Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Γίνε μάνατζερ στο παραμύθι με τα κεράσια!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για μία από τις πιο άσημες ομάδες που δεν έχει σχεδόν τίποτα για να θυμάται ή να καμαρώνει στα 115 χρόνια ιστορίας της, αλλά είναι το πιο hot όνομα στο Νησί αυτή την εποχή.  
Η ιστορία μοιάζει λίγο με παραμύθι. Θα μπορούσε να έχει και τίτλο “Η μαγική κερασιά...”, αφού το παρατσούκλι της μικρής ομάδας στα Νότια της Αγγλίας είναι: “Τα κεράσια”. Προέρχεται από το βυσσινή χρώμα της φανέλας που διαχρονικά συνοδεύονταν από χοντρές άσπρες ρίγες, αλλά εδώ και μερικά χρόνια το άσπρο έχει δώσει την θέση του στο μαύρο.
ADVERTISEMENT

Η μικρή και άσημη Μπορνμάουθ, η οποία είναι γνωστή στην Ελλάδα μόνο στους φανατικούς παίκτες του στοιχήματος, ζει το δικό της παραμύθι που δείχνει ότι στο σημερινό ποδόσφαιρο που είναι σκληρό, φοβερά ανταγωνιστικό και με τεράστια χρηματικά ποσά δομημένο, εξακολουθεί να υπάρχει έστω και ελάχιστος χώρος για παραμυθένιες ιστορίες που μοιάζουν ψεύτικες αλλά είναι τόσο αληθινές.

Η μικρή και άσημη Μπόρνμουθ ιδρύθηκε το 1899 (υπάρχει και η εκδοχή της μετονομασίας της Μπόσκομπ σε Μπόρνμουθ οπότε σε αυτήν την περίπτωση το έτος ίδρυσης θεωρείται το 1890) και παρά το γεγονός ότι έχει πάνω από 115 χρόνια ιστορίας, δεν έχει να θυμάται ή να διηγείται τίποτα σπουδαίο από αυτήν. Αν ρωτήσεις έναν οπαδό της Μπόρνμουθ να σου πει τι έχει ζήσει, δεν έχει και πολλά να απαντήσει. Δεν έχει δει ποτέ την ομάδα του να αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία. Για την ακρίβεια μόλις πριν ενάμιση χρόνο την είδε για πρώτη φορά να αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία, αφού μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ούτε αυτό δεν είχε ζήσει. Από τίτλους ας μην το συζητάμε καλύτερα... Δύο τρία κύπελλα ερασιτεχνών και ένα πρωτάθλημα και αυτό στην τέταρτη τη τάξη κατηγορία της Αγγλίας, το 1987, μόνο και μόνο για να μπουν στα έξοδα να φτιάξουν τροπαιοθήκη...

Βεβαίως αν ρωτήσεις έναν φανατικό φίλο (ασφαλώς και έχει τέτοιους) ποια είναι η πιο μεγάλη στιγμή του συλλόγου θα σου μιλήσει για ένα και μόνο ματς. Στις 8 Ιανουαρίου του 1984 η κάτοχος του Κυπέλλο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της χώρας στον γ' γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας ξεκινώντας από εκεί την υπεράσπιση του τίτλου της. Η ομάδα της τέταρτης τη τάξη κατηγορίας της Αγγλίας Μπόρνμουθ με προπονητή τον νεαρό Χάρι Ρέντναπ νίκησε με 2-0 και απέκλεισε την Μάντσεστεστερ Γιουνάιτεντ από τη συνέχεια του θεσμού. Ακόμη και σήμερα αυτή η πρόκριση θεωρείται μία από τις 20 μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού των εκπλήξεων. Παρά ταύτα ούτε εκείνη η τεράστια έκπληξη, ούτε εκείνη η μεγάλη επιτυχία στάθηκε η αφορμή για να πετύχει κάτι σπουδαίο η μικρή και άσημη Μπορνμάουθ.

Ωσπου ένας Ρώσος επιχειρηματίας στις αρχές του 2011, ο Μαξίμ Βικτόροβιτς Ντέμιν, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών έναντι 850 χιλιάδων λιρών. Οχι μην φανταστείτε ότι είναι ο... Αμπράμοβιτς των φτωχών, τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα. Η Μπόρνμουθ απλώς νοικοκυρεύτηκε, οργανώθηκε επαγγελματικά και με περιορισμένο μπάτζετ πάντα, άρχισε να κάνει όχι απλά βήματα, αλλά άλματα προς τα πάνω.

Σήμερα στα τέλη του Οκτωβρίου του 2014 η Μπόρνμουθ, βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των 115 χρόνων ιστορίας της. Στην υψηλότερη κατηγορία που βρέθηκε ποτέ (στην Τσάμπιονσιπ, τη δεύτερη τη τάξη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου), στην υψηλότερη θέση που είχε ποτέ (4η με 24 βαθμούς, δύο μόλις πίσω από την κορυφή και την απευθείας άνοδο), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στα προημιτελικά του Λιγκ Καπ.

Η Τρίτη 28 Οκτωβρίου ήταν μία πολύ ξεχωριστή μέρα για την παραθαλάσσια πόλη του Μπόρνμουθ. Το γήπεδο της πόλης, το “Ντιν Κορτ” (είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, όπως άλλωστε και όλη η πόλη, αλλά το γήπεδο είναι χτισμένο μέσα σε Πάρκο. Η σημερινή ονομασία του είναι “Goldsands stadium” και πρόκειται για όνομα χορηγού. Γενικά το club μεγάλωσε, οργανώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από χορηγικές συμφωνίες και όχι από τα χρήματα του Μαξίμ Ντέμιν. Βοήθησε πολύ σε αυτό και το γεγονός ότι το γήπεδο είχε ανακατασκευαστεί πλήρως το 2001. Βεβαίως από τότε γίνονται συνεχώς έργα βελτίωσης και επέκτασης, όπως το καλοκαίρι του 2013 όταν η χωρητικότητα του από τις 9.000 χιλιάδες αυξήθηκε σχεδόν στις 11.500 θέσεις.

Τόσοι ήταν οι κάτοικοι της πόλης, για την ακρίβεια 11.296, οι οποίοι στις 28 Οκτωβρίου πλήρωσαν εισιτήριο και γέμισαν το μικρό αλλά πανέμορφο γήπεδο των “κερασιών” για να δουν την ιστορική αναμέτρηση της Μπόρνμουθ με την Γουέστ Μπρόμιτς της Πρέμιερ Λιγκ. Το τελικό σκορ 2-1 υπέρ των “κερασιών” με ένα γκολ στο 87', του Κάλουμ Γουίλσον, του 22χρονου φορ της ομάδας, ο οποίος φέτος κάνει θραύση και στο πρωτάθλημα με 9 γκολ σε 14 ματς.

Οι παμπ της πόλης εκείνο το βράδυ, έζησαν μεγάλες πιένες και η Μπόρνμουθ για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στους “8” του Λιγκ Καπ. Ο δημιουργός αυτής της ομάδας, ο μόλις 37 ετών προπονητής της Εντι Χάουι ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον... χορό των πανηγυρισμών. Αλλωστε δεν είναι απλά ένας νεαρός ταλαντούχος προπονητής, αλλά το ποδοσφαιρικό είδωλο της πόλης. Σχεδόν όλη την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής την πέρασε σε αυτόν τον σύλλογο στον οποίο έπαιξε για περισσότερα από 12 χρόνια και 250 ματς πρωταθλήματος. Από το 2012 είναι και ο μάνατζερ του συλλόγου, ο άνθρωπος που ο Μαξίμ Ντέμιν του έδωσε τα κλειδιά.

Αυτός είναι που οδηγεί την Μπόρνμουθ στο δρόμο των επιτυχιών. Αυτός είναι που έχει φτιάξει με ένα σχετικά μικρό μπάτζετ, από τα μικρότερα της κατηγορίας μία άκρως γοητευτική και αποτελεσματική ομάδα. Αλλωστε λίγες μέρες πριν την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του Λιγκ Καπ η ομάδα του είχε ξαναγράψει ιστορία με την εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη της για το πρωτάθλημα με 8-0 επί της Μπέρμιγχαμ!

Αυτός είναι που θα την οδηγήσει και στο ιστορικό ματς, στα μέσα Δεκεμβρίου κόντρα στην Λίβερπουλ στο κατάμεστο, είναι βέβαιο και εκείνο το βράδυ, “Goldsands stadium”, κόντρα στην Λίβερπουλ στον μεγάλο προημιτελικό του Λιγκ Καπ. Αυτός είναι που σε ένα σύλλογο που ζει και υπάρχει 115 χρόνια, χωρίς να έχει σχεδόν τίποτα στο βιβλίο της ιστορίας του, ξαφνικά έχει φτάσει στο σημείο να γεμίζει την μία σελίδα πίσω από την άλλη μέσα σε λίγους μήνες.

Αν και όπως λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Μπόρνμουθ, η ιστορία αυτής της ομάδας ασφαλώς και υπάρχει, ασφαλώς και είναι εκεί για να την βλέπει ο καθένας και να παραδειγματίζεται...
Αντεξε χωρίς καμία επιτυχία 115 χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ΙΣΤΟΡΙΑ...


Υ.Γ. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τώρα που βγαίνει το νέο Football manager όλο και κάποιο save θα κάνω με την μικρή και άσημη Bournemouth... O τίτλος θα είναι “Cherries”...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: