. Το σώμα του έχει δυναμώσει αρκετά και παρότι χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα με τα σκληρά κορμιά των Αμερικανών. Σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση, αν και θα χρειαστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα ποσοστά του, ενώ στόχος είναι να παίζει σε περισσότερες θέσεις για να γίνει πολύτιμος για τη νέα του ομάδα και να βρίσκει υψηλό χρόνο συμμετοχής.
Στο δια ταύτα: ο Κώστας Παπανικολάου δεν θεωρούμε πως θα γίνει νέος… Σπανούλης. Σίγουρα δεν έχει την τεράστια προσωπικότητα και την ηγετική στόφα του αρχηγού του Ολυμπιακού, όμως είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάει το αμερικανικό μπάσκετ. Είναι ένας σύγχρονος φόργουορντ, που μπορεί να καθιερωθεί αν δεν τα παρατήσει εύκολα και επιμείνει μέχρι τελικής πτώσεως. Εξάλλου, αυτό ήταν το όνειρό του και πλέον έχει την ευκαιρία να το ζήσει… Στο χέρι του είναι όλα.

Πηγή Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: