Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο «νέος Τζέραρντ» δεν θα φορέσει κόκκινα!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την κίνηση της τελευταίας στιγμής που έκανε η Τότεναμ με τον Ντέλε Αλί και τα εξαιρετικά δείγματα που έχει δείξει ο 18χρονος, τον οποίο οι Άγγλοι χαρακτηρίζουν «νέο Τζέραρντ».
Η Μίλτον Κέινς Ντονς αποτελεί μια ομάδα - κατασκεύασμα. Σύλλογος χωρίς ιστορία, δημιουργήθηκε το 2004, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών/διαχειριστών για να ανεβάσουν τις οικονομικές προοπτικές της Γουίμπλεντον. Μετέφεραν τον ιστορικό σύλλογο στο Μίλτον Κέινς, αλλάζοντάς του την ταυτότητα. Είναι όμως δεδομένο ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στα τμήματα υποδομής της, με αρκετούς παίκτες, όπως ο Μπρένταν Γκάλογουεϊ που πήγε στην Έβερτον και ο Σέγι Ότζο της Λίβερπουλ (παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουίγκαν), να κάνουν ηχηρές μεταγραφές. Ο φετινός προπονητής, Καρλ Ρόμπινσον, σε ηλικία μόλις 34 ετών, έχει καταφέρει να αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές, οδηγώντας την ΜΚ Ντονς σε μια ξέφρενη πορεία και διεκδικώντας την άνοδο στην Championship.
Στην πόλη του Μπάκινχαμσάιρ και τη νεοσύστατη ομάδα, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Μπαμιντέλε Ζερμέν «Ντέλε» Αλί. Για όσους δεν τον ξέρουν, είναι ο 18χρονος που έκανε την Τότεναμ να βγάλει από τα ταμεία της 5 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνει δικό της την τελευταία μέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου, αφήνοντάς τον δανεικό μέχρι το τέλος της χρονιάς στους Ντονς. Ο Ντέλε Αλί είχε τραβήξει το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ και της Νιούκαστλ, ενώ για χάρη του ταξίδεψαν στην Αγγλία άνθρωποι της Μπάγερν Μονάχου για να τον δουν να αγωνίζεται. Ήδη, όσοι τον ξέρουν καλά, βλέπουν στο πρόσωπο και το στιλ του στοιχεία Τζέραρντ, ο οποίος αποτελεί και το μεγάλο του είδωλο.
Η Τότεναμ ήταν εκείνη που κέρδισε την υπογραφή του χάρη στον Πολ Μίτσελ., τον επικεφαλής ανάλυσης και σχεδιασμού, τον οποίο ο Ποκετίνο πήρε μαζί του από τη Σοαυθάμπτον. Ο Μίτσελ είχε παίξει στην ομάδα του Μίλτον Κέινς από το 2005 μέχρι το 2009 και διατηρεί εξαιρετικούς δεσμούς. Ο Ρόμπινσον, ο οποίος δεν ήθελε να δει έναν παίκτη-κλειδί να φεύγει στα μέσα της χρονιάς, κατάφερε να τον κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι.  Ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε ότι προτίμησε τους Σπερς από την Άρσεναλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ, παρότι οι Reds αποτελούν την παδική του αγάπη. «Οι Σπερς απέκτησαν τον νέο Τζέραρντ», έγραψε χαρακτηριστικά η Independent.
Ο Αλί συστήθηκε στο ευρύ κοινό στη νίκη με 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο για το League Cup, δείχνοντας και στους πολλούς σκάουτς που βρέθηκαν στο MK Stadium τα προσόντα του. Η συνολική του πορεία του, αποτελεί κάτι για το οποίο οι Ντονς μπορούν να περηφανεύονται. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη, υπέγραψε στην ομάδα σε ηλικία 11 ετών και έκανε ντεμπούτο όταν ήταν 16 με την πρώτη ομάδα. Η πρώτη επαφή του ήταν μια πάσα με το τακουνάκι!
Καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα την περσινή σεζόν, στο τέλος της οποίας όμως αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών. Το 2014, ήταν εκείνο που τον εκτόξευσε, βοηθώντας και την αυτοπεποίθησή του. Τη φετινή περίοδο, ο Ρόμπινσον τον χρησιμοποιεί σε έναν σύνθετο ρόλο στη δυάδα των μέσων στο 4-2-3-1. Ο Αλί μετρά 12 γκολ και τρεις ασίστ σε 27 εμφανίσεις. Είναι ένας σύγχρονος box to box, ύψους 1.88, ο οποίος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Τα μακρινά του σουτ με το δεξί είναι φαρμακερά, αλλά θα τον δείτε συχνά να ανοίγει το παιχνίδι από την αριστερή πλευρά, να ντριμπλάρει σαν εξτρέμ παρά το ύψος του και να μοιράζει την κατάλληλη στιγμή με απόλυτη ακρίβεια. Μπορεί να πάρει τη μπάλα χαμηλά και να παίξει κάθετα με εξαιρετική ακρίβεια, όπως φαίνεται και σε κάποιες από τις φάσεις του video που ακολουθεί.
Επίσης, του αρέσει πολύ να βρίσκεται κοντά στο αντίπαλο «κουτί», είτε δοκιμάζοντας το πόδι του, είτε δημιουργώντας φάσεις για τους συμπαίκτες του. Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός των τερμάτων που έχει πετύχει φέτος, είτε με τα μακρινά του σουτ είτε με το κεφάλι. Παράλληλα, ανταποκρίνεται στις τοποθετήσεις που χρειάζεται ο ρόλος του όταν η ομάδα του δεν έχει τη μπάλα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα τάκλιν.
Οι δηλώσεις, το timing της μεταγραφής του και η απόφαση να μείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς στη League One δείχνουν και τον ξεχωριστό τρόπο που σκέφτεται. Τον Σεπτέμβριο δήλωνε στην Telegraph ότι: «Το όνειρο του καθενός είναι να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την Premier League, αλλά είμαι χαρούμενος εδώ. Δεν θα πήγαινα κάπου απλά για να παίζω με την ομάδα Κ-21. Δεν βιάζομαι. όλοι θέλουν να βρεθούν στο υψηλότερο σημείο που μπορούν, αλλά υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια για να το πράξουν». Ωριμότητα που σπάνια συναντιέται στην ηλικία του.
Ο Αλί, ο οποίος έχει περάσει και από τις μικρές εθνικές της Αγγλίας μέχρι την U-19, έχει μάθει να κρατάει το κεφάλι χαμηλά εκτός γηπέδου και να δουλεύει σκληρά για να πετύχει τους στόχους του. Φέτος, πιθανότατα δεν θα ασχοληθούν πολλοί μαζί του. Ο Ποκετίνο, όμως, ο οποίος έχει αποδείξει ότι χειρίζεται εξαιρετικά τα ταλέντα, ποντάρει πολλά στην εξέλιξή του. Παρότι η μετάβαση από τη League One δεν θα είναι εύκολη. Και οι άνθρωποι της Ντονς περιμένουν τον επόμενο που θα εκπροσωπήσει την ομάδα τους σε υψηλότερο επίπεδο...




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: