Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η Μπαρτσελόνα δείχνει το δρόμο στον Φαν Χάαλ!!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέπεσε σε μια ακόμη γκέλα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει ο Φαν Χάαλ, ώστε να βρει λύση στα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα της ομάδας του.
Δεν έχουν περάσει παρά μόλις 2-3 μήνες από τότε που η Μπαρτσελόνα παρέπαιε και ο Λουίς Ενρίκε βρισκόταν υπ’ ατμόν. Γκέλες με ομάδες όπως η Θέλτα, η Χετάφε και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη κόντρα Μέσι-Λουίς Ενρίκε και την εκπληκτική κατάσταση που βρισκόταν η Ρεάλ Μαδρίτης, καθιστούσαν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για τίτλο. Την ίδια εποχή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία έδειχνε πως βρίσκει το δρόμο της και με συνεχόμενες νίκες στο μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ έκανε όνειρα.
Τι άλλαξε από τότε; Στην Μπαρτσελόνα πολλά, στη Γιουνάιτεντ μάλλον τίποτα. Τι έκανε ο Λουίς Ενρίκε, που δεν έκανε ο Λουίς Φαν Χάαλ; Ο Ισπανός τεχνικός άφησε στην άκρη τους πειραματισμούς σε πρόσωπα και σχήματα και στους τελευταίους 7 σερί νικηφόρους αγώνες (από την ήττα με τη Σοσιεδάδ κι έπειτα) ο κορμός παραμένει ο ίδιος. Ντάνι Άλβες, Πικέ, Μασεράνο, Ζόρντι Άλμπα στην άμυνα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Ινιέστα στο κέντρο και Μέσι, Σουάρεζ, Νεϊμάρ στην επίθεση. Με τη σημαντική υποσημείωση. Ο Σουάρεζ στην κορυφή και ο Μέσι στο δεξί άκρο. Έτσι έδωσε την ευκαιρία στον Ουρουγουανό να παίξει στη φυσική του θέση, ενώ ο Αργεντινός έφυγε από τις «συμπληγάδες» του άξονα και μετακόμισε στη θέση, που τον έμαθε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Φυσικά υπάρχουν αλλαγές (Ραφίνια, Ματιέ, Τσάβι, Πέδρο) από αγώνα σε αγώνα, όμως ελάχιστες, ώστε να μην επηρεάζεται η ομοιογένεια.
Αντίθετα, ο Φαν Χάαλ επιμένει σε αυτό που έχει ξεκινήσει από την αρχή της σεζόν. Πειραματισμοί, με αλλαγές σε σχήματα και πρόσωπα από αγώνα σε αγώνα. Μια 3-4-1-2, μια 4-4-2. Μόνο στους τελευταίους δύο αγώνες ο Ολλανδός τεχνικός παρέταξε την ίδια ενδεκάδα. Χωρίς τα απαιτούμενα αποτελέσματα όμως. Το επιθετικό δίδυμο Φαν Πέρσι-Φαλκάο φαίνεται πως δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ ο Ρούνεϊ χαραμίζεται στο κέντρο, κάπου μεταξύ της δεξιάς πλευράς και του άξονα. Ο Ντι Μαρία καλείται να γίνει δεκάρι (που δεν είναι), ενώ σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν δοκιμαστεί σε περισσότερες από μια θέσεις. Με όλες αυτές οι αλχημείες είναι αδύνατο να βρεθεί ένας σταθερός κορμός, που θα δώσει την απαραίτητη χημεία στην ομάδα.
Δύσκολο για έναν άνθρωπο τόσο εγωιστή, όπως ο Φαν Χάαλ, όμως ο ίδιος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τον πρώην ποδοσφαιριστή του και νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε. Να βρει έναν σταθερό κορμό ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα αγωνίζονται στις κανονικές τους θέσεις. Και ο Λουίς Ενρίκε κάνει την αλχημεία με τον Μασεράνο στόπερ, όμως υποστηρίζει την επιλογή του. Έτσι κι ο Φαν Χάαλ οφείλει να κάνει. Όχι π.χ. ο (πράγματι πολυσύνθετος) Μπλιντ να αγωνίζεται μια στόπερ, μια αριστερό μπακ-χαφ και μια αμυντικό χαφ. Κι αν χρειαστεί, ας μείνει και κάποιος στον πάγκο, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην ενδεκάδα. Και ο Τσάβι με τον Πέδρο μένουν στον πάγκο, δεν τους βάζει όλους μέσα ο Λουίς Ενρίκε. Γι’αυτό δεν είναι κακό να μείνει ένας εκ των Φαλκάο ή Φαν Πέρσι εκτός ενδεκάδας. Είναι, τουλάχιστον, αμαρτία ο Γουέιν Ρούνεϊ - ο οποίος είναι ο κορυφαίος Άγγλος επιθετικός - να μην αγωνίζεται στη φυσική του θέση, ώστε να προσφέρει όλα αυτά που μπορεί.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: