Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός δεν ήταν σούπα, ήταν η αλήθεια των δύο ομάδων...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος προσπαθεί να φύγει από τις εντυπώσεις του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στις οποίες σχεδόν πάντα μένουμε στην Ελλάδα και βλέπει λίγο την... ουσία του ποδοσφαίρου μας...  
Τι απασχόλησε την κοινή γνώμη λοιπόν μετά το ντέρμπι; Τι σχολίασε ο αθλητικός Τύπος στην πλειοψηφία του και με τι ασχολήθηκε ο μέσος φίλαθλος στην πλειοψηφία του; Οπως πάντα μείναμε στις εντυπώσεις.

“Το ματς ήταν σούπα, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, αλλά όχι αποτελεσματικός, επεισόδια υπήρξαν αλλά λίγα, και ελάχιστα σε σχέση με ότι περιμέναμε, ο Τσόρι έφαγε σιδερόβεργα στην πλάτη και ήπιε ένα παυσίπονο on camera”, προσθέστε και ολίγον από διαιτησία διότι ευτυχώς πολύ δεν μπορούσε να μπει συμπληρώστε και δύο ανούσιες δηλώσεις προπονητών και τέλος. Εξω από την πόρτα μέχρι που να έρθει το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και έχει ο Θεός.

Για ποδόσφαιρο κουβέντα. Ρε λέξη. Για αληθινό ποδόσφαιρο. Μπαίνεις από την Κυριακή το πρωί στα site όλου του κόσμου και διαβάζεις για το Ατλέτικο – Ρεάλ αναλύσεις επί αναλύσεων για ποδόσφαιρο, παρακολουθείς προπονητές να εξηγούν πώς το κάνει ο Σιμεόνε, παρατηρείς αναλύσεις για την Ρεάλ του Αντσελότι και τον τρόπο που αδυνατεί να διαχειριστεί τις απουσίες της, ξεχειλίζει η οθόνη σου από ποδόσφαιρο.

Μπαίνεις και στα ελληνικά portals και διαβάζεις μόνο εντυπώσεις, οπαδικές προσεγγίσεις (πάλι δεν μας νικήσατε κι' ας ήμασταν χάλια, ή πάλι σας δείξαμε πόσο καλύτεροι είμαστε κι' ας μην νικήσαμε), βλέπεις και δύο βίντεο με τον Τσόρι να... πίνει το χάπι του και να... τρώει την σιδερόβεργά του και τελείωσες.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος δεν ασχολείται με το πραγματικό ποδόσφαιρο. Πώς να ασχοληθεί, που να το βρει για να ασχοληθεί;

Στο ντέρμπι της Τούμπας πέρα από τις εντυπώσεις υπάρχει και η ουσία νομίζω. Και στην ουσία το πρώτο πράγμα που καταλάβαινες ήταν ότι και οι δύο έχουν υπάρξει σε πολύ καλύτερη φάση στο πρόσφατο παρελθόν από αυτήν που είναι τώρα...

Ο ΠΑΟΚ κάνει κύκλους γύρω από την ουρά του...

Ξεκινώντας από τον ΠΑΟΚ διαπιστώνεις ότι είναι μία ομάδα χωρίς προπονητή. Το ότι οι “φωστήρες” που συμβουλεύουν τον Σαββίδη του είπαν να κρατήσει τον Αναστασιάδη είναι αυτονόητο. Ποιός θέλει να φύγει ο εύκολος φταίχτης και να πέσουν επάνω του οι ευθύνες. “Κράτα τον εδώ να έχουμε κάποιον να φταίει και κάποιον να βρίζουν οι οπαδοί και να κράζει ο Τύπος”. Τόσο απλά. Και ο ακόμη μεγαλύτερος “φωστήρας” Ιβάν τον κράτησε. Δεν γίνεται λέει κάθε Φλεβάρη να αλλάζει προπονητή ο ΠΑΟΚ οπότε ας μείνει μέχρι το τέλος και βλέπουμε. Ετσι όπως βλέπω τον ΠΑΟΚ Φλεβάρη άντε το πολύ Μάρτη θα τον αλλάξει παρά ταύτα. Τώρα έρχεται Περιστέρι για παράδειγμα... Το πρόβλημα όμως υπάρχει και η λύση δεν είναι να μην αλλάζει προπονητή τον Φλεβάρη και να στηρίζει αυτόν που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ, αλλά να βρίσκει κανονικό προπονητή το καλοκαίρι. Αμα θέλουν να πρωτοτυπήσουν στον ΠΑΟΚ αυτό να κάνουν. Να πάρουν κανονικό προπονητή τον Μάιο, όχι να μην αλλάζουν προπονητή τον Φλεβάρη.

Αλλά και το πλάνο φιλοδοξίας στον ΠΑΟΚ λείπει. Κάτι πυροτεχνήματα μόνο του τύπου Νάτχο για έξι μήνες και Νομπόα και φτάνει.

Ο ΠΑΟΚ σήμερα μετά από 3 χρόνια που ο Σαββίδης είναι στην ομάδα και έχει χαλάσει καμιά εικοσαριά εκατ. ευρώ για την πρώτη ομάδα έχει ακριβότερο περουσιακό στοιχείο τον Αθανασιάδη!!! Μιλάμε για κατόρθωμα άνευ προηγουμένου. Να έχεις πάρει εδώ και 3 χρόνια περίπου 40 παίκτες και ο καλύτερος με βάση την αξία του να είναι ο φορ του Ζαγοράκη.

Ο ΠΑΟΚ μετά από 3 χρόνια του Σαββίδη και των χρημάτων που πέφτουν στις ακαδημίες και το βάρος σε αυτές έχει αναδείξει τον ποδοσφαιριστή Κάτσε, κανέναν άλλον. Που και αυτός επί της ουσίας έτοιμος ήταν, πριν έρθει ο Σαββίδης.

Ο ΠΑΟΚ σήμερα μετά από 3 χρόνια του Ιβάν στο τιμόνι αν πουλήσει όλους τους παίκτες του, λογικά θα πάρει όσα θα έπαιρνε αν ο ΠΑΟΚ πωλούσε όλους τους παίκτες που είχε πριν έρθει ο Σαββίδης. Θρίαμβος!

Αν ο Σαββίδης κοιτάξει στα μάτια σήμερα έναν φίλο του ΠΑΟΚ και του πει “ξέρεις εγώ τι έκανα για σένα...” Το μόνο που μπορεί να του πει είναι ότι σε γλίτωσα από την περιπέτεια της ΑΕΚ. Αν δεν είχα έρθει τώρα θα ήσουν πρώτος στην Β' Εθνική και θα περίμενες την επόμενη σεζόν για να παίξεις Σούπερ Λίγκα. Αυτό, τίποτα άλλο...

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ ήταν μία φοβισμένη ομάδα, με παίκτες που το μόνο που σκέφτονταν είναι ότι θα τους... σκότωναν αν έχαναν αυτό το ματς και με έναν προπονητή που το μόνο που ήθελε ήταν να μην χάσει για να μείνει άλλη μία εβδομάδα στον πάγκο και βλέπουμε. Ο ΠΑΟΚ έφερε τον Νομπόα και δεν έχει το παραμικρό αγωνιστικό πλάνο για το πως θα τον αναδείξει, ώστε να βοηθήσει την ομάδα. Η εντολή στον Νομπόα είναι “μπες και παίξε”, η εντολή στους υπόλοιπους για τον Νομπόα είναι “σήμερα δεν παίζει ο Μαντούρο, παίζει ο Νομπόα πάμε γερά”.

Ολα τα υπόλοιπα που ακούω και διαβάζω για τον ΠΑΟΚ είναι για λαϊκή κατανάλωση, η οποία επίσης απ' όσο καταλαβαίνω δεν... καταναλώνετε πλέον εύκολα από τους φίλους της ομάδας.

Καλύτερος του ΠΑΟΚ, χειρότερος του Ολυμπιακού...

Πάμε τώρα και στον Ολυμπιακό. Διαπιστώνω ενθουσιασμό. Τα... γνωστά, “άντεξε στην Τούμπα, απέδειξε ότι είναι καλύτερος από τον ΠΑΟΚ, πάει φουλ για το πρωτάθλημα, ο Περέιρα τον βελτιώνει” βάλτε και ολίγον από ζούγκλα και έξω από την πόρτα.

Ναι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από αυτόν τον ΠΑΟΚ. Σιγά το κατόρθωμα ρε μάγκες. Από τον περσινό Ολυμπιακό είναι καλύτερος; Οχι. Από τον προπέρσινο; Ούτε κατά διάνοια. Από τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε του Μιραλάς κ.τ.λ.π; Αστεία λέμε τώρα. Τότε γιατί να είναι ικανοποιημένος κανείς με τον Ολυμπιακό. Επειδή είναι καλύτερος από αυτόν τον ΠΑΟΚ;

Είμαι από αυτούς που έχω γράψει και το πιστεύω 100% ότι ο Ολυμπιακός καλά έκανε και πούλησε όσους πούλησε. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι καν πόσα εισέπραξε με όσους πούλησε και πόσα χάλασε με όσους αγόρασε όπως θεωρούν αρκετοί. Αλλωστε αν θέλετε την άποψη μου δεν προκύπτουν μεγάλες διαφορές, ούτε ότι κάποιος... παντελονιάζει χοντρά φράγκα όπως υποπτεύεστε. Αυτό που προκύπτει είναι ότι κάποιος πετάει τα λεφτά από το παράθυρο.

Ο Ολυμπιακός εισέπραξε τόσο χρήματα για να γεμίσει από μέτριους παίκτες σε σχέση με αυτούς που έδωσε και απλώς έχει ως παρηγοριά ότι οι δικοί του μέτριοι είναι καλύτεροι από τους παίκτες όλων των υπολοίπων ελληνικών ομάδων.

Αντί ο Ολυμπιακός να γεμίσει με περιπτώσεις Μαζουάκου (η πιο φθηνή μεταγραφή παρεμπιπτόντως για εσάς που λέτε ότι δεν ξοδεύει εκατ. για να ενισχυθεί) γέμισε από περιπτώσεις παικτών που ανήκαν σε καλές ομάδες αλλά δεν έπαιζαν σε αυτές. Από Μποτία και Σαντάνα στα στόπερ (αντί για Μανωλά) μέχρι Αφελάι, Χάρα ή ακόμη χειρότερα Γκαζαριάν, Πελέ κ.τ.λ.π. Ναι χρειάζεται ένας παίκτης σαν τον Αφελάι, αλλά ένας άντε δύο, ναι χρειάζονται εκτός από νεαρούς ταλαντούχους και δύο τρεις έμπειροι, αλλά δύο τρεις. Ο Ολυμπιακός έκανε το ανάποδο. Πήρε έναν δύο ταλαντούχους και γέμισε το ρόστερ με “χρυσές” μετριότητες.

Σήμερα ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού είναι μακράν ο 33άρης Τσόρι και τα μοναδικά σοβαρά περουσιακά στοιχεία ο Μαζουακού και ο Ρομπέρτο. Ολοι οι άλλοι αν έφευγαν αύριο, κάποιοι θα έφερναν πίσω βαριά βαριά όσα ξοδεύτηκαν για να αποκτηθούν (π.χ. Κασάμι) και κάποιοι άλλοι ούτε τα μισά (π.χ. Μποτία). Ο Ολυμπιακός σήμερα έχει καλύτερο εξτρέμ του τον Ντοσεβί, έναν μέτριο παίκτη για το επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ που απλώς ήταν βασικός σε μία μικρομεσαία ομάδα της Γαλλίας. Πριν από λίγα χρόνια είχε εξτρέμ τον Μιραλάς...

Ο Ολυμπιακός και σήμερα εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα, επειδή ακριβώς είναι η ακριβότερη ελληνική ομάδα. Από το καλοκαίρι του 2013 και μετά όμως αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός κάνει βήματα προς τα πίσω. Οτι παραμένει καλύτερος στο χωριό, δεν τον κάνει καλύτερο γενικά. Και αυτό φαίνεται τώρα που ο προπονητής του έχει ιδέες για το πώς πρέπει να δουλεύει η ομάδα, αλλά δεν έχει παίκτες για να το παίξει...

Ολα τα υπόλοιπα όπως και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι για λαϊκή κατανάλωση. Και επίσης όπως στην περίπτωση του φίλου του ΠΑΟΚ, έτσι και σε αυτήν του φίλου του Ολυμπιακού, δεν... καταναλώνεται εύκολα το “παραμύθι”...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: