Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Νάπολι: Κάθε πέρυσι και καλύτερα!!

Η Νάπολι ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλη απογοήτευση και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους Βεζουβιάνι που κάθε πέρυσι είναι και καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.
Οταν η Νάπολι επέστρεψε στην Serie A μετά από σημαντικό διάστημα απουσίας, ακόμα και όσοι δεν ήταν φανατικοί με το calcio χάρηκαν για τη μεγάλη επιστροφή. Μία ομάδα που πέρασε για πάντα στην ιστορία λόγω της εποχής Μαραντόνα αλλά και μία ομάδα που είναι δυναμικά κόντρα στον βορρά της Ιταλίας και έχει τεράστια βάση οπαδών, ήταν ξανά στα σαλόνια του calcio. Mέχρι σήμερα, οι Παρτενοπέι αν και δεν είχαν πορεία σταθερά προς την κορυφή, φαινόταν ότι κάνουν συνεχώς βήματα προς τα μπροστά, όμως σήμερα το peak τους μοιάζει να είναι πίσω.
Μετά τη 2η θέση του 2012-13 και το 'μόλις' -9 από την πρωταθλήτρια τότε, Γιουβέντους, η Νάπολι με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο: δεν έκλεισε την ψαλίδα, δεν διεκδίκησε ποτέ το Scudetto, έχασε τη 2η θέση και την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Champions League, κάτι που τελικά της κόστισε. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η μέχρι στιγμής εικόνα εντός και εκτός γραμμών δείχνει ότι οι Παρτενοπέι δύσκολα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο επίπεδο των τελευταίων ετών...

Η διπλή αποχώρηση του Εντινσον Καβάνι και του επί τέσσερα χρόνια προπονητή, Βάλτερ Ματσάρι, το ίδιο καλοκαίρι ήταν ισχυρό πλήγμα στο «Σαν Πάολο» όμως -όπως αποδείχθηκε- οι κινήσεις που ακολούθησαν έκαναν περισσότερο κακό στην ομάδα. Τα χρήματα από τον Matador έγιναν Ιγουαΐν-Καγιεχόν-Αλμπιόλ, αποκτήθε ο Μέρτενς και ο πρόεδρος, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, δήλωνε «έχω πιάσει το λαχείο» μετά τη συμφωνία με τον Ράφα Μπενίτεθ.
Σίγουρα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το βιογραφικό του Ισπανού και τους ευρωπαϊκούς τίτλους με Βαλένθια, Λίβερπουλ, Τσέλσι. Μάλιστα, η άφιξή του στο «Σαν Πάολο» έκανε καλό στην Ιταλία σε επίπεδο βαθμών για την χώρα, αφού είναι προπονητής που του αρέσει να προχωράει εκτός συνόρων και -παρά τον αποκλεισμό- το έδειξε με την σούπερ παρουσία στον όμιλο με Αρσεναλ και Ντόρτμουντ, που τερμάτισε τρίτος σε ισοβαθμία. Ο φθηνός αποκλεισμός από την Πόρτο στο Europa League χάλασε κάπως τα όποια όνειρα αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει.
Είναι γεγονός όμως ότι ο 54χρονος έχει ξεχάσει να κάνει πρωταθλητισμό. Μετά την κατάκτηση της Primera Division με τις Νυχτερίδες το 2004, η 2η θέση είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει. Κι όμως, δεν είναι όμως τόσο οι επιδόσεις του Ράφα που προκαλούν προβληματισμό αλλά το ότι ποτέ δεν θεωρεί ότι η ομάδα του δεν τα πηγαίνει καλά. Οπως έγινε πέρυσι, που η Νάπολι αγωνιστική με την αγωνιστική απομακρυνόταν από την κορυφή, όμως ο Ισπανός δήλωνε συνεχώς «μέσα στους στόχους». Τελικά το Coppa Italia έσωσε τη χρονιά μαζί με την 3η θέση, η οποία έβγαζε στο Champions League. Τελικά δεν... έβγαλε, οπότε εκ του αποτελέσματος, η περσινή χρονιά δεν αποδεικνύεται τόσο καλή.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, ο Μπενίτεθ είχε διαμαρτυρηθεί για την «έλλειψη λογικής» στα σενάρια σχετικά με τους παίκτες που θα πάρει η Νάπολι. «Δεδομένης της επιστροφής του Ζούνιγκα και του ότι παίζει και εξτρέμ, εγώ και ο [τεχνικός διευθυντής] Μπιγκόν έχουμε εκπλαγεί από την έλλειψη λογικής στις πληροφορίες από τον Τύπο. Δεν ψάχνουμε για δεξί εξτρέμ, αφού έχουμε 3-4 παίκτες για αυτόν τον ρόλο, όπως δεν ψάχνουμε για κεντρικό αμυντικό αφού η έλευση του Κουλιμπαλί μας επιτρέπει να έχουμε πέντε παίκτες για αυτή τη θέση. Επίσης, δεν ψάχνουμε για τερματοφύλακα, μίλησα με τον Ράφαελ, ενώ Αντούχαρ και Κολόμπο δίνουν εγγύηση για την εστία μας».
Οι τιφόζι των Παρτενοπέι πάντως είχαν αρχίσει να προ-βλέπουν τα δυσάρεστα και στα τέλη Ιουλίου έστειλαν το μήνυμα με αφίσες στο κέντρο της πόλης ζητώντας ουσιαστικά να μπουν χρήματα για τις μεταγραφές που είχε υποσχεθεί ο Ντε Λαουρέντις. «Το ποδόσφαιρο είναι ανταγωνισμός και αναζήτηση της νίκης, ήρθε η ώρα να τολμήσουμε, η Νάπολι έχει κουραστεί απλώς να συμμετέχει».

Και μπορεί ο Μπενίτεθ να είχε δίκιο για τους μεσοεπιθετικούς, όμως όσον αφορά την ανάγκη στην άμυνα, ο Ράφα ήταν μάλλον ένας από τους λίγους που δεν έβλεπαν το πρόβλημα. Αφού την περασμένη σεζόν ουσιαστικά έδιωξε τον θρυλικό capitano, Παόλο Καναβάρο, φέτος παραχώρησε τον μουντιάλικό, Φεντερίκο Φερνάντες, στην Σουόνσι και πήρε τον Κουλιμπαλί. Οι επιλογές στην άμυνα αλλά και το τέρμα δεν άργησαν να φανούν. Στην ρεβάνς των playoffs του Champions League η άμυνα της Νάπολι υπέφερε πραγματικά. Κάθε φορά που η Αθλέτικ έκανε γέμισμα στην περιοχή έπαιρνε κεφαλιά και από θαύμα το πρώτο μέρος τελείωσε 0-0.
Η επανάληψη ξεκίνησε ονειρικά για το σύνολο του Μπενίτεθ, όμως εξελίχθηκε σε απίστευτο κάζο. Αν και προηγήθηκαν στο 47', οι Βεζουβιάνι έχοντας χωρίς καμία υπερβολή αστεία άμυνα, κατάφεραν να δεχθούν μέσα σε 13 λεπτά τρία γκολ και αν η Μπιλμπάο ήταν λίγο πιο σοβαρή, το ματς θα μπορούσε να είναι ακόμα και 5-1. Η Νάπολι μόλις είχε αποκλειστεί από μία ομάδα με την οποία η σύγκριση των εξόδων για μεταγραφές στις τρεις τελευταίες περιόδους ήταν 115 vs. 15 εκατ. ευρώ!
Οπως ήταν λογικό, μετά το ματς, τα φώτα έπεσαν πάνω στον Ισπανό, ο οποίος θέλοντας να δείξει ότι δεν έφταιγε ο ίδιος, μίλησε για «ατομικά λάθη». Πραγματικά, τα ατομικά λάθη υπήρχαν, όμως ήταν από παίκτες τους οποίους ο ίδιος έφερε και έκανε βασικούς στο «Σαν Πάολο», όπως ο Ραούλ Αλμπιόλ, που στο «Nuevo San Mames» έκανε ένα από τα πιο κωμικά λάθη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Θέλοντας να χτίσει πάνω σε μία 'υποτιθέμενη' επιτυχημένη σεζόν, η Νάπολι προσέθεσε στο ρόστερ της Κουλιμπαλί, Μίτσου, Ντε Γκουζμάν, Νταβίντ Λόπεθ και έχασε Ρέινα, Μπεχράμι, Πάντεφ, Τζεμαϊλί, Φερνάντες με πρώτο δείγμα να είναι τον αποκλεισμό από την Μπιλμπάο. Κόντρα σε κάτι που μπορεί να είχαν φανταστεί πολλοί, η συνέχεια στην καθημερινότητα της Νάπολι δεν περιελάμβανε καμία αντίδραση. Ο Ντε Λαουρέντις όμως, στήριξε τον Μπενίτεθ και έκανε σαφές ότι η ομάδα θα πορευθεί με αυτόν στη συνέχεια.
Στο πρωτάθλημα η τύχη της χαμογέλασε και με γκολ του Ντε Γκουζμάν στο 95' πήρε νίκη στο «Μαράσι» επί της Τζένοα (1-2). Παρά το επιτυχημένο ξεκίνημα, αν ρίξει κανείς μία ματιά στο ρόστερ των Παρτενοπέι δεν θα δει ονόματα που θα προκαλέσουν δέος. Με εξαίρεση τους Ιγουαΐν-Χάμσικ, δεν υπάρχουν οι παίκτες θα δώσουν σιγουριά στους τιφόζι, ούτε στον προπονητή. Η έλλειψη προσωπικοτήτων είναι κάτι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και η Νάπολι όπως είναι τώρα, περισσότερο πείθει ότι μπορεί να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, παρά μπροστά.

Παίκτες με το ειδικό βάρος και τον τσαμπουκά των Καβάνι, Λαβέτσι, Καναβάρο, Καμπανιάρο, Ρέινα δεν ήρθαν ποτέ στο «Σαν Πάολο», κάτι που σταδιακά καθρεφτίζεται στις επιδόσεις και τη δυναμική της ομάδας. Οι τιφόζι αφού προειδοποίησαν και αφού είδαν σε ποιο επίπεδο παρέμεινε το κλαμπ, έδειξαν ποια είναι η θέση τους στις αποφάσεις της διοίκησης.
Μία ομάδα με τεράστια σχέση εξάρτησης με τους οπαδούς, όπως είναι η Νάπολι, από φέτος θα έχει ακόμα μικρότερη στήριξη από τα προηγούμενα χρόνια. Η φθίνουσα πορεία στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας συνεχίστηκε, αφού από τα 14.133 που «έφυγαν» πέρυσι, ο αριθμός κατρακύλησε στα 6.300. Οι τιφόζι των Βεζουβιάνι δεν μπορούν να είναι πλέον ευχαριστημένοι με την 3η θέση και έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να διεκδηκήσουν το Scudetto...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: